Ο εμβληματικός τίτλος του βιβλίου του Βλαδίμηρου Λένιν «Ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω» αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Κίνημα Αλλαγής.

Και αυτό γιατί με διαφορά λίγων 24ωρων περάσαμε από την φουρτούνα της σφοδρής εσωκομματικής σύγκρουσης με απρόβλεπτες διαστάσεις στη νηνεμία των συνεννοήσεων ελέω και του κορονοϊου.

Η συζήτηση για την εκλογή ηγεσίας και την επίσπευση των διαδικασιών έφτασε ως τα υψηλά πατώματα της Χαριλάου Τρικούπη και κόντεψε να δημιουργήσει συνθήκες που δεν θα είχαν εύκολα επιστροφή. Το κερασάκι στην τούρτα που τροφοδότησε τα μέγιστα τη σχετική παραφιλολογία ήταν η καρατόμηση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κινητικότητα που ανέπτυξε ο ίδιος.

Ρόλος γεφυροποιού από Πρωτόπαπα

Φαίνεται, ωστόσο, ότι επικράτησαν ή και πρυτάνευσαν κάποιες φωνές που θεωρούν ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν συμφέρει καμία πλευρά, αλλά και ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έγιναν προσπάθειες και εντέλει φαίνεται πως για πολλούς και διαφορετικούς λόγους πέτυχαν να πέσουν προσώρας οι τόνοι.

Μετά την ένταση των πρώτων ημερών, η ίδια η κυρία Γεννηματά έστειλε το ενωτικό μήνυμα πως δεν υπήρχε καμία εκδικητική στάση απέναντι στον κ. Λοβέρδο. Είναι ενδεικτικό πως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε (OPEN) με κολακευτικά λόγια για τη δουλειά που κάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος ως τομεάρχης Εξωτερικών.

Παραλλήλως και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος με κινήσεις που έκανε, όπως για παράδειγμα η κομματική στάση που τήρησε μετά την επίσημη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, βοήθηκε στο κατέβασμα των τόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ρόλο γεφυροποιού έπαιξε ο στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος εδώ και χρόνια διατηρεί προσωπική φιλία με τον κ. Λοβέρδο.

Ο Σημίτης έστειλε μήνυμα ηρεμίας

Εξίσου καταλυτική ήταν και η στάση που κράτησε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Τηρώντας διακριτές αποστάσεις, επέλεξε να μην τροφοδοτήσει τη σχετική συζήτηση και πολύ περισσότερο να μην ρίξει λάδι στη φωτιά προκειμένου να αξιοποιήσει, όπως θα μπορούσε προς όφελός του, τη σύγκρουση Γεννηματά-Λοβέρδου. Σύμφωνα, δε, με γνώστες του παρασκηνίου, με το δικό του τρόπο συνέβαλλε στην εξισορρόπηση της κατάστασης και ο «πατριάρχης» του χώρου Κώστας Σημίτης. Με βάση κάποιες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως είναι άκαιρη η εσωκομματική αντιπαράθεση και ιδίως η διαδοχολογία, ακριβώς επειδή είναι σε εξέλιξη η πανδημία.

Περιοδείες από Φώφη, εκλογικό γραφείο από Λοβέρδο

Τα προαναφερθέντα, βεβαίως, δεν σημαίνουν πως όλα πλέον είναι μέλι-γάλα για το Κίνημα Αλλαγής. Η καχυποψία είναι υπαρκτή και, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ομαδοποιήσεις έχουν ξεκινήσει για τα καλά. Η Φ. Γεννηματά θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, όπου θα έχει επαφές με τις νομαρχιακές επιτροπές του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να έχει προσωπική άποψη για το κλίμα που επικρατεί στη βάση του κόμματος. Ο Αν. Λοβέρδος περιμένει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του (αν και προ ημερών στην ΕΡΤ ουσιαστικά το προανήγγειλε) την ίδια στιγμή που άνοιξε στην οδό Ακαδημίας το εκλογικό του γραφείο. Ο πρώην υπουργός σε πρώτη φάση θα επικεντρώσει την τακτική του στην αντιπολιτευτική ρητορική που θα πρέπει να έχει από εδώ και στο εξής το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Ν. Ανδρουλάκης πυκνώνει τις επαφές του και επιθυμεί να διευρύνει τα ακροατήριά του πέρα από τα στενά κομματικά όρια. Επιπροσθέτως επιδιώκει να οριστικοποιήσει κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της περιφέρειας που θα είναι υποψήφιος όταν γίνουν εθνικές εκλογές. Κινητικότητα καταγράφουν, επίσης, τα πρόσωπα και οι κινήσεις που δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Τις προσεχείς ημέρες η «Ανανεωτική Αριστερά» του Θόδωρου Μαργαρίτη, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», η ομάδα «Μεταρρύθμιση» του Γιάννη Μεϊμάρογλου, η πλευρά του Γιώργου Καμίνη κ.α θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή εκδήλωση, θέλοντας να δείξουν το διακριτό πολιτικό τους στίγμα, με έμφαση στη σοσιαλδημοκρατία και στη διατήρηση του ανοιχτού φορέα του Κινήματος Αλλαγής και όχι την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.