«Το θέμα του πιστοποιητικού πλέον έχει πάρει ευρεία αποδοχή εδώ», δήλωσε στα Παραπολιτικά και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα –Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση της κα Φον ντερ Λάιεν, η κ. Ασημακοπούλου σημείωσε ότι «ήταν συγκρατημένη απολογία και αυτό ως ένα σημείο είναι και εύλογο γατί αυτή τη στιγμή τα πυρά και τα βέλη είναι πανταχόθεν αλλά είναι και από το εσωτερικό της Γερμανίας η οποία έχει εκλογές άρα ένα κομμάτι της κριτικής είναι και μικροκομματικό».

«Όμως να ξεκινήσουμε με το θετικό, το θετικό είναι ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο ευρωπαϊκός συντονισμός είναι η σωστή διαχείριση του πράγματος. δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς ότι μόνοι μας θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε. Μιλάω σαν έλληνες, οι γερμανοί μπορεί να μπορούσαμε και αυτό είναι που ακούγεται εσωκομματικά στη Γερμανία», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Εγώ νομίζω ότι όλοι δεν θα μπορούσαμε και το κλίμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ θα μας οδηγούσε σε ένα λάθος μονοπάτι άρα είμαστε στο σωστό δρόμο. Η κα Φον ντερ Λαϊεν είπε ότι αν φταίμε σε κάτι είναι ότι διαπραγματευτήκαμε πάρα πολύ γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε την αστική ευθύνη των εταιρειών που άλλοι το αφήσανε, ότι δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλεια και για αυτό από το ευρωπαϊκό οργανισμό αργεί. Και ότι υποτιμήσαμε την ικανότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να παράξει τόσο μεγάλες ποσότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή μας έδωσε κάτι το οποίο «θα έπρεπε να μας έχει δώσει από την πρώτη στιγμή που είναι η διαφάνεια δηλαδή να μπορούμε να δούμε τα συμβόλαια με τις εταιρείες».

«Αυτό θα το δει η αρμόδια επιτροπή αλλά πλέον δεν έχει θέματα δηλαδή δεν θα μπορεί η AstraZeneca το συμβόλαιο λέει αυτό και η Κομισιόν να λέει κάτι άλλο και εμείς να μην ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα», υπογράμμισε η ίδια.

Την ίδια στιγμή η κ. Ασημακοπούλου ανέφερε ότι η αισιόδοξη εκτίμηση από πλευράς της είναι ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού υπάρχει δέσμευση ότι θα έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων στην Ευρώπη.

«Αυτό σημαίνει ότι ο ευάλωτος πληθυσμός θα έχει εμβολιαστεί πολύ νωρίτερα, δηλαδή αυτό συνάδει με το χρονοδιάγραμμα που εκτιμά και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ότι μέχρι τότε εφόσον οι ευάλωτοι είναι τακτοποιημένοι δεν έχουμε το ίδιο θέμα με τα νοσοκομεία και τις εντατικές οπότε μπορούμε να αρχίσουμε να κινούμαστε», διευκρίνισε.

Για το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισήμανε ότι το θέμα του πιστοποιητικού πλέον έχει πάρει ευρεία αποδοχή εδώ. «Το είπε και ο πρωθυπουργός χθες ότι μπορούμε να κάνουμε και διακρατικές συμφωνίες να υπάρχει ένα πιστοποιητικό αλλά δεν θα ήταν πιο εύκολο να έχουμε ένα όλοι μαζί; Η ιδέα όμως έχει γίνει ευρέως αποδεκτή από εκεί και πέρα καλά έκανε και το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης από τον Ιανουάριο διότι με τα αντανακλαστικά που υπάρχουν έχουμε ελπίδες μέχρι τον Ιούνιο να έχει μπει σε εφαρμογή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείσα αν είμαστε κοντά στην υιοθέτηση του πιστοποιητικού από την ΕΕ, η ευρωβουλευτής απάντησε: «Όχι, είμαστε μακριά ακόμη αλλά από την άλλη άπαξ και παρθεί η απόφαση η υλοποίηση μπορεί να γίνει πολύ γρήγορη. Βλέπω ότι θα αρχίσουν να προχωράνε οι διακρατικές συμφωνίες αλλά βλέπω μεγάλη πιθανότητα να υιοθετηθεί πανευρωπαϊκά».

«Όταν θα είμαστε σε κατάσταση να μπορούμε πραγματικά να συζητάμε να ταξιδέψουμε γιατί αυτή τη στιγμή για παράδειγμα εδώ στο Βέλγιο απαγορεύονται τα ταξίδια αναψυχής οπότε δεν είναι και πρώτη προτεραιότητα πως θα διευκολύνεις τα ταξίδια. Όταν τα πράγματα θα είναι καλύτερα μετά θα ανέβει πιο ψηλά στην πολιτική ατζέντα το θέμα, πρόσθεσε.