Σήμερα ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στο βάθος η πόλη που αχνοφαίνεται είναι η Χάγη.

Ελλάδα και Τουρκία κάθονται μετά από πέντε χρόνια στο ίδιο τραπέζι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει ένα καθαρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν λίγα 24ωρα πριν την επανεκκίνηση των επαφών.

«Πάντα έτεινα χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπα τον Πρόεδρο Ερντογάν να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί.

Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle ο πρωθυπουργός, που έχει τονίσει ότι αισιοδοξεί για την έκβαση των συνομιλιών, χωρίς ωστόσο να τρέφει αυταπάτες για τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Συζήτηση για υφαλοκρηπίδα ή συνυποσχετικό για Χάγη

Η εντολή στην τριμελή ομάδα που εκπροσωπεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σαφής: Οι διερευνητικές αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ή αλλιώς για την υπογραφή συνυποσχετικού προς επίλυση της διαφοράς στη Χάγη.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας, ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Στο τυπικό σκέλος, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών, δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν τηρούνται πρακτικά, δεν μετέχει κανένας τρίτος και δεν γίνονται ενημερώσεις.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο πολύπειρος πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, μαζί με τον πρέσβη Αλέξανδρος Κουγιού, Διευθυντή Πολιτιστικών, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και την Ιφιγένεια Καναρά, διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ.

«Μάχη» και στις Βρυξέλλες

Ταυτόχρονα με την Κωνσταντινούπολη, οι διεργασίες συνεχίζονται σε άλλο μέτωπο, της ίδιας όμως «μάχης», στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία στέλνει το μήνυμα προς την ηγεσία της Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι «οι διαφορές μας με την Τουρκία επηρεάζουν επίσης τη σχέση της με την Ευρώπη», όπως δήλωσε στο Monocle ή – όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής - ότι «κάθε διμερές θέμα στην περιοχή μας είναι τελικά και θέμα ευρωπαϊκό, είναι ζήτημα διεθνούς σταθερότητας και η Ελλάδα πέτυχε τις όποιες διαφορές της με την Τουρκία να μην τις περιορίσει στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά να καταστήσει απολύτως σαφές γιατί αυτές έχουν και σημαντικές ευρωπαϊκές επιπτώσεις».

Μήνυμα με Rafale και 12 μίλια

Ιδιαίτερης σημασίας και υψηλού συμβολισμού είναι το μήνυμα που εξέπεμψε το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών.

Πρώτα, με ευρεία πλειοψηφία από Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Έπειτα, πέρασε με επίσης πολύ μεγάλη πλειοψηφία τo νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», η επέκταση δηλαδή των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, με 284 ψήφους υπέρ.

Η εθνική επικράτεια διευρύνεται για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947, και συγκεκριμένα μεγεθύνεται περίπου κατά 10%, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπογραμμίζουν δε – προς πάσα κατεύθυνση – ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων συνιστά δικαίωμα απόλυτα συμβατό με τη διεθνή νομιμότητα, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, με την Κρήτη να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.

Δένδιας: Βλέπει Μπορέλ, Στόλτενμπεργκ

Στο μεταξύ σήμερα, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρελι, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και τον υψηλό Εκπρόσωπο-Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ. Αντίστοιχα, αύριο, Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί διαδοχικά με τη Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών Σοφί Βιλμές και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.