Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ασκεί η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, σε συνέντευξή της στο στο «Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια, κάνοντας λόγο για ανεπάρκειες και ολιγωρίες, ενώ, αναφερόμενη στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, επισημαίνει ότι είναι αποσπασματικά και χωρίς συνολικό σχεδιασμό.

Κληθείσα να απαντήσει σχετικά με τη στρατηγική πολιτική στόχευση του κόμματός της, υποστηρίζει πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ανέβει σημαντικά σε ποσοστά, διεκδικώντας με την κατάλληλη στρατηγική και αντιπολιτευτική τακτική τον χώρο του Κέντρου, ενώ τέλος ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκαταλέγεται κατά τη γνώμη της στις δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν σε μια Προοδευτική Διακυβέρνηση.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Πώς αξιολογείτε μέχρι στιγμής την πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Σε ποιους τομείς χωλαίνει;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαδέχθηκε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τσάκισε τη μεσαία τάξη, άλλα υποσχέθηκε και άλλα, εντελώς αντίθετα, έπραξε και έπαιξε επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία και τους θεσμούς.

Αυτό της έδωσε ένα bonus στην αρχή, αφού οι πολίτες ήθελαν την επιστροφή σε μια σχετική, έστω, κανονικότητα. Στην πορεία πέσαμε σε αναπάντεχα γεγονότα, όπως η πανδημία, και ό,τι αυτό σημαίνει υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Η επιτυχημένη διαχείριση στο πρώτο κύμα της πανδημίας της προσέθεσε πολιτικό κεφάλαιο. Αυτή τη στιγμή, μέσα από πορεία λαθών, ανεπαρκειών και ολιγωριών, ειδικά στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, βρίσκεται σε πορεία φθοράς.

Σ’ αυτόν τον ενάμιση χρόνο, αν ξεφύγουμε από την επικοινωνία και δούμε την ουσία, έχει φανεί μια μεταρρυθμιστική αφλογιστία σε καίριους τομείς, όπως είναι η Δικαιοσύνη, η λειτουργία του Δημόσιου τομέα, η ενίσχυση του ΕΣΥ με προοπτική, και την περίοδο μετά την πανδημία, με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, η εμφάνιση ενός σύγχρονου Ασφαλιστικού, η εναρμόνιση της Παιδείας στις ανάγκες της νέας εποχής, η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου κ.ά. Ταυτόχρονα, έχει μια έντονη ροπή σε ένα συγκεντρωτισμό και έναν τρόπο νομοθέτησης που δεν στηρίζεται στη διαβούλευση, αλλά σε ξαφνικές κινήσεις. Τμήματά της δε, όπως και τμήμα της Κ.Ο της, δεν μπορούν να κρύψουν τον συντηρητισμό τους.

Πώς κρίνετε έως τώρα την κυβέρνηση, κυρίως στον τομέα της οικονομίας και την αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας;

Αυτή τη στιγμή η αγορά αγκομαχάει. Μεγάλο τμήμα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου, με χιλιάδες ανθρώπους να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Η Κυβέρνηση έχει πάρει ανά διαστήματα μέτρα στήριξης. Είναι όμως αποσπασματικά και χωρίς συνολικό σχεδιασμό.

Πιστεύω ότι, όσο θα υποχωρεί η πανδημία με την προώθηση και του εμβολιασμού, τόσο πιο εκρηκτικά θα έρχεται στην επιφάνεια η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό χρειάζονται θαρραλέα μέτρα, από τα οποία αναφέρω δύο: Εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων για εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης και ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών με κούρεμά τους.

Κατά τη γνώμη σας, ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική πολιτική στόχευση του ΚΙΝΑΛ; Προς τα αριστερά ή προς το κέντρο;

Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ανέβει σημαντικά σε ποσοστά, διεκδικώντας με την κατάλληλη στρατηγική και αντιπολιτευτική τακτική τον χώρο του Κέντρου. Αυτό έπραξε και το ΠΑΣΟΚ και από το 12% του 1974 βρέθηκε κεντρική πολιτική δύναμη λόγω της κυριαρχίας του στον χώρο του Κέντρου. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς σήμερα.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτόν τον χώρο στην κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα χώρο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει, λόγω των πολιτικών αμαρτιών του και ως Αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση.

Μια άποψη που κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα σύμβολά του. Θα ήθελα το σχόλιό σας ως προς αυτήν την προοπτική.

Μα το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ. Η ιστορία του, η προσφορά του στην πατρίδα, ο ριζοσπαστισμός του και το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμά του είναι εδώ. Είναι η βασική δύναμη του Κινήματος Αλλαγής που αποτελεί μια προσπάθεια διεύρυνσης της δύναμης και του χώρου που προσπαθεί να εκφράσει με δυνάμεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, των Μεταρρυθμίσεων και της ιστορικής Ανανεωτικής Αριστεράς. Μέλημά μας είναι να διευρύνουμε τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής και όχι να τον συρρικνώνουμε.

Πότε θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ; Τον Νοέμβριο του 2021 ή αργότερα, όπως λένε διάφορα σενάρια που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας;

Το θέμα δεν είναι τι λέω εγώ ή οποιοδήποτε στέλεχος. Είναι γνωστό ότι τον Νοέμβριο του 2021 θα πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψή μας, όπου θα αναδείξουμε τη νέα ηγεσία και μάλιστα δεν θα μείνουμε μόνο σ’ αυτό.

Οφείλουμε να δούμε ποια είναι τα αίτια που δεν μας επιτρέπουν να ανεβάσουμε τα ποσοστά μας, να αντιμετωπίσουμε θέματα στρατηγικής, αποσαφήνισης της φυσιογνωμίας μας, αντιπολιτευτικής τακτικής μας, προτάσεων που καταθέτουμε.

Έχουμε δηλαδή πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε και το θέμα δεν είναι να συζητάμε αενάως τα ίδια και τα ίδια. Ο χρόνος της Συνδιάσκεψης είναι αποφασισμένος.

Σε σχέση με την περίφημη «προοδευτική διακυβέρνηση» για την οποία μίλησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την άποψή σας;

Η Πρόεδρος μίλησε για αλλαγή συσχετισμών υπέρ του Κινήματος Αλλαγής μέσα από μια αυτόνομη πορεία μας. Άλλοι πιθανώς να αφήνουν να αιωρείται πως όταν μιλάμε για «Προοδευτική Διακυβέρνηση», μιλάμε για κάποιου είδους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό καλό είναι να μιλάμε πάντα συγκεκριμένα για τους στόχους μας.

Να κάνουμε σαφές τι θέλουμε, τι επιδιώκουμε, σε ποια κοινωνικά ακροατήρια απευθυνόμαστε πρωτίστως, όπως και τι θεωρούμε προοδευτικό ή συντηρητικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η δύναμη που ανέβηκε βασισμένη στο ψέμα, στην εξαπάτηση των πολιτών, στον λαϊκισμό και τον διχαστικό λόγο και κυβέρνησε με εχθρότητα προς κάθε αντίθετη φωνή, με αντίληψη ελέγχου θεσμών, εχθρική απέναντι στην ελευθεροτυπία και στα ΜΜΕ, στη Δικαιοσύνη, δεν συγκαταλέγεται κατά τη γνώμη μου στις δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν σε μια Προοδευτική Διακυβέρνηση.