Τους κεντρικούς πυλώνες του νομοσχέδιου του ΥΠΕΞ που αποτελείται από 376 σελίδες και 480 άρθρα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ένα «νομοθέτημα αυτό ήταν απαραίτητο, διότι ενσωματώνει μέσα τη δημόσια διπλωματία, η οποία δεν υπήρχε σαν αντικείμενο νομοθετημένο του Υπουργείου Εξωτερικών και επίσης ενσωματώνει τον απόδημο ελληνισμό στον πυρήνα του Υπουργείου, το οποίο επίσης δεν υπήρχε. Επίσης δεν αποτελεί το σύνολο της μεταρρύθμισης στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι απλώς η πρώτη της φάση όσο και αν είναι ογκώδης».

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας «Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου κάτι το οποίο συμβαίνει. Περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση της διπλωματικής ακαδημίας είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν νοείται η μεταρρύθμιση του Υπουργείου με την είσοδο της οικονομικής διπλωματίας εάν δεν μεταρρυθμιστεί και η διπλωματική ακαδημία και ο κύκλος σπουδών και ο τρόπος διδαχής. Επίσης, την αναδιάρθρωση των αρχών εξωτερικού, που είναι επίσης απαραίτητο και δεν υπάρχει».

Η φιλοσοφία του νομοθετήματος οργανώνεται σε τρεις πυλώνες, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε πως αυτοί είναι οι διεθνείς σχέσεις, οι οικονομικές σχέσεις και η εξωστρέφεια καθώς και η δημόσια διπλωματία με τον απόδημο ελληνισμό. Ο υπουργός τόνισε πως «ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της δημόσιας διπλωματίας μας. Ίσως, για να είμαστε ειλικρινείς με τα οικονομικά δεδομένα που έχει η χώρα μας, να είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο της δημόσιας διπλωματίας μας».

Στις καινοτομίες του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται η δημιουργία δύο γενικών γραμματειών. Η Γενική Γραμματεία Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και νέα Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, που αποτελεί συγχώνευση. Ο κος Δενδιας επεσήμανε πως η επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού νομίζω ότι είναι κοινός στόχος όλων μας.

Στο γενικότερο πλαίσιο εξορθολογισμού και δημιουργίας νέων υπηρεσιών θα συσταθεί η νέα Διεύθυνση Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την οποία είπε ο υπουργός υπήρξε κριτική από την αντιπολίτευση που μας κατηγορούσε διαχρονικά, για έλλειψη στρατηγικής. Επίσης δημιουργείται το Κέντρο Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής μέσα στο Υπουργείο, που είναι απολύτως απαραίτητο σύμφωνα με τον κ. Δένδια.

Ο υπουργός Νίκος Δένδιας επεσήμανε την ομόθυμη συμπαράσταση της Βουλής στο θέμα της αύξησης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου, την οποία και ο ίδιος συμμερίζεται. Βεβαίως, ασκήθηκε κριτική για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου, που όμως δεν αποτέλεσε αντικείμενο του παρόντος νομοθετήματος, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε «πως είναι απολύτως περιορισμένος, καθώς απετέλεσε τον αγαπημένο στόχο περικοπών διαχρονικά όλων των προηγούμενων ετών, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Ανεξαρτήτως κυβέρνησης και κόμματος περιεκόπτετο αγρίως ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών και απέληξε σε έναν ισχνό σημερινό προϋπολογισμό».