Την απαρχή του κρισιμότερου διαστήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εκλογική νίκη της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός με την είσοδο της νέας χρονιάς.

Επρόκειτο άλλωστε για μία επιλογή, η οποία διαθέτει τόσο λειτουργικά, όσο και σημειολογικά χαρακτηριστικά, αφού οι μήνες που ακολουθούν και μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, θα είναι καθοριστικοί για την διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στην μετα-Covid εποχή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η παράμετρος αυτή θα κρίνει τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου σε μια σειρά από κομβικά μέτωπα, ανάμεσα στα οποία και η κατάρτιση του οδικού χάρτη για τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά τον χρόνο και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές. Οι υπουργοί που με τα πεπραγμένα τους θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο όσον αφορά την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων και κατ' επέκταση θα σφραγίσουν τις επερχόμενες εξελίξεις είναι οι εξής:

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κατά κοινή ομολογία έχει βάλει την υπογραφή του στην πλέον δραστήρια περίοδο της ελληνικής διπλωματίας, με φόντο την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, καλείται στο εξής να δώσει στίγμα τόσο στο μέτωπο των διερευνητικών επαφών, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της θέσης της χώρας μέσω της, ακόμη πιο ηχηρής, καταδίκης των ενεργειών της Άγκυρας στους κόλπους των παραδοσιακών συμμαχιών της χώρας (κυρώσεις από Ε.Ε.), αλλά και της επένδυσης στις σχέσεις με της Αθήνας με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής.



ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ομαλή προώθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία (διαδικασία που εκτός των άλλων έχει και διπλωματικό αντίκτυπο), καθώς και η άρτια διαχείριση της τουρκικής παραβατικότητας ενόψει της ανάγκης να «τρέξει» χωρίς προβλήματα εξαιτίας εξωγενών παραγόντων το εγχείρημα της οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης της χώρας, βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Πρόκειται, βεβαίως, για το κρισιμότερο χαρτοφυλάκιο μετά από αυτό της Υγείας, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες που θα αφήσει πίσω της η πανδημία σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Τα μεγάλα στοιχήματα για τον υπουργό Οικονομικών είναι η αδιατάραχτη συνέχεια των υπαρχόντων μέτρων στήριξης και ο σχεδιασμός των νέων παρεμβάσεων ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και σε ένα δεύτερο επίπεδο η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την οποία αρμόδιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Η επιτυχία του εμβολιασμού σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων, η διασφάλιση της όλης διαδικασίας και η αντοχή του ΕΣΥ αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση του συνόλου του κυβερνητικού έργου, αλλά και το σημαντικότερο στοιχείο για την έξωθεν καλή μαρτυρία της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμοδιότητες του υπουργού Υγείας και πλέον του αναπληρωτη υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, είναι ζωτικού ενδιαφέροντος.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και ο συνοδοιπόρος του, αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης είναι επιφορτισμένοι όχι μόνο με την διατήρηση της ρευστότητας της αγοράς και την υιοθέτηση εργαλείων για την αύξηση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης, αλλά και την δρομολόγηση επενδυτικών προγραμμάτων, που θα στείλουν διεθνώς μήνυμα για την επόμενη μέρα και τις προοπτικές της χώρας.

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Η προετοιμασία της τουριστικής περιόδου και η αποφυγή των υγιεονομικών αστοχιών του περσινού πρωτοφανούς καλοκαιριού θα βρεθεί, δίχως αμφιβολία, στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, αφού πρόκειται για την παράμετρο που θα κρίνει εν πολλοίς την επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα.

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

H επάρκεια του υπουργού Εσωτερικών στον συντονιστικό ρόλο που καλείται να παίξει στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα λόγω των αυξημένων καθηκόντων του (ανάμεσά τους το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης») θα είναι καταλυτική για την πορεία του κυβερνητικού έργου. Φυσικά δεν θα πρέπει να λησμονείται η μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, ο νόμος για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών, με την κατάργηση της απλής αναλογικής, καθώς και (μεταγενέστερα) η προετοιμασία για την μετάβαση στις εθνικές κάλπες της απλής αναλογικής και της ψήφου των αποδήμων.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Tα νέα εργασιακά δεδομένα που προέκυψαν μετά το «χτύπημα» του κορονοϊού και βεβαίως η διαμόρφωση του μελλοντικού περιβάλλοντος Εργασίας φέρνουν τον αρμόδιο υπουργό στο επίκεντρο των κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την συνοχή της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η μακροπρόθεσμη στόχευση του ταυτισμένου με μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες Κωστή Χατζηδάκη δεν είναι άλλη από την πρόκληση της αντιμετώπισης του Ασφαλιστικού.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Η επιστροφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ρυθμούς κανονικότητας, η πορεία της εντός της πανδημίας, καθώς και η αδιατάραχτη λειτουργία της Τηλεκπαίδευσης για το διάστημα που θα είναι αναγκαία εξαιτίας των συνθηκών θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό -λόγω της ευαισθησίας του θέματος- τον δείκτη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση. Ένα επιπλέον ζητούμενο για την ηγεσία του υπουργείου είναι η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δρομολογήθηκαν εσχάτως.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

Ο υπουργός Επικρατείας είναι ως γνωστόν ο άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Εκεί που ουσιαστικά είναι αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στην πράξη κι εκείνος που δίνει θεσμικό υπόβαθρο σε κρίσιμες πρωτοβουλίες. Ως εκ τούτου θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρός παίκτης στην λήψη των αποφάσεων και την εκτέλεσή τους.