Ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την πρώτη μετά από πάρα πολλά χρόνια που πραγματοποιεί υπουργός Οικονομικών στη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος, η οποία υπάγεται σε αυτόν. Στις εγκαταστάσεις τις εταιρείας τον υπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΣ αυτής Ιωάννης Κούτρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτριος Παπακώστας.





Κατά την παραμονή του στην ΕΑΒ ο ΥΠΟΙΚ ενημερώθηκε λεπτομερώς από την Διοίκηση για τις τρέχουσες δραστηριότητες αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας, ενώ στην ξενάγηση που ακολούθησε του έγινε ενημέρωση για όλα τα εν εξελίξει προγράμματα. Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του αυτής ο Χρ. Σταϊκούρας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που είχαν την ευκαιρία να του εκθέσουν τις απόψεις τους.


Μετά το πέρας της επισκέψεώς του στην ΕΑΒ, ο υπουργός εξέφρασε «τη σταθερή θέση του Υπουργείου για την αναγκαιότητα ανάπτυξής της ως βασικού πυλώνα στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και την οικονομία της χώρας», όπως σημειώνεται από την εταιρεία.



Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» στην ΕΑΒ δύο μείζονα προγράμματα αναβαθμίσεως αεροσκαφών:


  • Το ένα αφορά την αναβάθμιση των 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block.52+ και Block.52+ADV σε F-16V (=Viper), το πρώτο από τα οποία ως αεροσκάφος δοκιμών του προγράμματος, το F-16C Block.52+ADV (s/n “005”) πραγματοποίησε προ ημερών την πρώτη του πτήση και θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση των 5 συνολικώς αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion σε P-3H (=Hellas) για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού μας Ναυτικού.




Επίσης με την πρόοδο των συμφωνιών «εν συνεχεία υποστηρίξεως» των μεταφορικών αεροσκαφών C-130H και C-27J καθώς και των μαχητικών Mirage 2000-5 της ΠΑ, που όλες έχουν υπογραφεί και «τρέχουν», όλο αυτό το έργο θα πρέπει να «περάσει», ως προς το σκέλος της εργοστασιακού επιπέδου συντηρήσεως, από την ΕΑΒ.


Το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την εταιρεία μετά από μία δεκαετία Μνημονίων, που δεν γίνονταν προσλήψεις, σε συνδυασμό με τά μέτρα προστασίας που λαμβάνονται εδώ και ένα χρόνο για τον κορονοϊό, να μην υπάρχει προσωπικό για να προχωρήσει στους ρυθμούς που πρέπει τα προαναφερθέντα δύο βασικά προγράμματα και φυσικά όλα τα υπόλοιπα. Και αυτό παρόλο που στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί γι’ αυτά προβλέπεται η πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων για να υλοποιήσουν τα προγράμματα αυτά.


Ελπίζεται τώρα ότι η επίσκεψη και ενημέρωση επί τόπου του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών σε μία κομβικής σημασίας χρονική στιγμή, θα συνεισφέρει καθοριστικά στην επίλυση των προβλημάτων, ώστε να τρέξουν στην ώρα τους τα προγράμματα και οι Ένοπλες Δυνάμεις να λαμβάνουν – επιτέλους – τα μέσα τους για τα οποία ουσιαστικώς προπληρώνουν το κόστος στην ώρα τους.