Εκκίνηση δίνεται σήμερα το πρωί στους «mega» εμβολιασμούς, με στόχο η όλη διαδικασία να τρέξει πιο γρήγορα και το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου, η χώρα να ξεκινά επιτέλους την επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα τρέχει η καμπάνια για τον εμβολιασμό με κεντρικό σύνθημα «Νοιαζόμαστε, προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε». Το βίντεο με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου έχει τύχει ιδιαίτερα θερμής ανταπόκρισης και αναπαράγεται κατά κόρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χθες το βράδυ.

Οι 2+2 Mega σταθμοί εμβολιασμού

Σήμερα, λοιπόν, ενεργοποιείται ο πρώτος «mega» εμβολιαστικός σταθμός στο Μαρούσι (48 εμβολιαστικά κέντρα) και το «αδερφάκι» του στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της ΔΕΘ (24 εμβολιαστικά κέντρα), ενώ προγραμματίζεται να ανοίξουν σύντομα δύο ακόμα μεγάλοι σταθμοί. Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.

Στο Μαρούσι, ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν σε αυτόν 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα του μέγα σταθμού στην Helexpo για τον Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα.

«Είμαστε από τις πρώτες χώρες σε εμβολιασμούς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, που πλέον ξεκινά και για τις ηλικίες 60-64 ετών, με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ημερήσιους εμβολιασμούς αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι αυτή η διαδικασία τρέχει απρόσκοπτα, είναι μία διαδικασία ηλεκτρονική, εμείς ειδοποιούμε τους πολίτες σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν υπάρχει καμία ταλαιπωρία και υπάρχει πολύ μεγάλη ικανοποίηση από τους πολίτες ότι το κράτος τους αντιμετωπίζει με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει», τόνισε ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος το νέο κέντρο στο Μαρούσι.

«Και αυτό φυσικά είναι πολύ σημαντικό καθώς θα προχωράει η επιχείρηση και καθώς θα πρέπει να πείσουμε και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ακόμα καχύποπτοι, ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά και όλος ο επαγγελματισμός ο οποίος εκπέμπεται και μέσα από τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, νομίζω ότι κατατείνει ακριβώς αυτό το μήνυμα», πρόσθεσε.

Το σχέδιο – Το χρονοδιάγραμμα

Οι εμβολιασμοί έχουν πια ξεπεράσει τους 520.000 και τα επιβεβαιωμένα ραντεβού το 1.200.000. Στόχος είναι σε ενάμιση μήνα από σήμερα, δηλαδή στο τέλος Μαρτίου, οι εμβολιασμοί να έχουν ξεπεράσει τους 1.700.000 και να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε όλοι οι πολίτες που το θέλουν άνω των 75 ετών, καθώς και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Έτσι, στις τέσσερις εβδομάδες που θα απομένουν στη συνέχεια μέχρι το Πάσχα, θα εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατηγορίας από τα 65 μέχρι τα 74. Συνολικά δηλαδή μέχρι τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, όλοι σχεδόν οι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί κι έτσι θα έχει χτιστεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας. Μπορεί να αρρωσταίνει κάποιος νεότερος, ο κίνδυνος όμως για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τόσο έντονος, όπως επεσήμανε τις προάλλες ο πρωθυπουργός.

Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε το Πάσχα (στις 2 Μαΐου πέφτει φέτος), θα γιορταστεί χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα, ενώ στη συνέχεια και η οικονομία θα ανοίξει, έστω με κάποιους περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ, και ο τουρισμός θα μπορέσει να λειτουργήσει – υπό όρους και προϋποθέσεις βέβαια.

«Από τον Απρίλιο και μετά θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας εμβολίων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη. «Δηλαδή τον Απρίλιο και τον Μάιο θα έχουμε πια περισσότερα εμβόλια. Το πρόβλημά μας τότε θα είναι να πείσουμε αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να εμβολιαστούν. Γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος -και το πιστεύω πραγματικά- ότι αυτή η περιπέτεια σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνει πια προς το τέλος της».

Μετά τον Μάιο εμβολιασμοί σε επαγγελματικές κατηγορίες

Σύμφωνα δε με πληροφορίες από τον Μάιο κι έπειτα οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν όχι μόνο με υγειονομικά κριτήρια, αλλά και με γνώμονα τις επαγγελματικές δραστηριότητες (πχ. εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις παραδόσεις κατ'οίκον). Ειδικότερα, οι κλάδοι που θα επιλεγούν πρώτοι -αλλά όχι απαραίτητα με τη συγκεκριμένη σειρά- καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς έρχονται σε επαφή με πολύ και διαφορετικό κόσμο, είναι οι εξής: εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, ντελίβερι, μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικοί και δικαστικοί. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό εκτιμάται ότι την Άνοιξη θα έχει υποχωρήσει σημαντικά η πίεση στο σύστημα Υγείας.