«Οι δήμοι έχουν την ευθύνη να κλαδεύουν τα δέντρα εκτός από σημεία που υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης δήλωσε πως λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται πως δεν είχαν πρόσβαση ώστε να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση νοικοκυριών που παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Πατούλη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Θεωρώ ότι η χθεσινή σύσκεψη ήταν πολύ ουσιαστική όπου και η ΕΜΑΚ και ο στρατός αλλά και ο ΔΕΔΗΕ ο οποίος πρέπει να βελτιώσει τις δικές του προσπάθειες βρίσκονται επί ποδός», επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο περιφερειάρχης Αττικής.

«Βάσει του νόμου η αρμοδιότητά μας είναι μια να συντηρήσουμε, να διατηρήσουμε όλους τους οδικούς άξονες βατούς, ασφαλείς κάτι το οποίο πράξαμε τρεις μέρες τώρα. Οι υπόλοιπες διαδικασίες συντονισμού δεν ανήκουν στην Περιφέρεια, υπάρχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία προφανώς και χθες και σωστά έπραξε συντονίζει όλες εκείνες τις διαδικασίες που για μένα ο ΔΕΔΗΕ, σε επίπεδο πρόληψης θα έπρεπε να έχει πράξει εδώ και πολλά χρόνια θα έλεγα όχι μόνο τώρα. Στα ηλεκτροφόρα καλώδια ο υπεύθυνος της συντήρησής τους καθώς και της επισκευής τους είναι ο ΔΕΔΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο δήμος έχει την ευθύνη να κλαδέψει τα δέντρα, που δεν πρέπει να κλαδέψει; Δεν πρέπει να κλαδέψει όσα δέντρα βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα γιατί υπάρχει επικινδυνότητα του να υποστεί το θάνατο εκείνος ο οποίος δεν ξέρει να το κάνει. Αυτός που ξέρει να το κάνει είναι ο ΔΕΔΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

«Δεκατρία χρόνια δήμαρχος το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο είχαμε ήταν όταν κλαδεύαμε και φτάναμε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και καλούσαμε τον ΔΕΔΗΕ στην καλύτερη περίπτωση ερχόταν σε 2-3 μήνες ή δεν ερχόταν καθόλου στη χειρότερη περίπτωση», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το καλοκαίρι που συζητάμε στο συντονιστικό πως δεν θα υπάρχει πυρκαγιά, το μεγάλο πρόβλημα όλων μας είναι με το ΔΕΔΗΕ αν θα πάει να κόψει τις κορυφές των δέντρων κοντά στα ηλεκτροφόρα υψηλής τάσεως καλώδια τα οποία με τον σπινθήρα μπορεί να δημιουργήσει αρχή πυρκαγιάς. Εκεί έχουμε πάντα πρόβλημα. Τα λέω γιατί πρέπει να διορθωθούν, δεν μπορεί μια κυβέρνηση, μια αυτοδιοίκηση και όλοι μας να προσπαθούμε για το καλύτερο και αυτή τη στιγμή διαχρονικά να υπάρχει το σαφές πρόβλημα και στο οποίο ο καθένας θέλει να τα κάνει έναν αχταρμά και να πουν ότι φταίμε. Δεν είναι έτσι, υπάρχει ο καθένας με το ρόλο τον οποίο διαδραματίζει. Δεν μπορεί σε όλα να φταίει η αυτοδιοίκηση», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν μπορεί να λένε ότι δεν είχαμε προσβασιμότητα διότι δεν έχουν προσβασιμότητα στο Μαρούσι, στη Νέα Ιωνία, στο Ψυχικό, στο Χαλάνδρι, στη Λυκόβρυση για να αποκαταστήσουν το ρεύμα; Πλάκα κάνουμε! Είναι δυνατόν να λένε ψέματα στον ελληνικό λαό; Θα πρέπει να πάνε τώρα να δημιουργήσουν τις συνθήκες του ρεύματος. Δεν μπορεί κανείς άλλος αυτή τη στιγμή να συνδέσει καλώδια μόνο ο ΔΕΔΗΕ. Λένε ψέματα, και είναι 250 χιλιαδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, διότι λένε δεν είχαμε πρόσβαση. Το λένε για να δικαιολογήσουν τη θέση τους», πρόσθεσε κατηγορηματικά.

«Δεν θέλουμε κόντρες, δεν μας ενδιαφέρει η κόντρα, μας ενδιαφέρει ο καθένας να υπηρετεί σωστά το ρόλο του. Να μας πουν πόσες φορές έχουνε πάει να κουρέψουν δέντρα κοντά στα ρεύματα, να μας δώσουν συγκεκριμένο αριθμό τα τελευταία δέκα χρόνια», ξεκθάρισε ο κ. Πατούλης.

Για την έλλειψη προσωπικού στο ΔΕΔΗΕ, ανέφερε: «Οι δήμοι έχουν προσωπικό; Ποιοι έχουν προσωπικό όμως στις αρμοδιότητες τις οποίες έχεις πρέπει να είσαι ακέραιος».