Μετά από 35 ημέρες συνεχούς πτώσης των κρουσμάτων του κοροναϊού και ελπίδας για την επιστροφή στην κανονικότητα τελικά... επέστρεψε η εκτίναξη του αριθμού των νοσούντων από την πανδημία και μάλιστα σε τετραψήφιο αριθμό με την Αττική να έχει σταθερά την πρώτη θέση στην αναλογία των περιστατικών μόλυνσης επί του συνόλου. 

Το γεγονός φυσικά δημιουργεί όχι απλά εγρήγορση αλλά και σκέψεις για νέα δρακόντεια μέτρα απότις Αρχές.

Αναλυτικότερα, το απόγευμα της Τρίτης το σύνολο των κρουσμάτων έφτασε τα 1261 - με τα 652 να εντοπίζονται στην Αθήνα -, ενώ ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην επιβάρυνση του δημοσίου συστήματατος υγείας.

Περισσότερες οι εισαγωγές από τα εξιτήρια

Τη Δευτέρα έγιναν 148 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία και εκδόθηκαν 77 εξιτήρια, ενώ την τελευταία εβδομάδα κατά μέσον όρο γίνονται 135 έως 140 εισαγωγές περιστατικών COVID-19 έναντι 110 πριν από δύο εβδομάδες.

Θεωρείται λοιπόν εύλογα αναμενόμενο η αύξηση των νέων νοσηλειών να επιφέρει και σταδιακή αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών σε ΜΕΘ COVID-19, το ποσοστό κάλυψης των οποίων ήταν χθες στο 40,5% πανελλαδικά.

Δύο συσκέψεις, κρίσιμο 48ωρο

Σήμερα συνεδριάζουν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι και θα επανακαθορίσουν το χάρτη και το ποιες περιοχές θα «κοκκινήσουν», τα δε στοιχεία στη συνέχεια θα μεταβιβαστούν στους λοιμοξιωλόγους, οι οποίοι και θα προτείνουν στην κυβέρνηση τα όποια νέα μέτρα.

Η σύσκεψη της Επιτροπής θα γίνει την Πέμπτη και οι τυχόν ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο 48ωρο θεωρείται κρίσιμο για τις οριστικές αποφάσεις ενώ στο στο τραπέζι, προκειμένου να συγκρατηθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα, πέφτουν ακόμη και σκληρές λύσεις.

Συγκεκριμένα, τo «σκληρό» σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, και που μένει αν αποδειχθεί αν θα περιληφθεί σε ενημέρωση της Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 17:00 το απόγευμα έτσι ώστε να μπορέσει να επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 ή τις 19:00 το απόγευμα.

Στο τραπέζι είναι επίσης η αύξηση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε «ρίσκο» κατα πληροφορίες μπαίνει και το click in shop.

Ανάμεσα στις σκέψεις των αρμοδίων είναι και η πιθανή παρέμβαση στην λειτουργία των σχολείων, ωστόσο μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν φαίνεται να συνηγορούν ότι η κατάσταση, προς το παρόν, απαιτεί κάτι τέτοιο.

Στο ίδιο πλαίσιο πιθανής αυστηροποίησης των μέτρων εντάσσονται και αυξημένοι έλεγχοι από πλευράς της Αστυνομίας.

Κικίλιας για απαγόρευση κυκλοφορίας: Στο τραπέζι να εφαρμοστεί από τις 18:00 στην Αττική

Απαγόρευση κυκλοφορίας ακόμη και από τις 18:00 στην Αττική, αλλά και νέα σκληρά μέτρα «προανήγγειλε» ο υπουργός Υγείας, εφόσον η κατάσταση γίνει ακόμη πιο πιεστική.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, είπε ότι το άνοιγμα της αγοράς, η κινητικότητα και οι επαφές έφεραν αύξηση κρουσμάτων και πλέον όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, ακόμη και αυτό του σκληρού lockdown.

«Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και της κάθε οικογένειας, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε ο υπουργός, ενώ για την Αττική υπογράμμισε:

«Με βάση τις εισηγήσεις, αν τα δεδομένα είναι τέτοια θα πάρουμε μέτρα και τα συνυπολογίζουμε όλα καθώς προέχει η δημόσια υγεία. Η Δημόσια Υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα» και πρόσθεσε: «Με υπευθυνότητα, χωρίς να προτρέχουμε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται και τις αποφάσεις τις παίρνει η ελληνική Κυβέρνηση. Έτσι θα πάμε και τώρα. Πρώτη προτεραιότητα δεν είναι καμία άλλη, παρά η αξία της ανθρώπινης ζωής και άρα η Δημόσια Υγεία».

Για τους εμβολιασμούς σημείωσε ότι σήμερα 2/2 έγιναν 21.000 και επεσήμανε ότι «θα αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού καθώς η πίεση στις φαρμακευτικές έχει αποδώσει».

Για τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια είπε τέλος ότι αυτά με τεχνολογία mRNA δημιουργούν ισχυρή προστασία και επεσήμανε ότι «έχουμε πάρα πολύ καλά εμβόλια και μας προστατεύουν».+

Τα μέτρα που συζητιούνται:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 70%
  • Παύση του click in shop και πιθανώς και του click away
  • Κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων μανικιούρ – πεντικιούρ, ΚΤΕΟ και συνεργείων αυτοκινήτων.