Τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα που απασχολούν σήμερα το ΝΑΤΟ εξέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την τοποθέτησή του την πρώτη ημέρα της Συνόδου των ομολόγων του της Συμμαχίας, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιασκέψεως.

Αναφορικώς με τους μελλοντικούς στόχους της Συμμαχίας και τις αμυντικές δαπάνες γι’ αυτήν από τα κράτη-μέλη της ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες, λόγω και των απειλών που αντιμετωπίζει, ενώ υπογράμμισε επίσης, τη σημασία της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030» ως μέσου ενισχύσεως του ελλείμματος συνοχής, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Συμμαχία και της αρχής της ομοφωνίας όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του, υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στο θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και του Χάρτη του ΟΗΕ, για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών που είναι αντίθετες με τις αρχές της Συμμαχίας. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη διευρύνσεως της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ σε περισσότερους τομείς. Κάτι, που θα απαιτήσει, όπως επισήμανε, μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να υπερκεραστούν υφιστάμενα εμπόδια που αφορούν στην συμπερίληψη όλων των μελών και των δύο οργανισμών στη συνεργασία αυτή, αλλά και τον σεβασμό της αυτονομίας τους στην λήψη αποφάσεων, τη θεσμική τους ανεξαρτησία και τις διαφορετικές διαδικασίες τους.

 Τέλος, ο ΥΕΘΑ ανέδειξε επίσης τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ -ΝΑΤΟ «για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, τη δυναμική που προσδίδει στη συνεργασία αυτή η νέα αμερικανική κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης των απειλών που αντιμετωπίζουν τα Κράτη – Μέλη», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.