Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, άσκησε σε συνέντευξή του στο Καρφί και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Ζητά την ενεργοποίηση όλων των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, ώστε μαζί με τη σημερινή πρόεδρο, να απευθύνουν ένα κοινό μεγάλο κάλεσμα στη βάση για την επόμενη μέρα της δημοκρατικής παράταξης, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ στο μέλλον, ο κ. Κωνσταντόπουλος υπενθυμίζει την απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία.

1. Κύριε Κωνσταντόπουλε, πως αξιολογείτε το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία και στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης; Τι διαφορετικό θα έκανε το Κίνημα Αλλαγής;

Ενώ εξελίσσεται η πανδημία, η κυβέρνηση σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη του εμβολιασμού. Μιλούσαν για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τον αντίστοιχο αριθμό εμβολίων, προκαλώντας έναν αναίτιο εφησυχασμό. Αυτή η αίσθηση του εφησυχασμού αποτυπώθηκε στην απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία με προαιρετικά τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, στην απουσία μέριμνας για τους υγειονομικούς που είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό και στην απουσία ελέγχου της τήρησης των μέτρων. Αποτέλεσμα η μεγάλη διασπορά του ιού και τρίτο lockdown. To πρόβλημα πέρα από την ψυχολογική κόπωση είναι ο ελλιπής σχεδιασμός για τα μέτρα στήριξης. Μένουν εκτός στήριξης ή με ελάχιστη στήριξη χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και τη μερίδα του λέοντος λαμβάνουν οι συνήθεις μεγάλοι. Το συναντήσαμε στις επιστρεπτέες προκαταβολές και βεβαίως στα δάνεια του ΤΕΠΙΧΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Τεράστιο πρόβλημα οι άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι και η επόμενη ημέρα στο λιανεμπόριο, τον κλάδο της εστίασης, του τουρισμού και του πολιτισμού. Εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται στοχευμένη ρευστότητα στην αγορά, διότι τα λουκέτα είναι μπροστά, όπως είναι μπροστά και το αδιέξοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η δε αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίαςκαι το πάγωμα του πτωχευτικού αναγκαία.

2. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής με χαμηλότερα ποσοστά από αυτά του Ιουλίου του 2019; Πού το αποδίδετε;

Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Εμείς δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής μέσα από υπεύθυνη αντιπολίτευση.Το ζήτημα είναι να δώσουμε διακριτό στίγμα,ταυτότητα και καθαρό αφήγημα, ώστε να γίνει ξανά η Παράταξη η αναφορά στον χώρο του κέντρου και του κεντροαριστερού ακροατηρίου. Χρέος όλων μας η κοινή συμπόρευση. Ενεργοποίηση όλων των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ ώστε μαζί με τη σημερινή πρόεδρο, νυν και πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος να απευθύνουν ένα κοινό μεγάλο κάλεσμα στη βάση για την επόμενη μέρα της δημοκρατικής παράταξης. Κανείς δεν μπορεί να απουσιάσει την ώρα που η Δημοκρατική Παράταξη μας έχει όλους ανάγκη.

3. Κατά τη γνώμη σας, οι διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας στον Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνουν πριν ή μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές;

Αυτά τα ορίζει το καταστατικό μας. Οι εκλογές βάσει αυτού είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2021. Τότε το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ καλείται να εκλέξει τον νέο επικεφαλής με καθολική ψηφοφορία και ανοικτή διαδικασίααπό τη βάση.Μέσα από ένα μεγάλο δημοκρατικόανοικτό προσκλητήριο.Και όπως έχει ξεκαθαρίσει η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά θα εφαρμόσεικατά γράμμα το καταστατικό. Αν, ωστόσο, δούμε την κυβέρνηση να οδεύει προς πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, τότε με τα αρμόδια όργανα θα συζητήσουμε για το πως η Παράταξη θα οδηγηθεί με την καλύτερη δυναμική σ’ αυτές. Αν και προσωπικά, εθνικέςεκλογές το 2021δεν βλέπω. Μιαςκαιη δημοσιονομική χαλάρωση και η πιθανή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας μέσα στο Μάρτιο δεν θα το επιτρέψουν ακόμη και αν κάποιοι τις επιδιώξουν.

4. Η άποψη για επιστροφή στις ρίζες, με άλλα λόγια στο ΠΑΣΟΚ, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Θα ήθελα το σχόλιό σας ως προς αυτή την προοπτική.

Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει στην κοινωνία, τη σκέψη και τη μνήμη των πολιτών. Σφράγισε μια ολόκληρη ιστορική περίοδο και μετέβαλε το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών και του κράτους μετασχηματίζοντάς το από ένα αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία, βάζοντας τον θεμέλιο λίθο της κοινωνικής δικαιοσύνης στη σύγχρονη Ελλάδα. Έδωσε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στους Έλληνες και εδραίωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η ιστορική μας αυτή διαδρομή δεν μπορεί να διαγραφεί. Οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ τώρα είναι επίκαιρες όσο ποτέ.

5. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές έχουν απευθύνει έμμεσα ή άμεσα κάλεσμα προς το ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει πιθανότητα να δούμε συνεργασία των δύο κομμάτων στο μέλλον;

Το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε και αποτελεί τον μεγάλο πυλώνα της Κεντροαριστεράς στη χώρα. Μπορεί σήμερα τα ποσοστά να μην είναι αυτά που θέλουμε, αλλά ως Παράταξη παραμένει μεγάλη. Σήμερα είναι η μήτρα του Κινήματος Αλλαγής. Απόφαση του συνεδρίου μας είναι η αυτόνομη πορεία. Στόχος μας να γίνουμε και πάλι η μεγάλη πολιτικοϊδεολογική αναφορά του χώρου, όπως αρμόζει στις αξίες, την ιστορία μας και την παρακαταθήκηπου μας άφησε ο ιδρυτής και ηγέτης μας Ανδρέας Παπανδρέου.Εμείς συμπλήρωμα δεν μπορούμε να γίνουμε κανενός. Ωστόσο, βλέπουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να κάνει κατάληψη στον χώρο του κέντρου με αφήγημα μια δήθεν «προοδευτική διακυβέρνηση». Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να υποστηρίξει αυτό το αφήγημα, διότι δεν έχει καμία πολιτικοϊδεολογική συγγένεια με τον χώρο ώστε να τον εκφράσει. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια ομερτά μαζί τους, τους έδωσε συγχωροχάρτι για τις τεράστιες ευθύνες τους για τη δημοσιονομική εκτροπή της χώρας την περίοδο 2004-2009 που μας οδήγησε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σηκώσουμε το γάντι και να παλέψουμε ώστε η Δημοκρατική Παράταξη να γίνει και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Τέλος, να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι η μεγάλη Κεντροαριστερά χτίζεται με προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις και όχι με μεταγραφές.