Όταν ο Βασίλης Κικίλιας ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας έθεσε κάποιους στόχους χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι μόλις λίγους μήνες αργότερα θα διαχειριζόταν τη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας που έχει γνωρίσει η χώρα.

Θα πρέπει, λοιπόν, να του αναγνωριστεί ότι δεν άφησε «να τον πάρει η μπάλα» της πανδημίας, αντιθέτως, μεθοδικά και αθόρυβα υλοποιεί έναν προς έναν τους αρχικούς στόχους του.

Ο νόμος για τη Δημόσια Υγεία, η πρόσβαση των ασθενών με σπάνια νοσήματα σε καινοτόμες θεραπείες, η εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών που συνωστίζονταν σε ουρές προκειμένου να λάβουν τη θεραπεία τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που υλοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ικανοποιώντας πάγια αιτήματα των ασθενών.

Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Υγείας υπέγραψε ΚΥΑ με την οποία συστήνεται Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα.

Σκοπός της λειτουργίας του Μητρώου είναι η καταγραφή όλων των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, η συλλογή δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό των νεοπλασιών σε αυτές τις ηλικίες, τις θεραπείες που λαμβάνουν οι μικροί ασθενείς και η έκβασή τους καθώς και η δυνατότητα των επιστημόνων να παρακολουθούν την πορεία των παιδιών με καρκίνο σε όλη την επικράτεια.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το Μητρώο θα βοηθήσει στην κατεύθυνση να έχουμε πιο ακριβή στοιχεία, για να μπορούμε να δούμε, ενδεχομένως, μέχρι και θέματα όπως η γενετική προδιάθεση και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Οπότε, χαίρομαι που μία εκκρεμότητα -γιατί αποτελούσε εκκρεμότητα- ήρθε και λύθηκε και βέβαια το αμέσως επόμενο βήμα είναι το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών για όλα τα είδη νεοπλασιών πια, όπου και εκεί έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε».