Ξεκίνησε σήμερα η διήμερης διάρκειας (17-18 Φεβρουαρίου) σύνοδος των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη. Στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας αυτής Νορβηγός Γιενς Στόλτενμπεργκ, ενώ η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί φυσικά από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο από την Αθήνα.

Το ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτηριστικό της προαναφερθείσης συνόδου είναι η πρώτη παρουσία με το νέο του αξίωμα του νέου Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ Στρατηγού ε.α. Λόϋντ Ώστιν ΙΙΙ (Lloyd Austin III), ο οποίος φρόντισε με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter να δώσει το «στίγμα» της πολιτικής του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους: «Όταν θα συναντηθώ με τους ομολόγους μου στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, το μήνυμά μου θα είναι ξεκάθαρο: θα πρέπει να συσκεφτόμαστε μαζί, να αποφασίζουμε μαζί, και να δρούμε μαζί. Είμαι σταθερά πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ είναι δυνατότερες όταν ενεργεί ως μέλος μιας ομάδος». Το μήνυμα είναι σαφές, σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από την προηγούμενη διακυβέρνηση και απομένει να το δούμε να υλοποιείται.

Τα βασικά θέματα της ατζέντας της συνόδου είναι τα εξής:

1)Οι αποστολές της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και το τι πρόκειται να γίνει με αυτές.

2)Η διαδικασία αναθεωρήσεως «προς το δικαιότερο» της οικονομικής συνεισφοράς των κρατών-μελών και του καθενός εξ αυτών ξεχωριστά, καθώς από το 2014 και εντεύθεν οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν συνεισφέρει επιπλέον 190 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως τόνισε και ο Γ.Στόλτενμπεργκ.

3)Η πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», που έχει ξεκινήσει από τη Συμμαχία το τελευταίο διάστημα, και αφορά το εγγύς μέλλον της Συμμαχίας σε σχέση με τους νέους και νέες των κρατών-μελών.

4)Οι συναντήσεις (πάντα με τηλεδιάσκεψη) των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους της Φιλανδίας και της Σουηδίας καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συζητηθούν οι προκλήσεις ασφαλείας των καιρών.

5)Προετοιμασία για την προσεχή Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με την πρώτη (φυσική) παρουσία και του νέου Προέδρου των ΗΠΑ σε αυτήν, καθώς ο ΓΓ/ΝΑΤΟ θα φέρει προς εξέταση μία δέσμη προτάσεων ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές προετοιμασίες για την επιτυχία της Συνόδου κορυφής.

Αυτή η «δέσμη προτάσεων» Στόλτενμπεργκ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς της Συμμαχίας για δραστηριότητες άμυνας και αποτροπής, διατήρηση και επαύξηση της τεχνολογικής υπεροχής του ΝΑΤΟ, αύξηση της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, ενίσχυση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τα συνεργαζόμενα με το ΝΑΤΟ κράτη, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης ο ΓΓ/ΝΑΤΟ θα εισηγηθεί την αναβάθμιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας κλπ.