Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων επικοινωνίας στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Το Spiegel μάλιστα επανέρχεται στα pushbacks στο Αιγαίο και το ρόλο της Frontex, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Deutche Welle.

Συγκεκριμένα στην υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος αναφέρεται τo γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο «H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο» και υπότιτλο «12 ναυτικά μίλια από τις ακτές: αυτό είναι το νέο εύρος της ελληνικής επικράτειας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η απόφαση ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο δίνει και μια προοπτική, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Spiegel, «σε περίπτωση που η Αθήνα εφαρμόσει την επέκταση αυτή και στο Αιγαίο, η Τουρκία θα μπορούσε να το εκλάβει ως αιτία πολέμου. Μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν σχεδιάζει στην παρούσα φάση περαιτέρω επεκτάσεις χωρικών υδάτων. Ο Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο επανειλημμένως ότι με το νέο νόμο, αυτό μπορεί να γίνει, και πως ''η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε, με ποιο τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις''.

[...] Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια θα αξιολογούνταν ως αιτία πολέμου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο θα γινόταν εκ των πραγμάτων ''ελληνική θάλασσα''. Πράγματι, στην περίπτωση αυτή το 71% του Αιγαίου θα ανήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από 21% που είναι σήμερα».

Ενόψει των διερευνητικών της Δευτέρας το γνωστό περιοδικό επισημαίνει ότι οι δυο χώρες ξεκινούν για πρώτη φορά από το 2016 συνομιλίες «προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές τους που επανειλημμένως τις οδήγησαν στο παρελθόν στα πρόθυρα πολέμου».

Επίσης, επανέρχεται στο θέμα των παράνομων pushbacks στην Ελλάδα εστιάζοντας για άλλη μια φορά στο ρόλο και τις ευθύνες του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, πλέον «ο ανώτατος συνοριοφύλακας της Ευρώπης πρέπει να φοβάται για τη θέση του» αφού «σε εσωτερικό έγγραφο το διοικητικό συμβούλιο της Frontex στηλιτεύει την επικοινωνιακή πολιτική του Λεζερί στο σκάνδαλο των pushbacks. Ευρωβουλευτές ζητούν την παραίτησή του».

Σύμφωνα με εσωτερικές εκθέσεις της Frontex που επικαλείται το Spiegel ο Λεζερί ήταν προσωπικά ενήμερος για πολλά περιστατικά

Επιπροσθέτως αναφέρει ότι το Δ.Σ. της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής επιρρίπτει εμμέσως στον Λεζερί κωλυσιεργία όσον αφορά τη διερεύνηση των κατηγοριών για pushbacks. «Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από εσωτερική έκθεση μιας ομάδας εργασίας, η οποία συζητείται σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και στην οποία είχε πρόσβαση το Spiegel».

Σύμφωνα με αυτή, η Frontex «παρείχε πληροφορίες με μεγάλη καθυστέρηση παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις. Αυτός είναι και ένας από τους προφανείς λόγους που αργεί τόσο πολύ η διερεύνηση των κατηγοριών».

Σημειώνεται δε πως η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το Δ.Σ. της Frontex με αποστολή να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή και ευθύνες των ευρωπαίων συνοριοφυλάκων σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, έβαλε στο μικροσκόπιο συνολικά 13 περιπτώσεις. […] Πέντε από αυτές χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης καθώς η Frontex παρείχε ασαφείς πληροφορίες».

Σύμφωνα με εσωτερικές εκθέσεις της Frontex που επικαλείται το Spiegel, ο Λεζερί ήταν προσωπικά ενήμερος για πολλά από τα περιστατικά αυτά, τα οποία όμως απέκρυψε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν κλήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες που βαραίνουν την υπηρεσία του. Το Spiegel υποστηρίζει ότι μέρος των ευρωβουλευτών εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο αποπομπής του.

«Κίνδυνος συγκρούσεων»

«Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τα θαλάσσια σύνορα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de που αναφέρει: «Κανένα ''όχι'' και 16 αποχές. Σπάνια ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο τυγχάνει τόσο μεγάλης αποδοχής. Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της. Αυτό εγκυμονεί κίνδυνο συγκρούσεων».

Κάνοντας λόγο για μια «ιστορικής σημασίας απόφαση» με την οποία η Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της κατά σχεδόν 10%, η tagesschau.de αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει ρητώς την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, όπως είπε ο Μητσοτάκης. Αυτό όμως θα συνιστούσε αιτία πολέμου για την Τουρκία».