Συγκρατημένη αισιοδοξία για το παρόν και μεγάλη ανησυχία για το μέλλον. Αυτό είναι σε βασικές γραμμές το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, από όπου εκπέμπεται το μήνυμα ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει από τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Και γι’ αυτό απαιτείται - όπως ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου - αυξημένη προσοχή και διαρκής, εβδομαδιαία ανάλυση από τους επιδημιολόγους των επιπτώσεων της σταδιακής χαλάρωσης. Πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα ενώ χθες, Τρίτη, στην Αττική καταγράφηκαν 427 κρούσματα, περισσότερα από τα μισά από τα 842 πανελλαδικά.

Μέχρις στιγμής 195.783 εμβολιασμοί συνολικά

Χθες, παράλληλα, έγιναν 18.406 εμβολιασμοί και συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου όταν ξεκίνησε η διαδικασία στη χώρα μας, 195.783.Ο στόχος που είχε τεθεί για 200.000 εμβολιασμούς ως το τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί, ενώ ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς καθημερινά. «Η χώρα αντικειμενικά καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές χώρες. Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή», είπε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη διαδικτυακή κοπή πίτας της Νέας Δημοκρατίας. «Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε», συμπλήρωσε, αφήνοντας συνεπώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια από τα μέτρα περιορισμού που έχουν χαλαρώσει το τελευταίο διάστημα.

Για την εξέλιξη της διαδικασίας του εμβολιασμού, όπως τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο, «είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών. Έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ελλάδα και ο Καναδάς

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να είναι εξασφαλισμένη για όσους εμβολιάζονται και η δεύτερη δόση, στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Άλλο ένα κρίσιμο στοιχείο που υπογραμμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα -μετά τον Καναδά- που έχει χαμηλά ποσοστά χαμένων δόσεων. Έχουν χαθεί λιγότερες από 500 δόσεις μέχρι στιγμής και αυτό οφείλεται κυρίως στους εργαζόμενους των εμβολιαστικών κέντρων και στον πολύ καλό προγραμματισμό, όπως τονίζουν. Ήδη έχει αναπτυχθεί ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην χάνονται δόσεις σε περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού.