Μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετα-COVID εποχή», ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε γιατί η νησιωτικότητα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με την δέουσα προσοχή. «

 «Το ν/σ αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο που το κράτος προσεγγίζει την νησιωτικότητα και τους νησιώτες, είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «Για πρώτη φορά χαράσσεται μια στρατηγική προσέγγιση με σαφής δείκτες και πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης. Για πρώτη φορά ενεργοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, το υπουργείο κινητοποιείται σε ρόλο συντονιστικό για την ανάπτυξη της ναυτικής πολιτικής. Για πρώτη φορά κάθε ευρώ που θα πέφτει στα νησιά μας θα πιάνει τόπο.

Με νόημα τόνισε πως «Για πρώτη φορά το δεύτερο συνθετικό στο τίτλο του Υπουργείου …και Νησιωτικής Πολιτικής δικαιολογεί την  ύπαρξή του » και συμπλήρωσε πως «Το Υπ. Ναυτιλίας έχει να διαχειριστεί το αστρονομικό ποσό των 4,5 εκατ. τον χρόνο για δημόσιες επενδύσεις».