Στο Κυπριακό και στην ατζέντα της κυβέρνησης όταν θα καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΛΑ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή και στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση από την Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλα.

 «Δεν πρέπει να μπερδεύονται οι διερευνητικές με την διαπραγμάτευση» είπε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, «που θα ξεκινήσουν την Δευτέρα.

 Δεν μπορούν να διεξαχθούν σε ένα κλίμα έντασης και προκλήσεων, όπως αυτό που επέτρεψε η Ε.Ε να συμβεί με την Κύπρο.  Να απαιτήσουμε από την Τουρκία να υπογράψει την συνθήκη του Μοντεγκο Μπέι  και το σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ώστε να προσέλθει στον διάλογο. Κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα αποτελεί το Κυπριακό».

 Η κα Γεννηματά σημείωσε πως «Η Τουρκία και η νέα τουρκο-κυπριακή ηγεσία επιχειρούν την διχοτόμηση της Κύπρου. Δεν πρέπει να σπάσουν οι κρίκοι του ελληνισμού. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα βίαιης εισβολής και κατοχής», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσαφηνίσει την στάση της απέναντι στις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Γιατί μαζί με την επέκταση στο Ιόνιο δεν ήρθε και η επέκταση Νότια και Ανατολικά της Κρήτης

 Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας για το νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια προς Ιόνιο ζήτησε την ανάγκη επέκτασης των χωρικών υδάτων Νότια και Ανατολικά της Κρήτης.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε πως:

 «Η επέκταση θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση Νότια και Ανατολικά της Κρήτης. Η μη επέκταση δημιουργεί προβλήματα τώρα που ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές με Τουρκία. Πρέπει κ. πρωθυπουργέ να μας εξηγήσετε γιατί δεν το κάναμε τώρα. Ζητώ να τοποθετηθείτε καθαρά αν η επέκταση είναι στον σχεδιασμό σας και να μας δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».