Τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα γίνουν οι ενέργειες για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προκάλεσαν στους κατοίκους οικισμών των Δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Νομό στις 12 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου, παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στον Έβρο.

Ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε χθες το βόρειο τμήμα του Νομού και σήμερα τους οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με διττό όπως σημείωσε στόχο. «Πρώτον να δείξουμε τη συνδρομή μας, για τα θέματα που σχετίζονται με τις έκτακτες ανάγκες που προκαλεί οποιαδήποτε φυσική καταστροφή και το δεύτερο να βρούμε κοινούς τόπους για τ' αναπτυξιακά προγράμματα που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να δώσουμε άλλη πνοή στον τόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Ειδικότερα, μετά την διαπίστωση των μεγάλων καταστροφών στο Μικρό Δέρειο και τις περιοχές του Σουφλίου, είπε: «Η συνεννόησή μας είναι ότι άμεσα θα γίνουν οι ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει το κομμάτι του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Υποδομών για τη συνδρομή, όσον αφορά για παράδειγμα την κοινωνική προστασία, με ποσά από 600 έως 6.000 ευρώ, που αφορούν την αντιμετώπιση των πρώτων δαπανών και της οικοσκευής και θα προχωρήσουμε επίσης στη διαδικασία που έχει πιστοποιηθεί από τον "Ιανό" για τα θέματα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες».

Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες που «είναι ακόμη άστεγες, δεν επιθυμούν να μετακινηθούν, για παράδειγμα από το Μικρό Δέρειο, έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου, άμεσα, σήμερα μετά από ενημέρωση και του δημάρχου, να γίνει το αίτημα προς το υπουργείο Υποδομών για να βρεθούν οι οικίσκοι, οι οποίοι θα μπορέσουν να στεγάσουν άμεσα τους ανθρώπους αυτούς. Η δική μας παρότρυνση σ' όλους τους δημάρχους και την περιφερειακή Αρχή είναι να έχουμε γρήγορη, όχι μόνο την καταγραφή, αλλά και τα απαραίτητα τεχνικά δελτία προκειμένου να προχωρήσουμε στις αποζημιώσεις που μπορούμε να δώσουμε».

Αναφορικά με το αναπτυξιακό σκέλος, ο κ. Πέτσας είπε στον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, ότι αυτό «έχει να κάνει με έργα σχετικά απλά και αναρωτιέται κανείς γιατί εδώ και πολλά χρόνια δεν έγιναν, έργα ύδρευσης, αγροτικής οδοποιίας, απλά πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Τώρα έχουμε ένα εργαλείο το πρόγραμμα''Αντώνης Τρίτσης" και το ''Φιλόδημος'' τα οποία με χαρά είδα τους δημάρχους έτοιμους να τα αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό και θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας για τέτοιου είδους έργα. Επίσης, έγινα κοινωνός του προβλήματος που δημιουργεί ο Ερυθροπόταμος και δεσμεύομαι ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε, να δούμε συνολικά το θέμα του φράγματος. Επομένως, με αυτό το διττό στόχο της άμεσης συνδρομής και της ευρύτερης αναπτυξιακής πνοής ερχόμαστε εδώ, έχουμε συμμάχους όλους τους δημάρχους και την περιφερειακή Αρχή».

Για τις καταστροφές που υπέστη το δίκτυο του αγωγού μεταφοράς νερού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, ενημερώθηκαν εκτενώς, ο κ. Πέτσας και ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, στη συνάντηση εργασίας που είχαν σήμερα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν σε χάρτες και τα σημεία όπου προκλήθηκαν ζημιές σε οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία, ιρλανδικές διαβάσεις, γέφυρες και πεζογέφυρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τον Απαλό, τα Λουτρά, την Ιτέα και το αεροδρόμιο, περιοχές που επλήγησαν κατά κύριο λόγο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 12ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου 2021, όπου ο υπουργός διαπίστωσε το μέγεθος των καταστροφών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούκη, αμφότεροι συμφώνησαν σε στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης, με πρωτεύων στόχο την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, τη στήριξη και ανακούφιση των δημοτών που έχουν πληγεί και την ανεύρεση μόνιμων λύσεων για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.