«Η ελληνική αστυνομία είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως εάν αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα τα καταστήματα θα κλείνουν μία ώρα νωρίτερα.

Σημείωσε πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προσαρμόζεται στα δεδομένα στη στιγμής ενώ επέκρινε συνδικαλιστές που προαναγγέλλουν αποκλεισμούς δρόμων και μαζικούς ελέγχους σε πεζούς και οχήματα.

Τέλος, για το κορονοπάρτι στη ΓΑΔΑ έκανε λόγο για απαράδεκτο γεγονός ενώ είπε πως κινήθηκαν οι πειθαρχικές διαδικασίες και η ποινική διαδικασία από την πλευρά του εισαγγελέα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Δεν ετοιμαζόμαστε για άγρια πράγματα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πλευράς πανδημίας και από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει ετοιμότητα εφαρμογής των μέτρων τα οποία θα αποφασιστούν σήμερα».

Ερωτηθείς αν είναι στο τραπέζι το μέτρο του γενικού lockdown, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Δεν μπορώ να αναφερθώ σε αυτά δεδομένου ότι αναμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης με βάση την εισήγηση των αρμόδιων λοιμοξιολόγων. Ότι χρειαστεί πάντως από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για διατήρηση των μέτρων, για αύξηση των μέτρων ή για ελάττωση των μέτρων ανά περιοχή ανάλογα πως διαμορφώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Στην ερώτηση ανα αυτό θα ισχύσει και για την Αττική, διευκρίνισε: «Και η Αττική δεν εξαιρείται, εξετάζονται και εδώ, γίνονται οι μετρήσεις από τους επιστήμονες αξιολογούνται τα δεδομένα και εισηγούνται τα μέτρα τα οποία αν χρειαστεί που θα πρέπει να παρθούν ή ενδεχομένως κάποια να καταργηθούν. Καλό είναι να αναμένουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο για απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα, απάντησε: «Λίγες ώρες υπομονή. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη από δημοσιογραφικής πλευράς να βγει η είδηση αλλά επειδή είναι θέματα λεπτά αυτά καλά είναι να μιλήσουν οι αρμόδιοι την ώρα που πρέπει. Χρειάζεται επιμονή, χρειάζεται υπομονή ο ιός είναι έξω από την πόρτα μας, χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα και αναμφισβήτητα και το επόμενο διάστημα χρειάζεται από όλους μας να τηρούμε τα μέτρα, να δείχνουμε υπομονή και να ακούμε τις οδηγίες των αρμοδίων. Έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Αναφερόμενος στους συνδικαλιστές της αστυνομίας που προανήγγειλαν αυστηρότερους ελέγχους, δήλωσε: «Ο ρόλος των συνδικαλιστών της Αστυνομίας είναι άλλος, να εκπροσωπούν τους αστυνομικούς για τα δικαιώματά τους, για τα καθήκοντά τους και να μην προαναγγέλλουν μέτρα και να κάνουν τον ειδήμονα για τον covid. Προανήγγειλαν αυθαίρετα (τα μέτρα) γιατί ούτε τα γνωρίζουν ούτε συμμετέχουν σε καμιά επιτροπή και καλά είναι ο καθένας να μιλάει για αυτά που μπορεί να εκπροσωπεί».

Ερωτηθείς αν θα αυξηθούν οι έλεγχοι στους δρόμους, ο υφυπουργός απάντησε: «Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα την κάθε στιγμή και με αυτό που καλείται να εξυπηρετήσει. Σίγουρα υπάρχει ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός για όλα τα δεδομένα. Δεν υπάρχει να δούμε κάτι καινούργιο ή όχι, αν χρειαστεί να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση και ένταση των μέτρων και στοχευμενα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα υπάρξουν».

Αναφορικά με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τις παραβιάσεις των μέτρων, σημείωσε: «Από το Μάρτιο μέχρι και τώρα το ποσό πρέπει να είναι γύρω στα 60 εκατομμύρια. Στις 3 του μηνός για παράδειγμα έγιναν 80 χιλιάδες έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα και 1.768 παραβάσεις. Τα πρόστιμα ήταν 560.000€».

Αναφερόμενος στο «κορονοπάρτι» στη ΓΑΔΑ, δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο γεγονός, κινήθηκαν άμεσα οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες και παράλληλα έχει κινηθεί και ποινική διαδικασία από πλευράς του αρμόδιου εισαγγελέα. Σε αυτό είμαστε αμείλικτοι και αναμφισβήτητα αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το νόμο οφείλουν πρώτα με το παράδειγμα τους να το δείχνουν και στους πολίτες».