Ορόσημο για το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το διάστημα που μεσολαβεί από τώρα μέχρι και το τέλος Ιουνίου, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και έναν πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έως τις 30 Ιουνίου 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα έχει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κυβερνητικός κύκλος με παρεμβάσεις που θα αφορούν την επόμενη ημέρα της πανδημίας και θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο σε όλα τα επίπεδα.

Επιστροφή της κανονικότητας

Σύμφωνα εξάλλου με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, στο τετράμηνο που ακολουθεί θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό η έκβαση του μεγάλου στοιχήματος για την ουσιαστική επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς κανονικότητας και την τοποθέτηση των αναπτυξιακών της προοπτικών σε γερές βάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, συνομιλητές του πρωθυπουργού κάνουν λόγο περί πρόθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να σηματοδοτήσει μέσω των εν λόγω νομοθετικών παρεμβάσεων, (αλλά και μιας σειράς παράλληλων πρωτοβουλιών εντός κι εκτός συνόρων) μια νέα εποχή για την κυβέρνηση και τη χώρα, που θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού μέρους της διαδικασίας του εμβολιασμού, καθώς και την προώθηση περαιτέρω μέτρων στήριξης και άμεσης αποτελεσματικότητας και δυναμικής για την ελληνική οικονομία.

«Προεκλογική εκστρατεία χωρίς… κάλπες» - Περιοδείες

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται, σύμφωνα με τους ίδιους, και ο νέος κύκλος περιοδειών που εγκαινίασε πριν από λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για τακτικές επισκέψεις ανά την ελληνική επικράτεια. «Τα ταξίδια αυτά έχουν έντονο πολιτικό και σημειολογικό περιεχόμενο. Είναι σαν μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς κάλπες», τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σπεύδοντας να απορρίψουν οποιοδήποτε σενάριο σύνδεσης της γενικότερης κινητικότητας που αναπτύσσει ο επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος σε όλα τα μέτωπα με την υποψία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Οπως έγραφαν τα «Παραπολιτικά» πριν από ακριβώς δύο Σάββατα, έπειτα από ένα επιβεβλημένο διάλειμμα λόγω επικαιρότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες σημεία του ελληνικού χάρτη που είτε συνδέονται με τη μάχη κατά του κορονοϊού και τον εμβολιασμό είτε έχουν ξεχωριστή σημειολογία αυτήν την περίοδο είτε για λόγους αναπτυξιακών δράσεων είτε επειδή βίωσαν δύσκολες καταστάσεις τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, αλλά και φυσικών καταστροφών, όπως η Εύβοια, η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη. Στο πρωθυπουργικό καλεντάρι συμπεριλαμβάνονται, ακόμα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, καθώς και νησιά του Αιγαίου.

Μπαράζ νομοσχεδίων

Σε ό,τι αφορά τα νομοθετήματα στα οποία η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα μέχρι το «deadline» της 30ής Ιουνίου, προκειμένου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες στρατηγικές κινήσεις του Μαξίμου να διατηρήσει απόλυτο έλεγχο των κινήσεων και να καθορίσει το πολιτικό περιβάλλον τους πρώτους μήνες της επαναφοράς σε συνθήκες ομαλότητας, θα επικεντρωθούν στις παρακάτω στοχεύσεις: Περαιτέρω μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Αρτια αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρεμβάσεις για την κρίσιμη τουριστική περίοδο που έρχεται. Επίσης, προσέλκυση νέων επενδύσεων και ολοκλήρωση των projects που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε μια σειρά από πεδία που άπτονται της οικονομίας, αλλά και της καθημερινότητας. Προώθηση του νέου Ασφαλιστικού. Προώθηση των μεγάλων έργων στα εθνικά δίκτυα. Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Τα άμεσα βήματα σε αυτή την πορεία είναι τα νομοσχέδια που, με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, είτε έχουν κατατεθεί στη Βουλή είτε έχουν τεθεί σε διαβούλευση είτε κατίθενται το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην πρώτη λίστα ανήκει το νομοθέτημα των υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων, ενώ το χαρτοφυλάκιο του Κώστα Καραμανλή «τρέχει» και αυτό για την αστική κινητικότητα, που, με φόντο και τη νέα πραγματικότητα που έχει φέρει ο κορονοϊός στο κομμάτι των μεταφορών στις μεγάλες πόλεις, αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Στο Κοινοβούλιο βρίσκεται, ήδη, το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, το οποίο επιμελείται ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς και το θέμα της ανασύστασης και του εκσυγχρονισμού της δομής του υπουργείου Εξωτερικών. Στον δρόμο προς την κατάθεσή τους σε δημόσια διαβούλευση στη Βουλή βρίσκονται σε αυτήν τη φάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αθέμιτες πρακτικές στον πρωτογενή τομέα, ο νέος κώδικας των δικαστικών υπαλλήλων, που εντάσσεται στη γενικότερη αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης, οι προβλέψεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που συνιστά κεντρικό στοίχημα του υπουργείου Ανάπτυξης και έχει προαναγγελθεί από τον Αδωνι Γεωργιάδη, με φόντο το εγχείρημα της ανάτασης της πραγματικής οικονομίας στη μετα-COVID εποχή.

Συντονιστής ο Άκης Σκέρτσος

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, πρόκειται να περάσει μια σειρά διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ιδιαίτερο, δε, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι στα υπό κατάθεση νομοσχέδια, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσο, είναι και αυτό της πολυσυζητημένης κύρωσης των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, που προκαλεί αναταράξεις εδώ και καιρό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Την ίδια ώρα, σε διαβούλευση έχουν τεθεί ήδη το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, καθώς και εκείνο για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της κρατικής μηχανής σε ό,τι αφορά την αρωγή από την πλευρά των αρμόδιων φορέων σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής, το οποίο είναι υπ’ ευθύν του υπουργείου Οικονομικών.