Η ΕΕ έχει κάνει όλες τις ενέργειες ώστε να έχει στην διάθεση της τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

 Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε παράλληλα ότι  στην Ελλάδα έγιναν οι ενέργειες για το εμβολιαστικά κέντρα και σε αυτό έχει συμβάλει και η Περιφέρεια.

 Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι η περιφέρεια ανάθεσε σε ιδιώτη δικηγόρο – έναντι αδρά αμοιβής- την δικαστική εκπροσώπηση της, κατά των πολιτών που ζητούν αποζημιώσεις για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα, είπε ότι η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας ζήτησε την βοήθεια από εξιδεικευμένους νομικούς.

 Επέκρινε την προηγούμενη διοίκηση της Ρένας Δούρου για τους χειρισμούς των δικαστικών υποθέσεων σε Μάτι και Μάνδρα κάνοντας λόγο για αναβολές και πως η Περιφέρεια βρέθηκε να δικάζεται ερήμην.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Πατούλη στα Παραπολιτικά 90,1

 

Αναφορικά με τον εμβολιασμό ο κ. Πατούλης τόνισε: «Η Ευρώπη έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια από την πρώτη στιγμή να έχει τον επαρκή αριθμό εμβολίων, υπήρξαν κάποιες επιπλοκές στον αριθμό οφείλω να πω όμως ότι έχει γίνει ότι πρέπει για να υπάρχουν τα απαραίτητα εμβολιαστικά κέντρα, το απαραίτητο προσωπικό και από τη στιγμή που θα έρθει ο επαρκής αριθμός των εμβολίων να γίνει με γρήγορο τρόπο.  Σε αυτή την εθνική προσπάθεια οι Περιφέρειες, θα πω εγώ για την Περιφέρεια Αττικής , έκανε ότι ήταν δυνατό στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων γιατί όλη αυτή η διαχείριση αφορούσε το υπουργείο Υγείας, το ΕΟΔΥ και τη γενική γραμματεία Πολιτικής προστασίας κατά κύριο λόγο. Εμείς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε επικουρικά διότι δεν μας ζητήθηκε κάτι περισσότερο.   Είχαμε δημιουργήσει στην αρχή το 1110 ένα νούμερο  στο οποίο πάνω από 150 χιλιαδες συμπολίτες μας κάνανε χρήση για να ενημερωθούν για τον covid  και τώρα για τον εμβολιασμό. Από τη άλλη πλευρά δημιουργήσαμε 10 κλιμάκια από γιατρούς και νοσηλευτές, τα οποία πάντα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ  πραγματοποίησαν χιλιάδες μετρήσεις μοριακού για τον covid και τώρα έχουμε προτείνει αυτά τα 10 κλιμάκια να χρησιμοποιηθούν ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν οι ανήμποροι  και οι άνθρωποι που έχουν κινητικά προβλήματα στο σπίτι  ώστε να μην έχουν ζήτημα στη μετακίνηση και προφανώς στον εμβολιασμό. Περιμένουμε να μας απαντήσει το υπουργείο Υγείας.  Έχουμε δρόμο μπροστά μας, οι περιφέρειες είναι εδώ και όποτε θέλει η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να τις αξιοποιήσει».

Αναφορικά με την ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για τη νομική ανάθεση για την υπόθεση στο Μάτι και τη Μάνδρα  και αν δίνουν συγχωροχάρτι στην κα Δούρου σχολίασε: «Κανένα συγχωροχάρτι, θα έλεγα μάλιστα ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει βρεθεί στο πλευρό των πολιτών όσον αφορά με συγκροτημένους τρόπους και για την ανάπλαση, την ανάπτυξη των περιοχών, την αποζημίωση επιχειρήσεων και γενικότερα είμαστε  σε καθημερινή διαδικασία . Όσον αφορά την κα Δούρου έχουμε πει ότι είχε τεράστια πολιτική ευθύνη και ηθική από εκεί και πέρα όμως αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας η οποία καλείται να εκπροσωπηθεί σε δικαστικές διαδικασίες, δηλαδή που αφορούν και το ζήτημα της Μάνδρας αυτές τις τραγικές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών αλλά και η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική  που είχε τραγικό θάνατο πολλών συνανθρώπων μας σαφέστατα από τη στιγμή που υπήρχαν αγωγές και ζητούν  τη δική μας αποζημίωση στους συμπολίτες μας προφανώς  εμείς θεωρούμε ότι πρέπει αφενός να συνδράμουμε να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθούν οι ευθύνες αλλά μέσα από μια σοβαρή νομική εκπροσώπηση.  Σε αυτή τη δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης και των πολιτών όσον αφορά οποιεσδήποτε δικαστικές διαδικασίες εμείς δεν έχουμε καμία συμμετοχή, υπάρχουν τα ποινικά δικαστήρια που ελέγχουν τις ποινικές ευθύνες εμείς ερχόμαστε σήμερα μετά το κάλεσμα του δικαστηρίου να δούμε για τις αποζημιώσεις εκεί λοιπόν υπήρξαν ήδη κάποιες διαδικασίες από τις νομικές μας υπηρεσίες. Ζήτησα να υπάρξουν οι υπηρεσίες μας σε αυτές τις δικαστικές διαδικασίες  εκπροσώπησης, οι υπηρεσίες είπαν ότι χρειάζεται βοήθεια από εξειδικευμένους νομικούς. Και μάλιστα θα σας πω ότι  δυστυχώς η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε να δικάζεται στο δικαστήριο με δύο αποφάσεις οι οποίες αφορούν αναβολή και την τρίτη τελικά να δικάζεται ερήμην αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση όσον μας αφορά  και προσωπικά και σαν διοίκηση  να το αφήσουμε  τα δικαστήρια και οι αγωγές να γίνουν ερήμην  των δικών μας υπηρεσιών. 

Τα γραφεία νομικής υποστήριξης της Περιφέρειάς μας μας ζήτησαν, οι ίδιες με συγκεκριμένα έγγραφα, εξειδικευμένη νομική γνώση και εμπειρία επί θεμάτων αστικού, διοικητικού και ποινικού δικαίου. Δεύτερον δεν έχουμε μια εκπροσώπηση, μια ενιαία νομική υπηρεσία, δυστυχώς έτσι την βρήκαμε η οποία έχει τεράστια ελλείμματα  από έναν  σημαντικό αριθμό πάνω από 12 νομικούς  οι οποίοι μέσα από μια γραφειοκρατική διαδικασία δεν υφίστανται σήμερα. Από την άλλη πλευρά μετά το περιστατικό της ερημοδικίας και εφόσον υπήρχαν αυτά τα έγγραφα τι θα κάνατε;

Θέλω να λάμψει η αλήθεια, σε καμία περίπτωση όσον με αφορά δεν θέλω να υπάρξει κανένα σκοτεινό σημείο, θέλουμε να λάμψει η αλήθεια. Το δικαστήριο θα κρίνει ποιος πρέπει να αποζημιώσει αν είναι το δημόσιο, αν είναι ο δήμος, αν είναι η πυροσβεστική, αν είναι  η περιφέρεια όποιος είναι αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε εφόσον υπήρξαν αυτά τα περιστατικά που σας περιγράφω, με αυτά τα έγγραφα τα οποία είναι υπαρκτά και βέβαια με μια Περιφέρεια η οποία θα πρέπει να δώσει ενδεχομένως και πολλά εκατομμύρια ευρώ εφόσον χρειάζεται και πρέπει να τα δώσει, να δικάζεται ερήμην όπου αργότερα εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουμε γιατί αφήσαμε την Περιφέρεια Αττικής να δικάζεται ερήμην.   Εξάλλου τα στελέχη της πολιτικής προστασίας  τα οποία πρέπει να καταρτίσουν σχετικά ενημερωτικά σημειώματα εξαιτίας της πολυπλοκότητας προφανώς των θεμάτων, με έγγραφο πάλι, αδυνατούσαν να καταρτίσουν τα σχετικά ενημερωτικά σημειώματα σε μια πλειάδα αγωγών που σήμερα υπάρχουν. Υπό αυτή την έννοια βάση του νόμου εμείς κάναμε τα ανάλογες ενέργειες , είπαμε να υπάρξει μια συγκεκριμένη εξωτερική βοήθεια προφανώς και με καθηγητές του δημόσιου δικαίου αλλά και με έμπειρους δικηγόρους πάνω στα ζητήματα του αστικού και της δημόσιας διοίκησης γνώσεις. Και από την άλλη πλευρά επειδή ακούστηκαν πολλά για την πραγματική αμοιβή και κάποιες υπερβολές θα σας πω ότι  σε όλο αυτό τον αριθμό και την πολυπλοκότητα την οποία συζητάμε υπήρξε μια απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο αυτό αποφασίζει για τις αμοιβές, 5.000 ανά υπόθεση στο οποίο προφανώς συμπεριλαμβάνεται  το ποσό και η αξία του γραμμάτιου προκαταβολής εισφορών, των  ενσήμων και τα λοιπά».

Ερωτηθείς ποιες δράσεις κάνει η Περιφέρεια ώστε να μην δούμε ξανά αντίστοιχα περιστατικά ο κ. Πατούλης απάντησε: «Η καταστολή ανήκει στο κράτος, στη Γενικής  Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εμείς  επικουρικά βοηθούμε στην καταστολή αλλά και στην πρόληψη κυρίως όπου μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες για την πλημμύρα στο επίπεδο του να κάνουμε έργα διαχείρισης όμβριων υδάτων και απορροής κάτι το οποίο έχουμε αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τον προϋπολογισμό μας.  Δεύτερο θα έλεγα τον καθαρισμό των ρεμάτων όπου και εκεί έχουμε αυξήσει τη διαδικασία όλο το χειμώνα και πριν το χειμώνα προφανώς σε όλους τους τομείς της περιφερειακής μας αρχής. Επίσης και εγώ προσωπικά και όλες οι υπηρεσίες όταν υπάρχουν οι ενημερώσεις από την ΕΜΥ αλλά και από οποιονδήποτε άλλο φορέα του κράτους ότι υπάρχουν  ζητήματα  επικινδυνότητας ένας ολόκληρος υπηρεσιακός στρατός βρίσκεται το πόδι, βρίσκονται τα μηχανήματα εκεί που πρέπει βρίσκονται μέσα από ένα  στρατηγικό σχεδιασμό.  Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ήδη έχουμε κάνει μια διαδικασία που μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογράψουμε και με το ΕΚΠΑ και τον κ.Λέκκα αλλά και με το Αστεροσκοπείο δεύτερη προγραμματική για τα ζητήματα που αφορούν την επικινδυνότητα της Αττικής σε όλα τα σημεία είτε για φωτιά είτε για πλημμύρα, είτε για σεισμό ώστε μέσα από αυτό τον στρατηγικό σχεδιασμό όχι μόνο να προλαμβάνουμε αλλά να έχουμε και την πιο έγκυρη ενημέρωση πριν το φαινόμενο εξελιχθεί. Υπό αυτή την έννοια αρχίζει πλέον η Αττική μας να αποκτά έναν στρατηγικό σχεδιασμό πρόληψης κάτι το οποίο είναι και αυτό που σε όλη μου τη ζωή το υπηρετώ σαν γιατρός. Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, η καταστολή πάντα θα έχει προβλήματα».