«Θετικό βήμα το γεγονός ότι δεν έχουμε την ένταση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα από την Τουρκία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης εκτίμησε ότι η Άγκυρα κάνει μια αναδίπλωση λόγω και των εξελίξεων στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως «έχει αντιληφθεί πως η πρόοδος της περνά μέσα από την Αθήνα».

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως «οι μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια πρέπει να προχωρήσουν».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Περιμένουμε τον 62ο γύρο προς τα τέλη του μήνα, είναι ένα θετικό βήμα ότι δεν έχουμε την ένταση που είχαμε πριν τα Χριστούγεννα και ότι η Τουρκία επανήλθε εκεί που είχε αποχωρήσει και δεν ήθελε να είναι εδώ και πέντε χρόνια από το 2016 και μετά. Όλα αυτά είναι θετικά βεβαίως η απόσταση που χωρίζει επί της ουσίας τις δύο χώρες είναι πολύ μεγάλη διότι εμείς είμαστε στο Διεθνές δίκαιο η Τουρκία έχει τις δικές της καινοφανείς και μοναδικές αντιλήψεις για τις θαλάσσιες ζώνες τις οποίες δεν ασπάζεται κανείς στον κόσμο. Δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, δεν δέχεται τη δικαιοδοσία της Χάγης».

«Το να συζητάμε είναι καλύτερο του να μην συζητάμε και να παλεύουμε στη θάλασσα υπό αυτή την έννοια είναι μια επιτυχία. Δεύτερον, εμείς έχουμε την αυτοπεποίθηση την πολύ μεγάλη των επιχειρημάτων μας, η Τουρκία είναι απολογούμενη και πρέπει να εξηγεί τα τι και τα πως. Προσπαθεί να κάνει μια αναδίπλωση εν όψει και των εξελίξεων που έχουμε στην Αμερική, από εκεί και πέρα κατανοεί ότι ο δρόμος της προς τη Δύση και την Ευρώπη περνάει μέσα και από την Αθήνα και έχει αυτή την συμπεριφορά την επαμφοτερίζουσα. Ελέγχεται για την ειλικρίνεια της, θα δούμε τη συνέχεια και τη συνέπειά της, βεβαίως καλό θα ήταν για το καλό και των δύο κοινωνιών να μπορέσουμε να υπάρξει μια κατανόηση, μια συναντίληψη όπως είχαμε για κάποιο διάστημα στο παρελθόν μετά το ’99», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Κυπριακό, ο κ. Καιρίδης επισήμανε: «Έχουμε μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Από εκεί που είχε απομακρυνθεί ο Ερντογάν επανέρχεται τώρα σε μια Ντεκτασική πολιτική, σε μια Ντεκτασική αντίληψη περί δύο κρατών. Δεν υπάρχει περίπτωση δύο κρατών στην Κύπρο το έχει πει και η ΕΕ, το είπαν και οι Βρετανοί στον κ. Δένδια που είναι εγγυήτρια δύναμη η Βρετανία και συμμετέχει στην πενταμερή. Δύο κράτη σημαίνει απορρόφηση των κατεχομένων από την Τουρκία, και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι. Η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων των γηγενών θέλει τη λύση, θέλει το ευρωπαϊκό διαβατήριο, θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου της Κύπρου και εκεί θα πρέπει και η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η ηγεσία του κ. Αναστασιάδη και το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Κύπρου να παίξει και να αξιοποιήσει αυτό το χαρτί».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, δήλωσε: «Έχουμε πρόβλημα, η ελληνική κοινωνία απαιτεί λύσεις. Αυτά τα στερεότυπα και τις ανοχές τις μεταπολίτευσης, που βαραίνουν συνολικά το πολιτικό σύστημα και θα συμπεριλάβω και τη κεντροδεξιά η οποία κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια σε αυτό, θέλει να τα αφήσουμε πίσω μας. Είναι ντροπή για τον κόπο και τους φόρους του ελληνικού λαού πολλές φορές αυτή η κατάσταση η οποία αδικεί την ίδια την εικόνα των πανεπιστημίων, αδικεί τους σοβαρούς πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές μας. Επειδή έχουμε δοκιμάσει διάφορα νομίζω ότι αυτό το Ειδικό Σώμα με αυτές τις ειδικές εγγυήσεις και στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, με τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς πάντοτε έτοιμους να το προστατεύσουμε δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και πρέπει να το προχωρήσουμε. Πρέπει να αφήσουμε αυτή την μεταρρύθμιση να προχωρήσει μπροστά».