Έχει έρθει η ώρα -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με ενέργειες να δοθεί συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων: Αυτό το μήνυμα στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη – και όχι μόνο – τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς νομικό και σε κάθε περίπτωση δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. «Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπιστεί», όπως υπογραμμίζουν.

«Συμβάλαμε να σπάσει η σιωπή», λένε στην κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η πεποίθηση ότι το πέπλο της σιωπής έχει σπάσει και ότι σε αυτό συνέβαλαν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις πρωτοβουλίες και την ευαισθησία της κυβέρνησης και πως τα στόματα ανοίγουν επειδή έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον και η κυβέρνηση είχε μεγάλη συμβολή σε αυτό. Θυμίζουν δε ότι η Σοφία Μπεκατώρου, η πρώτη που μίλησε, το έκανε σε ειδική ημερίδα που είχε διοργανώσει ο υφυπουργός Αθλητισμού με θέμα «Σπάσε τη Σιωπή-Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε μαζί της και τη συνεχάρη για το θάρρος της υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Τόνισε ότι είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση και πως είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας.

«Άσκοπη κομματικοποίηση»

«Η κυβέρνηση φροντίζει ώστε να αποκαθίσταται η δικαιοσύνη των πραγμάτων. Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το ρεύμα για να σπάσει η σιωπή», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το τί θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για το θέμα Λιγνάδη. «Είναι δυνατόν ένα θέμα, που αποτελεί απόστημα, που αφορά όλους τους εργασιακούς χώρους, να γίνεται μια άσκοπη κομματικοποίηση του φαινομένου των κακοποιήσεων;», διερωτήθηκε.

Έρχονται θεσμικές παρεμβάσεις

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση πλαισίου δεοντολογίας στον καλλιτεχνικό χώρο και στο χώρο του αθλητισμού, ενώ εξετάζει επίσης αλλαγές στη νομοθεσία. Παράλληλα, εξετάζεται ιδιαιτέρως το θέμα των ανηλίκων, καθώς ένας ανήλικος δυσκολεύεται να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές. Η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα εξετάζει και ζητήματα που αφορούν στην παραγραφή ενδεχόμενων τέτοιων αδικημάτων. Θα γίνει, όπως τονίζεται από αρμόδια χείλη, συστηματική προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που τυχόν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο. «Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έχει μία κοινωνία δικαίου. Σημασία έχει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο θέατρο. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία». Σημειώνεται ότι κατά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που έγινε λίγο αφότου συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για το αδίκημα του βιασμού.

«Χυδαία προσπάθεια από Τσίπρα»

Για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα εξής στοιχεία: α) Δεν είχαν γίνει επώνυμες καταγγελίες σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ούτε όταν ανέλαβε χρέη Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ούτε στη συνέχεια. β) Στις 6 Φεβρουαρίου που έγινε η καταγγελία υπέβαλε την παραίτησή του ο Λιγνάδης κι έγινε αποδεκτή την ίδια στιγμή. γ) Είναι χυδαίο να προσπαθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να κομματικοποιήσουν το ζήτημα με αιχμή τον διορισμό Λιγνάδη όταν οι καταγγελίες αφορούν ακόμη και υπουργούς της κυβέρνησής του, όπως ο Παύλος Χαϊκάλης, που ομολόγησε ο ίδιος πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης. δ) Στην Κουμουνδούρου μοιάζουν να αγνοούν ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν εμφανίστηκε στο Εθνικό ξαφνικά το 2019. Ήταν Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Διευθυντής της Δραματικής Σχολής, ενώ τουλάχιστον από το 2000 εργάζεται ετησίως είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως σκηνοθέτης. Πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε στο Εθνικό θέατρο και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η κυρία Λυδία Κονιόρδου, η οποία μετέπειτα, το 2020, ήταν η πρωταγωνίστρια του στους «Πέρσες».

Η περίπτωση των καταγγελιών για την πρεσβεία της Βενεζουέλας

Από τη Νέα Δημοκρατία θυμίζουν ότι πέρα από αυτά ουδείς ξεχνά ότι ο κ. Τσίπρας απέκρυψε και συγκάλυψε τις καταγγελίες για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας. Όχι μόνο δεν είχε σταθεί στο πλευρό των καταγγελλόντων, αλλά είχε καλύψει και τον θύτη με επιστολή στον Μαδούρο. Υπενθυμίζουν ότι στην επίμαχη επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να γνωρίζει για τις σεξουαλικές επιθέσεις και να ζητά από τον Μαδούρο τη συμβολή και παρέμβαση του. Ζητούσε ουσιαστικά να μείνει κρυφό το θέμα για να μην πληγεί η Αριστερά. Το Μάιο του 2019 το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε ένα από τα θύματα, πρώην υπάλληλο της πρεσβείας της Βενεζουέλας, αναγνωρίζοντας ότι απολύθηκε εκδικητικά επειδή κατήγγειλε στις αρχές της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις.