Ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 και το υπουργείο Υγείας προχωρά στην δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Σήμερα στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.

Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών).

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι' αυτά.

Αρκουμανέας: Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχειά

Από την πλευρά  του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο ΣΚΑΪ100, 3 ανέφερε πως από τα 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα τα περισσότερα ήταν στις εισόδους της χώρας και έχουν απομονωθεί. Παράλληλα ο κ.Αρκουμανέας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχειά».

Ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ Δημήτρης Θάνος, ανέφερε ότι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας.

Πρόσθεσε πως έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, η κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.

Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν.