Μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια θα φτάσουν στην Νομοθετική Υπηρεσία της Βουλής μέσα στον Φεβρουάριο, μήνας κατά τον οποίο πρέπει να επιταχυνθεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτσάκης στο υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάμεσα στα νομοθετήματα που θα κατατεθούν άμεσα, βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς,

προσχέδιο του οποίου, παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης  Κώστας Τσιάρας στον πρωθυπουργό.

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Προκειται μια αποκεντρωμένη εισαγγελική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητες έρευνας, άσκησης διώξεων και παραπομπής στη δικαιοσύνη εγκλημάτων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε, όπως η απάτη, η διαφθορά ή η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ για ποσά μεγαλύτερα των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λειτουργεί ως ενιαία αρχή σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και συνδυάζει ευρωπαϊκές και εθνικές προσπάθειες επιβολής του νόμου σε μια ενιαία, αδιάλειπτη και αποδοτική προσέγγιση.

Μάλιστα από το Ιούλιο του 2020 διορίστηκε ο πρώτος Έλληνας εισαγγελέας από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (ΕPPO) με έδρα το Λουξεμβούργο.

Ανεξάρτητή Αρχή πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ανεξάρτητη. Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενεργεί προς το συμφέρον της Ένωσης συνολικά. Δεν λαμβάνει εντολές από οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποιο άλλο όργανο.

Τι αναφέρει το προσχέδιο του Ν/Σ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία του Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων. Το γραφείο θα στελεχωθεί με έναν αριθμό εισαγγελικών λειτουργών προκειμένου να διασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη σύσταση του Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων και τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα επιτευχθεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εγκλημάτων που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η στενότερη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας θα συνεργάζεται με τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές και θα ασκεί τις αρμοδιότητές του, όπως αυτές προβλέπονται στον Κανονισμό Ε.Ε.

Στα άρθρα του σχεδίου νόμου περιγράφεται το πλαίσιο επιλογής, διορισμού και καθηκόντων του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα, καθορίζονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, αναφέρονται τα προσόντα για την κάλυψη της θέσης και καθορίζονται οι εξουσίες του σε σχέση με τον χειρισμό των υποθέσεων Επίσης καθορίζεται η αρμοδιότητα του γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, η οποία εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια.