Στην «πρίζα» αναμένεται να βάλει σήμερα την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι απαιτήσεις από το συγκεκριμένο τομέα είναι πολλές για τη φετινή χρονιά και το Μαξίμου βάζει τον πήχη ψηλά για την επίτευξη των περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τη νέα πολιτική ηγεσία, υπό τον Κώστα Σκρέκα και τους υφυπουργούς Γιώργο Αμυρά και Νίκο Ταγαρά.

Ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί από την πρώτη στιγμή τη νέα ηγεσία του Υπουργείου είναι η εφαρμογή του λεγόμενου Target Model, που δεν έφερε μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως αναμενόταν. Στο τραπέζι της συζήτησης με τον πρωθυπουργό αναμένεται να πέσει το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στους τομείς διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου “Ν. Καβάλα”), ώστε να εισρεύσουν τα σημαντικά κεφάλαια που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών και δικτύων.

Στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων με την παράλληλη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ελκυστικό για επενδύσεις και να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Η μείωση του χρόνου αδειοδότησης ενός νέου έργου ΑΠΕ πρέπει να έχει πέσει στα δύο χρόνια έως τον Ιούλιο του 2021.

Παράλληλα, η πλήρης απολιγνιτοποίηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028 δημιουργεί σειρά προκλήσεων για το ενεργειακό σύστημα της χώρας αλλά και για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών και των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που αναμένεται επίσης να συζητηθεί σήμερα, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους πάνω από 5 δισ. ευρώ από κοινοτικές και εθνικές πηγές, ενώ μέσω ειδικών κινήτρων και μέτρων αναμένεται η κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ένα ακανθώδες ζήτημα είναι το νέο μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων, με ενίσχυση της ανακύκλωσης και μείωση των ποσοστών ταφής. Η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή, η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής και η αποκατάσταση των άτυπων χώρων απόρριψης (ΧΑΔΑ) είναι οι στόχοι που φιλοδοξεί το Μαξίμου να υλοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ένα ξεχωριστό, εθνικής σημασίας, κεφάλαιο, είναι τέλος η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας από τρίτες χώρες αλλά και στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι διακρατικοί αγωγοί φυσικού αερίου IGB και EastMed, η υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, το πρόγραμμα εγχώριων ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων, και η κατασκευή πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, είναι έργα στα οποία η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη σημασία για την επίτευξη γεωστρατηγικών και ενεργειακών στόχων.