Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο κατά την ακρόαση των φορέων, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη κύρωση της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, με στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» στην Αθήνα και της Άννας Μαρίας Λουίζας Λάτση προς το Αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».


Τόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφωνας, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, διευκρίνισαν ότι ακόμα και αν επιτρεπόταν από την ΕΕ, δεν μπορούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν στο άμεσο μέλλον εμβόλια για τον κοροναϊό.


Όπως επεσήμαναν, η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και θα χρειάζονταν 18 μήνες από τη στιγμή που θα υπογραφόταν συμφωνία για την παραγωγή των εμβολίων.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει την τεχνογνωσία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να παράσχει τις υπηρεσίες της χωρίς όφελος σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό», ανέφερε ο κ. Τρύφωνας, ενώ απαντώντας, ειδικότερα, στα ερωτήματα βουλευτών αν η Ελλάδα μπορεί να παράγει εμβόλια, είπε «Η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου έχει μια συγκεκριμένη και χρονοβόρα διαδικασία. Αν θεωρήσουμε ότι σε ενάμιση χρόνο θα έχουμε ανάγκη εμβολίων μπορεί να δημιουργήσουμε χωρίς όφελος εμβόλια. Έχουμε τη πρόθεση αλλά θέλει τουλάχιστο ενάμιση χρόνο. Είναι πολύ συγκεκριμένη και σύνθετη η διαδικασία παραγωγής εμβολίων. Παράλληλα, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ειδικών μονάδων, είναι πολύ δύσκολο να παραχθεί έγκαιρα. Δυστυχώς είναι περιοριστικός ο χρόνος για τα εμβόλια, ενώ θα χρειαστεί μια επένδυση ύψους 25 με 30 εκατ. ευρώ για την οποία δεν ξέρεις αν τον επόμενο χρόνο θα χρειαστούν». 

Ο κ. Τρύφωνας εστίασε στο άρθρο που αναφέρει το «κλόου μπακ» που επαναφέρει, όπως είπε, τον τρόπο κατανομής τους χωρίς να λύνει το πρόβλημα και έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης του ποσοστού, τονίζοντας ότι είναι δυσβάστακτος ο φόρος των φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πληρώσουν πάνω από 1,9 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις δωρεές ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Το ΜεΡΑ25 δήλωσε «παρών».