Μεγάλη επιτυχία σημείωσε χθες η Άννα Διαμαντοπούλου για την Ελλάδα, καθώς η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και υπουργός πέρασε ακόμα έναν γύρο αξιολόγησης και προκρίθηκε στην τελική πεντάδα υποψηφίων για το αξίωμα του επόμενου γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εδρεύει στο Παρίσι.

Κέρδισε «μεγαθήρια»

Το μέγεθος της επιτυχίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτόν τον γύρο αξιολόγησης απέσυραν την υποψηφιότητά τους η εν ενεργεία Πρόεδρος της Εσθονίας, ο μέχρι πριν λίγους μήνες υπουργός Οικονομικών του Καναδά και ο τέως αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχίας. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο γύρο είχαν αποσυρθεί οι υποψήφιοι της Πολωνίας, της Τσεχίας και των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η διαδικασία ανάδειξης του επόμενου / της επόμενης ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α, θα ολοκληρωθεί μέχρι την 5η Μαρτίου.

Πρόταση Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με την πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία πρότεινε ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, θεμάτων ασφαλείας και νέων προκλήσεων όπως το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη».