Έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας προκάλεσε η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αγωγή κατά του εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη και του δημοσιογράφου των «Νέων», Γιώργου Παπαχρήστου, αξιώνοντας αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ, για ρεπορτάζ σχετικά με την νέα εξοχική κατοικία του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο και σχετικά ερωτήματα που έθεταν, στο πλαίσιο άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος για έλεγχο στους εκπροσώπους της εξουσίας.

Τα πολιτικά κόμματα, μάλιστα, στις ανακοινώσεις τους έκαναν λόγο για «εκφοβισμό προς εκείνους που ασκούν κριτική» και «άσκηση πίεσης που οδηγεί σε ομηρία των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Γ. Κουρτάκης: «Δεν θα τον φοβηθώ ούτε τώρα»

«Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε εκτεθειμένος γιατί δεν απαντούσε σε εύλογα ερωτήματα που προέκυπταν για την κατοικία του αυτή και στα οποία εκ της θέσεώς του, οφείλει να απαντά», ανέφερε, χθες, ο δημοσιογράφος και εκδότης των Παραπολιτικών, Γιάννης Κουρτάκης, προσθέτοντας ότι «βρέθηκε εκτεθειμένος γιατί εμφανίστηκε να κατοικεί σε πολυτελή παραθεριστική κατοικία, γιατί δεν έδινε απαντήσεις για το αν η κατοικία ήταν δική του, αν ήταν μισθωμένη, πόσο ήταν το μίσθωμα και όταν τελικά τις έδωσε θα ήταν καλύτερα για αυτόν να μην τις είχε δώσει».

Ο ίδιος σημείωσε πως «αυτά θα τα πούμε στο Δικαστήριο. Μέχρι τότε επισημαίνω την αντίληψή του για την ελευθερία του λόγου και των δημοσιογράφων. Όχι ότι με εκπλήσσει. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτόν που έφτιαχνε Συριζοκάναλα, που ενορχήστρωνε τη σκευωρία της NOVARTIS, που αποπειράθηκε να εξοντώσει κάθε πολιτικό του αντίπαλο».

Ο κ. Κουρτάκης, συνέχισε σχολιάζοντας την απόφαση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καταθέσει αγωγή ζητώντας 1 εκ. ευρώ, πως «η αλήθεια είναι ότι αποπειράται να με τρομοκρατήσει και να με φιμώσει. Όπως του ξαναέγραψα, δεν το πέτυχε όταν ήταν πρωθυπουργός και οι υπουργοί του έδιναν παραγγελίες να με συλλάβουν. Δεν τον φοβήθηκα τότε, προφανώς δεν θα τον φοβηθώ τώρα», κατέληξε.

Από την δική του πλευρά ο δημοσιογράφος των «Νέων» Γιώργος Παπαχρήστου, με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την λύπη του για τον κ. Τσίπρα «που δεν το καταλαβαίνει, αλλά με εκβιασμούς, απειλές, εκφοβισμούς και αγωγές δεν πρόκειται να πείσει την κοινωνία».

«Λειτουργεί ως εκφοβισμό», λέει η ΝΔ

Ανακοινώσεις για την συγκεκριμένη εξέλιξη εξέδωσαν τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

«Η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Τσίπρα, δεν παραπέμπει σε επανόρθωση αλλά σε οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων και λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την κατάθεση των αγωγών, έχει αναλάβει ως δικηγόρος του κ. Τσίπρα ο κ. Μαντζουράνης, «νομικός σύμβουλος του δημοσίου για την εφαρμογή του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες στον περιβόητο διαγωνισμό των βοσκοτοπιών και όσων πρωτοφανών αποκαλύπτονται από τις καταθέσεις του κ. Καλογρίτσα για το παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Οδηγεί σε ομηρία δημοσιογράφων», λέει το ΚΙΝΑΛ

Την αντίθεση του στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να διεκδικήσει υπέρογκα ποσά με αγωγές σε δημοσιογράφους, εξέφρασε και το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του. Το κόμμα της κ. Φώφης Γεννηματά αφού διευκρίνισε ότι «αποτελεί θέμα αρχής το δικαίωμα προάσπισης της υπόληψης κάθε θιγομένου», σημείωσε ότι «η προστασία όμως του δικαιώματος αυτού δεν μπορεί να ασκείται με την διεκδίκηση σε αγωγές υπέρογκων ποσών που ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως φραγμός στην ελευθερία του τύπου και άσκηση πίεσης που οδηγεί σε ομηρία των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

«Όχι σε αγωγές» λέει η ΕΣΗΕΑ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, η οποία εξέφρασε «για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου» «Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων», ανέφερε.