Αναλυτική εικόνα σχετικά με τις αποζημιώσεις που αφορούν τις περιοχές που «χτύπησε» η κακοκαιρία Ιανός, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Ζαββός, στη Βουλή απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Βιλιάρδου βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.

Ο κ. Ζαββός χαρακτήρισε, ως κορυφαία προτεραιότητα την αποκατάσταση των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων από τον «Ιανό» για την Κυβέρνηση καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και έδωσε τις αναγκαίες κατευθύνσεις για την άμεση κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού. Ο υφυπουργός τόνισε πως ήδη τον πρώτο μήνα εκδόθηκαν περισσότερες από 30 υπουργικές αποφάσεις, τροπολογίες, διοικητικές πράξεις για την ταχεία στήριξη των πληγέντων.

Στην περίπτωση του «Ιανού» ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε ταχύτατα, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα και οι διαδικασίες, ωστόσο το σύνολο της κρατικής στήριξης για τις πληγείσες περιοχές από τον «Ιανό» αγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Ζαββός έκανε γνωστό πως έχει ήδη μεταφερθεί το ποσό των 60.483.400 ευρώ σε δήμους της Περιφέρεια Θεσσαλίας από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα αποκατάστασης και αντιμετώπισης των ζημιών. Ενώ οι δήμοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν επιχορηγηθεί με 9.065.000 ευρώ για τη χορήγηση αποζημιώσεων για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως δίνεται πλέον εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. «Η ενίσχυση για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί το ποσό των 36.493.266 ευρώ σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και το ποσό των 41.736.000 σε πληγείσες επιχειρήσεις και η χορήγηση των επιδομάτων συνεχίζεται».

Όσον αφορά στην παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτηρίων και κτηριακών εγκαταστάσεων, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται.

Τέλος ο κ. Ζαββός σημείωσε πως με την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου «δώσαμε τη δυνατότητα παροχής προκαταβολής της επιχορήγησης, ώστε να παρέχεται ένα σημαντικό ποσό άμεσα στους πληγέντες. Πιο συγκεκριμένα - για την Καρδίτσα υπάρχουν πέντε ΚΥΑ, με τις οποίες παρέχεται προκαταβολή ύψους 4.348.671 ευρώ σε οκτακόσιες ογδόντα μία επιχειρήσεις, για τη Λάρισα τέσσερις ΚΥΑ, με τις οποίες παρέχεται προκαταβολή συνολικού ύψους 494.000 ευρώ σε εκατόν ενενήντα πέντε επιχειρήσεις.