Η πίεση που δέχεται τα τελευταία 24ωρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι υψηλοί αριθμοί των καθημερινών μολύνσεων, φαίνεται να προβληματίζουν εντόνως ειδικούς και κυβέρνηση.

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και την κτάσταση στο ΕΣΥ  που συγκάλεσε στο υπουργείο Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των ΜΕΘ στην Αττική και συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Πληροφορίες που μετέδωσε ΕΡΤ αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η ανάπτυξη περαιτέρω κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

Επίσης σχεδιάζεται η αξιοποίηση 101 κρεβατιών, τα οποία διαθέτουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία για νοσηλεία γενικών περιστατικών, non covid, με χρέωση του ΕΟΠΥΥ.

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Υγείας, κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της Αττικής.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας συμφώνησαν με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και κατέστησαν σαφή τη βούλησή τους να συμβάλλουν στην υλοποίησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βασικά στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες είναι η διασπορά του κοροναϊού στους εργασιακούς χώρους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, η Αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ Μαρία Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΘ Αντώνιος Μαυρομμάτης και Αθανάσιος Πρεκατές.

Η κατάσταση στη χώρα

Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο καταγράφονται 680 μολύνσεις (σχεδόν οι μισές της χώρας), ενώ στη Θεσσαλονίκη 155 κρούσματα.

Το Λεκανοπέδιο βρίσκεται στο «μάτι» της πανδημίας, αφού σταθερά καταγράφει σχεδόν τα μισά εκ του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα. 

Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών καταγράφει 176 κρούσματα, ενώ ακολουθεί ο Πειραιάς με 143. Σε 114 ανέρχονται οι νέες μολύνσεις στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ενώ υψηλά επίπεδα κυμαίνονται τα κρούσματα στον Βόρειο Τομέα με 78.

Δείτε αναλυτικά την κατανομή στην Αττική:

  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 168
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 123
  • Πειραιάς 108
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 82
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 66
  • Ανατολική Αττική 71
  • Δυτική Αττική 44
  • Νησιά του Αργοσαρωνικού 18

Ανησυχία προκαλεί η Αχαΐα, η οποία βρίσκεται επίσης σε καθολικό lockdown, μετρά 65 μολύνσεις.

kroysma1

 

kroyms2