Ένα από τα κυριότερα θέματα της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  που θα έχει ως θέμα το συντονισμό των κρατών-μελών για κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αποτελεί και η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.


Η συμφωνία της Κομισιόν και οι αντιδράσεις της Μέρκελ 



Όπως αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος, συζητείται ο περιορισμός για τα μη αναγκαία ταξίδια μέσα αλλά κι έξω από την Ευρώπη. Ακόμη, συζητείται η επιτυάχυνση της διαδικασίας το εμβολιασμού, καθώς και το πιστοποιητικό ανοσίας μόνο ως ιατρικό έγγραφο και όχι ταξιδιωτικό.  Η ΙΑΤΑ, έτεροι διεθνείς οργανισμοί, αρκετές χώρες της ΕΕ και φυσικά και η Κομισιόν, έχουν τεθεί αναφανδόν υπέρ σε μία τέτοια ρύθμιση για να διευκολυνθεί η διαδικασία. Βέβαια, η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, «τραβώντας χειρόφρενο» ανέφερε πως δεν αναμένει τελεσίδικες αποφάσεις από την τηλεδιάσκεψη. Άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι, πως εν προκειμένω δεν είναι στις προθέσεις τις να υποστηρίξει τις ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.



Η Καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση για την συνέχιση των περιορισμών για τους μη εμβολιασθέντες τόνισε πως δεν δύναται να τεθεί  επί τάπητος η συζήτηση, αφού ακόμη δεν υπάρχουν βάσιμα δεδομένα για το αν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν ή όχι τον ιό. Ακόμη, δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα κυκλοφορούντα εμβόλια θα είναι και εν συνεχεία τόσο αποτελεσματικά, όσο τώρα, με νέο δεδομένο την περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν ήδη εμφανιστεί, αλλά και πρόκειται να εμφανιστούν στην πορεία. Ακόμη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κατά πόσον οι εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια μπορούν να προμηθεύσουν τις απαραίτητες ποσότητες για όλους .Άφησε δε ανοικτό - ως «έσχατο μέσο» , όπως είπε, ακόμα και το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.



Μητσοτάκης: Είναι μία αξιόπιστη λύση 


Ο πρωθυπουργός, στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να τοποθετηθεί για το «καυτό θέμα» του πιστηοποιητικού, όπου συν τοις άλλοις, μπορεί να συμβάλλει και στην ανάγκη για περαιτέρω πίεση της ΕΕ στις φαρμακευτικές για ταχύτερη παραγωγή εμβολίων, αλλά και ταχύτερη έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές.


Μιλώντας για «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια» (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο Κυριάκο Μητσοτάκης υπογραμμίζει σε άρθρο του ότι πρόκειται «για μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να κινητοποιήσει ξανά τις οικονομίες», ενώ διευκρινίζει μεταξύ άλλων πως «στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί».


Ακόμη, αναφέρει πως όσοι θέλουν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, μπορούν να ταξιδέψουν με τους έως τώρα ισχύοντες ταξιδιωτικούς κανόνες, με το υποχρεωτικό μοριακό τεστ πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. «Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» προειδοποιεί.


ΙΑΤΑ και Κομισιόν έχουν δώσει το ΟΚ


Η ελληνική πρόταση φαίνεται πως χαίρει ευρείας αποδοχής, αφού τάχθηκε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Οι αεροπορικές κάνουν έκκληση στην ΕΕ να υιοθετήσει την πρόταση  Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως άλλωστε διατυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.


Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη… Οι εμβολιασμοί είναι το βασικό κλειδί, για να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν οι κυβερνήσεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη, ώστε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορά τους, αλλά και οι επιβάτες για να πετάξουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», επισημαίνεται.


Η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την ελληνική πρόταση, σημειώνοντας πως συμφωνεί σε σημαντικό βαθμό με την πρωτότυπη, αλλά και σημαντική για την επίρρωση πολλών ζητημάτων ιδέα. «Ό,τι αποφασίζεται -είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα- είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στη Λισαβόνα. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρικό προαπαιτούμενο που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», είπε.