Μια σειρά πρωτοβουλιών για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος και για να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, παρουσίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

Εγκαινιάζεται το metoo.gov.gr

Εγκαινιάζεται επίσης μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

«Θεσπίζουμε -και το θεωρώ αυτό εξαιρετικά σημαντικό- ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής», όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Για παράδειγμα, προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, όπως τόνισε στη συνέχεια, το έχουν «όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αναφέρομαι στον χώρο της εκπαίδευσης- θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές αρχές».

Συγκρότηση κεντρικής δομής στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Συγκροτείται επίσης κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση

Και, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε εδώ ένα παράδειγμα: «Πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές, τις λεγόμενες «open door». Ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους. Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας».

Παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. «Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη».

Παρεμβάσεις και στο Δημόσιο

Οι παρεμβάσεις αυτές, τις οποίες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία

Τέλος, η κυβέρνηση επεκτείνει σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. «Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς», όπως είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάρτε θέση για τη λάσπη - Διαγράψτε τον Πολάκη

Στην πρωτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για απόπειρα σπίλωσης, σαν να χωρίζονται οι βιαστές σε αριστερούς και δεξιούς. Η λάσπη που εκτινάσσεται κρύβει τους ενόχους, ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει αν κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι κρύβει παιδεραστές και καλύπτει κύκλωμα διακίνησης ανήλικων προσφυγόπουλων. «Σας καλώ να απαντήσετε όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ως πατέρας» ανέφερε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Η λάσπη κρύβει τους ενόχους από το βλέμμα της κοινωνίας γεννώντας ψεύτικους διχασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά . Και συνέχισε: «Το μεγάλο ζήτημα είναι τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα και οι πολίτες να αφυπνιστούν. Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας πρέπει να βγουν από τον υπόνομο, όχι γιατί εκτρέπουν μια σοβαρή προσπάθεια, αλλά γιατί η τοξικότητα που εισάγουν δηλητηριάζει ακόμα μια φορά την πολιτική ζωή. Υπονομεύει την ενότητα, την κοινωνική συνοχή. Ναρκοθετώντας με αισχρότητα τον πολιτικό διάλογο, υπονομεύουν την κοινοβουλευτική συνοχή. Είμαι εδώ για καθαρές κουβέντες και σας κοιτώ στα μάτια και ρωτώ: κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί ανήλικα;».

«Πως τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ψωνίζονται ανήλικα από ΜΚΟ, όπως η Ελευθεριάδου. Με ποιο θράσος ο Πολάκης χθες μόλις κάνει χυδαίες αναρτήσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που διακινούνται από το Μέγαρο Μαξίμου;» σχολίασε, εξηγώντας ότι η ΝΔ έλυσε το πρόβλημα με τα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εάν τον εκφράζουν οι θέσεις του Κώστα Βαξεβάνη και του διευθυντή της Αυγής, ότι δήθεν υπάρχουν «παιδέρες» στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Παράλληλα, κατήγγειλε σταλινικές πρακτικές, αναφερόμενος στην εξαφάνιση της φωτογραφίας της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, στο πλευρό του Δημήτρη Λιγνάδη, παρομοιάζοντας την με την εξαφάνιση του Νικολάι Γιέζοφ. «Είναι μια φωτογραφία που δημοσίευσε το κομματικό σας έντυπο από μια παράσταση, την μόνη που έχω δει και σκηνοθέτησε ο κ. Λιγνάδης, "Πέρσες" στην Επίδαυρο. Μόνο που κάτι έλειπε από τη φωτογραφία. Η κυρία Κονιόρδου που ήταν δίπλα μου και εξαφανίστηκε» είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ κατανοώ να ζητήσετε την παραίτηση υπουργού. Εϊναι θεμιτό. Ο βάλτος όμως που σύρατε την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμά σας. Αυτό που κάνετε είναι αριστερόστροφος τραμπισμός. Και σε άλλες χώρες διακινήθηκαν θεωρείες περι παιδόφιλων που κυβερνούν» σημείωσε.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ρίχνετε λάσπη, κανένα μυστικό δεν με συνδέει με την Μενδώνη

 Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απάντηση στη ρητορική των σκανδάλων και τα χυδαία υπονοούμενα μερίδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. 

«Ρίχνετε λάσπη, κανένα ένοχο -δήθεν- μυστικό δεν με συνδέει με την κυρία Μενδώνη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τους βουλευτές Παύλο Πολάκη και Σουλτάνα Ελευθεριάδου για υποκίνηση χυδαίων υπονοούμενων τα οποία στη συνέχεια αναπαράγονταν από ανώνυμα τρολς του διαδικτύου. Θέλοντας να καταδείξει την σχέση των ανώνυμων συκοφαντιών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: «Μήπως άραγε τα αίσχη γράφονταν στο διαδίκτυο από... μη επανδρωμένα πληκτρολόγια;».

«Θα επαναλάβω το ερώτημα, που δεν απαντήθηκε από κανένα πολιτικό αρχηγό: γιατί το metoo εμφανίστηκε στην χώρα μας τώρα και όχι προ 4 ετών;» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου. «Γιατί η Σοφία Μπεκατώρου επέλεξε να μιλήσει σε ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «Δεν αποδίδω κάποια κομματική διάσταση. Η απάντηση είναι πως τώρα τα θύματα ήξεραν πως πρωτύτερα δεν θα ακούγονταν».

«Αυτό αλλάζει επί αυτής της κυβέρνησης και για αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι. Τώρα πλέον όλοι μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Περιμένω την δική σας ουσιαστική συνεισφορά επί του πλέγματος των προτάσεων μας, πως μπορούν αυτές να γίνουν καλύτερες. Δεν άκουσα τίποτε επ’ αυτού».

«Να πάρετε κ. Τσίπρα διακριτές αποστάσεις από τις χυδαιότητες μέρους του δημοσίου λόγου, για τις οποίες υπήρχε σαφώς υποκίνηση από τον δικό σας χώρο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Περιμένω να το κάνετε στην δευτερολογία σας» τόνισε και συμπλήρωσε: «έχετε τη δυνατότητα να πάρετε αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές, ή μήπως είστε δέσμιος μιας πολιτικής, από την οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη. «Ζήτησα προσωπικά από τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει για την αναφορά του περί κίναιδων και ανακάλεσε. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει για τις αναρτήσεις του; θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο; είστε και οι δύο εντος της αίθουσας».

Το #MeToo και οι αποκαλύψεις δεν έχουν κομματικό χρώμα και κομματική ταυτότητα

«Το #MeToo και οι αποκαλύψεις οι οποίες γίνονται σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν έχουν κομματικό χρώμα και κομματική ταυτότητα», είπε ξεκινώντας την τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, είπε: «Δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου να καπελώσω αυτό το κίνημα. Έχω την ευθύνη όμως ως πρωθυπουργός της χώρας να το στηρίξω, να το ενισχύσω και να το θωρακίσω θεσμικά. Αυτό ακριβώς κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», τόνισε.

Ξαναέθιξε το θέμα ότι η κουβέντα απομακρύνθηκε από την ουσία της και επεσήμανε ότι θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να επανέλθουμε γιατί όπως είπε «το θέμα αυτό ήρθε για να μείνει» και «τα στόματα τα οποία άνοιξαν δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία μιντιακή φωτοβολίδα». Δεν είναι μιντιακό το θέμα, το γνωρίζετε πολύ καλά και πολλές απ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λύνονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης πως «πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει η αποτροπή», να μπορούν να αποτραπούν αυτά τα συμβάντα στο μέλλον. Συμπλήρωσε πως ειδικά στο κομμάτι της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει γίνει σημαντική δουλειά και έκανε ειδική αναφορά στην κα Έλενα Ράπτη που όπως είπε έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό.