Fake news με το κιλό παράγουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν διστάζουν ούτε όταν πρόκειται για δημόσιες δηλώσεις και κείμενα, που εύκολα μπορούν να διασταυρωθούν. Σήμερα, ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχείρησε να δείξει ότι η Ευρώπη υιοθετεί μια πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το εμβόλιο.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του Γ. Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα (115 υπέρ, 2 κατά) σχέδιο απόφασης για τον εμβολιασμό κατά του ιού Covid-19 με τίτλο: "Εμβόλια Covid-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα"».

Συνεχίζει δε ο κ. Κατρούγκαλος λέγοντας πως το Συμβούλιο της Ευρώπης «υιοθέτησε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ-16 κατά) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία μας, η οποία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό».

Ποια είναι η αλήθεια;

Πρώτον, ότι η η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε εξαρχής στο ψήφισμά της την τοποθέτηση ότι το εμβόλιο πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό (Σημείο 7, “The Assembly supports the vision of the Secretary General of the United Nations that a Covid-19 vaccine must be a global public good”). Συνεπώς, είναι ψευδές ότι δήθεν υιοθέτησε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Δεύτερον, η πρόταση αυτή έχει διατυπωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από εννέα μήνες! Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στις 4 Μαΐου 2020 σε διάσκεψη δωρητών κατά του κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response. Εκεί, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα.»

Στις 27 Ιουνίου 2020, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην Παγκόσμια Σύνοδο για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και εκεί τόνισε στην παρέμβασή του ότι «το εμβόλιο κατά της Covid-19, όταν αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το οποίο θα διανεμηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δίχως να εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους».

Ίσως βέβαια ο κ. Κατρούγκαλος να νομίζει ότι απευθύνεται σε πολίτες που είτε δεν ξέρουν αγγλικά είτε δεν έχουν μνήμη ή και τα δύο…