«Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν αποτελούν εγγύηση ειρήνης στην Κύπρο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στον εκπρόσωπο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, περί εγκαθίδρυσης δυο κρατών στο νησί.

Για τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «στόχος για την Ελλάδα παραμένει ο διάλογος με την Τουρκία αρκεί η γείτονα να αποφεύγει τις προκλήσεις».

Ακόμη ανέφερε ότι στις 25 και 26 Μαρτίου στη σύνοδο της ΕΕ θα συζητηθεί η συνολική θεώρηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Καλίν για τους Τούρκους στρατιώτες στην Κύπρο, ο αν. υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Αυτό είναι μια δήλωση η οποία ξεπερνά τα όρια της οποιασδήποτε της γνώσης του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορεί να λες ότι οι τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι είναι αποτέλεσμα εισβολής και παράνομης κατοχής της Κύπρου, ότι αποτελούν εγγυητές ειρήνης. Άλλωστε το μεγάλο αγκάθι για το οποίο και η προηγούμενη διαδικασία κατέρρευσε ήταν γιατί η Τουρκία αρνιόταν να αποσύρει από τη Μεγαλόνησο τις κατοχικές δυνάμεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται δεκτό από κανέναν, δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι της διεθνούς κοινότητας που μπορεί να δεχτεί ότι θα δημιουργηθούν στο νησί συνθήκες ειρήνης με την παρουσία 40 ή και 50 χιλιάδων τούρκων στρατιωτών».

«Αυτή η δήλωση σίγουρα δεν συμβάλει στο να υπάρχει ένα κλίμα που να δείχνει ότι η Τουρκία προσέρχεται σε αυτό το διάλογο με διάθεση λύσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Η διχοτόμηση της Κύπρου είναι πολύ μακριά από τις ελληνικές θέσεις, και δεν είναι πολύ μακριά μόνο από τις ελληνικές θέσεις είναι πάρα πολύ μακριά και από τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας εν συνόλω. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ προβλέπουν τη λύση της δικοινοτικής διζωνικής συνομοσπονδίας, δεν προβλέπουν τη λύση των δύο κρατών όπως επίσης και το πλαίσιο μέσα από το οποίο έγινε η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ. Πάλι μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητάει η Ευρώπη η οποία αποκτά για πρώτη φορά ρόλο παρατηρητή στις συνομιλίες», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Παραμένει ως στόχος μας και είναι σαφής να βρισκόμαστε σε ένα διάλογο με την Τουρκία για τα θέματα τα οποία μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Ο δικός στόχος είναι να υπάρχει μια εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από ένα διάλογο. Ο διάλογος αυτός για να διατηρηθεί θα πρέπει να εξυπηρετείται από την τουρκική πλευρά η βασική προϋπόθεση που δεν είναι άλλη από την αποφυγή των μονομερών προκλήσεων. Βεβαίως εμπρηστικές δηλώσεις δεν βοηθάνε σε αυτή την κατεύθυνση».

«Δεν είναι κάτι το οποίο βοηθάει και λεει ότι θα γνωρίζουμε την όψη των τρελών τούρκων αλλά σίγουρα η πρόκληση είναι πρόκληση που γίνεται στο πεδίο και εφόσον στο πεδίο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ηρεμία, και εκπέμπονται αυτά τα αντιφατικά μηνύματα από την τουρκική πλευρά, μια ζεστά- μια κρύα, ας μείνουμε σε αυτή την ισορροπία η οποία υπάρχει και ας δούμε πως θα εξελιχθεί ο διάλογος», σημειωσε επιπρόσθετα.

Για τη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε: «Αυτό που θα συζητηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου έχει να κάνει με τη συνολική θεώρηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Και χθες που ήμουν στη Βιέννη, και στις συζητήσεις που κάνει ο πρωθυπουργός με ομολόγους τους και σε αυτές που κάνει ο υπουργός των Εξωτερικών στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί να συζητάμε για Τουρκία προσφέροντας μόνο ένα δρόμο στρωμένο με τριαντάφυλλα, πρέπει να προσφέρουμε και το δρόμο που περιέγραψε πολύ ξεκάθαρα το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου και ένα δρόμο ο οποίος θα είναι ο δύσκολος, αυτός είναι ο δρόμος των κυρώσεων. Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η χώρα η οποία θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και από την άλλη η ΕΕ θα σφυρίζει αδιάφορα».

Για τις σχέσεις Αθήνας –Βερολίνου, σημείωσε: «Με κάθε ευρωπαίο εταίρο οι σχέσεις μας είναι πολλαπλές, υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων και σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τις σχέσεις μας θα τις περιορίζουμε αποκλειστικά και μόνο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι τρίτες χώρες τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι το κυρίαρχο ζήτημα ασφάλειας για εμάς, είναι κάτι το οποίο σαφέστατα το θέτουμε πρώτο και κυρίαρχο σε οποιαδήποτε διμερή συζήτηση, είναι μα προσπάθεια η οποία γίνεται διαρκώς από την άλλη όμως δεν μπορεί να εξαντληθεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής σε αυτό».

«Για αυτό με το Βερολίνο υπάρχει απόσταση στο θέμα με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Τουρκία, είναι ξεκάθαρη αυτή η απόσταση, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τις γερμανικές αρχές αλλά και να πιέσουμε τους γερμανούς για μια αλλαγή στάσης απέναντι σε αυτά τα ζωτικά προβλήματα και για αυτό το λόγο βρισκόμαστε και σε επικοινωνία πέρα από την κυβέρνηση της Γερμανίας, πέρα από την καγκελαρία, και με το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας. Μπαίνουμε και σε μια προεκλογική χρονιά στη Γερμανία, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα όσο περνάει ο καιρός. Η νέα εποχή είναι μια εποχή στην οποία εμείς προσπαθούμε να έχουμε στείλει τα σωστά μηνύματα έγκαιρα προς τη γερμανική πλευρά», υπογράμμισε.