Φόβοι για την ασφάλεια µέχρι και της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή την αναταραχή που έχει προκληθεί εξαιτίας της απεργίας πείνας του ∆ηµήτρη Κουφοντίνα, εκφράζονται σε απόρρητο, κατεπείγον έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που αποκάλυψε η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Το έγγραφο αποτελεί σαφές δείγµα της αύξησης του επιπέδου εγρήγορσης που επικρατεί για τις αντιδράσεις και τις συνέπειες από την επιδείνωση της υγείας του «Λουκά» της «17Ν», αλλά και µετά την απόρριψη του αιτήµατός του για αναβολή εκτέλεσης της ποινής του.

Εν ολίγοις, υπάρχει εκτίµηση ότι θα προκληθούν µεγάλης έκτασης επεισόδια και πολυήµερα «φεστιβάλ» βίας, ενώ παράλληλα επικρατεί ανησυχία για τη δηµιουργία µιας νέας ένοπλης οργάνωσης, που θα προχωρήσει σε επιθέσεις που θα επιχειρηθούν να µιµηθούν την οργάνωση «17 Νοέµβρη», που έδρασε την περίοδο 1975-2000.

Μάλιστα, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η ανησυχία που υπάρχει τώρα στις Αρχές ασφαλείας ή σε αστυνοµικούς, δικαστικούς, επιχειρηµατίες κ.λπ. θυµίζει την περίοδο δράσης της «17Ν».

Συχνές συσκέψεις και νέα μέτρα αυτοπροστασίας 

Οι συσκέψεις επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι πλέον συνεχείς -πολλές φορές µε την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ή του υφυπουργού κ. Λευτ. Οικονόµου- για να πυκνώσουν οι περιπολίες των αστυνοµικών, να ληφθούν µέτρα αυτοπροστασίας των ενστόλων, αλλά και να αποφευχθούν καταδροµικές επιθέσεις σε αστυνοµικά τµήµατα.
Οπως, εξάλλου, και για την προστασία περισσότερων από 1.000 «στόχων» (πολιτικοί, δικαστικοί, διπλωµατικοί κ.ά.), µε εντολές στους αστυνοµικούς φρουρούς να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλα µέσα αυτοπροστασίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις, µάλιστα, διαπιστώθηκε ότι δικαστικοί, διπλωµάτες και επιχειρηµατίες έχουν απευθυνθεί σε εταιρείες πώλησης συστηµάτων ασφαλείας για να προµηθευθούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, συστήµατα αυτοπροστασίας θώρακα (όπως χαρτοφύλακες µε πλάκες σιδήρου) για εκρήξεις βοµβών κ.λπ. Ακόµα, υπάρχει ειδική µέριµνα για έλεγχο σχετικά µε τυχόν αποστολή δεµάτων-βοµβών.

Συναγερμός για την ΠτΔ

Στο κατεπείγον εµπιστευτικό έγγραφο για την ασφάλεια της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας στις 23 Φεβρουαρίου 2021 από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται: «Παρακαλούµε όπως από λήψεως του εγγράφου αυτού να εντατικοποιήσετε στο έπακρο και κατά λόγο αρµοδιότητας τα µέτρα προστασίας της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, σύµφωνα µε το υπάρχον σχέδιο ασφαλείας». Στη συνέχεια, δε, προστίθεται: «... τα ανωτέρω µέτρα να εκδηλώνονται µε ιδιαίτερη ένταση και προσοχή από τις διατιθέµενες αστυνοµικές δυνάµεις, προς πρόληψη κι αποτροπή οποιασδήποτε έκνοµης ενέργειας σε βάρος προσώπων και πραγµάτων».

Το έγγραφο αυτό δείχνει µε τον πιο σαφή τρόπο πόσο σοβαρά αντιµετωπίζεται από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. η υπόθεση Κουφοντίνα, αφού λαµβάνονται πρόνοιες για απόπειρες στο επίπεδο του ανώτερου πολιτικού άρχοντα της χώρας, µε την κ. Σακελλαροπούλου να είχε ήδη δεχθεί -λίγες ώρες νωρίτερα- «έφοδο» αναρχικών στο σπίτι της στο Μεταξουργείο.

Πιο συγκεκριµένα, µια οµάδα περίπου 50 εξτρεµιστών είχε βρεθεί έξω από το σπίτι της, όπου φώναξαν συνθήµατα, πέταξαν φέιγ βολάν υπέρ του εκτελεστή της «17Ν» και αποχώρησαν από το σηµείο. Η επιδροµή αυτή είχε προκαλέσει την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι «ας γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα λειτουργεί το κράτος δικαίου. Αν νοµίζουν ότι µε τέτοιες ενέργειες τροµοκρατούν κάποιον, κάνουν λάθος. Η ∆ηµοκρατία ούτε τροµοκρατείται ούτε εκβιάζεται».

Σηµειώνεται ότι στο προφίλ της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας στο Facebook υπήρξαν παρεµβάσεις πολιτών για «άµεση ικανοποίηση του αιτήµατος του ∆ηµήτρη Κουφοντίνα για να µη γίνει ο πρώτος απεργός πείνας στην Ελλάδα που χάνει τελικώς την ζωή του».

Εκατοντάδες επιθέσεις 

Σηµειώνεται ότι από την αρχή της απεργίας πείνας του ∆ηµήτρη Κουφοντίνα, στις 8 Ιανουαρίου, έχουν γίνει περισσότερες από 300 επιθέσεις ή ακτιβιστικές ενέργειες σε πολιτικούς, δικαστικούς και αστυνοµικούς στόχους. Και είναι ενδεικτική η περίπτωση µε τον «έλεγχο» από αναρχικούς, δίκην «πολιτοφυλακής», σε δρόµους του Ζωγράφου, κοντά στην Πανεπιστηµιούπολη, για τον εντοπισµό υπηρεσιακών αυτοκινήτων της ΕΛ.ΑΣ. και µε έλεγχο ταυτοτήτων. Εύλογα, λοιπόν, στις τελευταίες συσκέψεις της ΕΛ.ΑΣ. έχει σηµάνει «ύψιστος συναγερµός».

Επιτήρηση και περιπολίες για την αποφυγή «παγίδων»

Εχει ζητηθεί, µάλιστα, και τοποθέτηση παρατηρητών σε αστυνοµικά τµήµατα, επιτήρηση σε στέκια αντιεξουσιαστών, νέες περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά µέτρα αυτοπροστασίας αστυνοµικών και η αποφυγή «παγίδων» και ενεδρών σε αστυνοµικούς µε τηλεφωνικές κλήσεις-µπλόφες (για τάχα τροχαία κ.λπ.).

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιτελείς της Αστυνοµίας και των υπηρεσιών ασφαλείας µελετούν το ενδεχόµενο για τη στρατολόγηση εξτρεµιστών που θα δηµιουργήσουν µια νέα ένοπλη οργάνωση, η οποία θα επιχειρήσει σηµαντικές ενέργειες της «17 Νοέµβρη», έστω σε συνεργασία µε ποινικούς. Ετσι, λοιπόν, έχουν ζητηθεί ειδικά µέτρα ώστε να αποφευχθεί εισβολή αντιεξουσιαστών σε αστυνοµικά τµήµατα σε µια προσπάθεια µίµησης της εφόδου µελών της «17Ν», τον Αύγουστο του 1998, στο Αστυνοµικό Τµήµα Βύρωνα.

Επιπλέον, έχουν ζητηθεί µέτρα ασφαλείας σε στρατόπεδα και αποθήκες πολεµικού υλικού για αποτροπή κλοπής όπλων και εκρηκτικών, όπως εκείνη του ∆εκεµβρίου του 1989 στο στρατόπεδο Συκουρίου στη Λάρισα από τη «17 Νοέµβρη» .