Με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Αποτελεί, ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει και τώρα η κυβέρνηση σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο» συνέχισε. «Έγινε εξ αιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».
«Η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale δρομολογείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των F-16 και η απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Έμπειρος πολίτικος που γνωρίζει την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».

«Η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη» συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale έχει ψηφιστεί και δρομολογείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των F-16 και η απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Απόφαση που θα πάρουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ένα πρόγραμμα 105 πρωτοβουλιών συνολικού κόστους 11 δισ. Ευρώ».

Πρόκειται, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «Ενιαία εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών» ενώ απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Άκουσα για κάποιες διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας περίεργο να ακούγονται από αυτούς που είχαν δώσει την ευθύνη από την μία στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά».

«Η εμβέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεπερνά τα εθνικά όρια» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: «Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».

«Η δική μας θέση ήταν σαφής εξαρχής: Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «προσερχόμαστε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, όμως και με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου».

«Η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ του διαλόγου υπό δυο συνθήκες: να πάψουν οι τουρκικές προκλήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να επαναρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί όπου διεκόπησαν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει επίσης η προοπτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας με την έκθεση Μπορέλ. Υπάρχει και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επιστρέψουν οι γείτονες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόθεση μας είναι η συνολική προσέγγιση που θα μπορούσε να επιλύσει και άλλα ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα κατέστησε τις διαφορές της με την Τουρκία και ευρωπαϊκές. Καμία όμως συζήτηση δεν μπορεί να αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χωράς» τόνισε.

«Στα θέματα αυτά είναι πάντα καλύτερο να λέγονται λίγο λιγότερα και να γίνονται πολλά περισσότερα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «θα παρακαλούσα ορισμένα ΜΜΕ να είναι πιο υπεύθυνα και να μην γίνονται μεγάφωνα ξένων διεκδικήσεων».

Η πανδημία του κοροναϊού

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και αναφορά στην εξέλιξη της πανδημίας. «Η χώρα βαδίζει με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο βάσει του οποίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών θα καθορίζει τις επόμενες κινήσεις. Έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασθέντες. Από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου γίνονται εμβολιασμοί. Όλα αυτά γίνονται χωρίς ουρές. Από το Φεβρουάριο θα μπουν στη μάχη και 4 μεγάλα κέντρα εμβολιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ρυθμός των εμβολιασμών στην χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό της έλευσης εμβολίων στην χώρα μας».

«Έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασθέντες»

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που παρουσιάστηκε χθες, λέγοντας: «Δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά για απαλλαγή από προβλήματα στις ενδοευρωπαικές μετακινήσεις και στον τουρισμό. θα το θέσω αύριο στην Έκτακτη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ. θα ζητήσω επίσης την επίσπευση αδειοδότησης εμβολίων και θα ζητήσω να πιέσουμε την Pfizer να είναι συνεπής στις συμφωνίες που θα σημάνει ταχύτερο τερματισμό της πανδημίας».

Επόμενη προτεραιότητα το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

«Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Δε νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την Οικονομία. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Κλείνω με διδάγματα του 2020, που μπορούν να χρησιμευόσουν ως φάρος για το 2021. Αυτά δεν είναι άλλα από την ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση. Σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την εθνική μας ομοψυχία», είπε ολοκληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.



Κ. Μητσοτάκης: Μέρα γιορτής για τη Βουλή

 

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «θέλω η σημερινή ημέρα να είναι μέρα γιορτής για την Βουλή. Η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η Ελλάδα μεγαλώνει είπε και αναφέρθηκε στον κο Τσίπρα και την κα Γεννήματα και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο συμβάν για να μην μειώσουμε την σημασία αυτής της απόφασης. Γιατί κε Τσίπρα, αν ήταν τόσο εύκολη γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια…. είστε κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην δευτερολογία του ο Κ. Μητσοτακης, απαντώντας πρώτα όπως είθισται στο Κ. Βελοπουλο, είπε χαριτολογώντας πως « η επιθυμία σας να συναντήσετε την πεθερά σας να είναι τόσο  έντονη ώστε να ξεπεράσετε τις αναστολές σας για το εμβόλιο!» Ξεκαθάρισε στην συνέχεια «Άλλο το υγειονομικό διαβατήριο άλλο το ψηφιακό πιστοποιητικό. Δεν πρέπει να τα συγχέουμε αυτά τα δυο. Αυτήν τη πραγματικότητα θέλουμε να αντιμετωπίσουμε». 

Τέλος,  στη συζήτηση επί νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις στρατηγικές κινήσεις και το χρονοδιάγραμμα όλων των πρωτοβουλιών και επαφών, ώστε σήμερα να είμαστε εδώ για να ψηφίσουμε την επέκταση της Ελλάδας. Ο Κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε τις συγκριτικές επιτυχίες της κυβέρνησης και αποτυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ήταν στην διακυβέρνηση.  Διγλωσσία και υποκρισία καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των ΜΙΡΑΖ αλλά και την απόκτηση των γαλλικών ΡΑΦΆΛΕ.

 Ο πρωθυπουργός έκλεισε με μια φράση … που ανέφερε ο Α. Τσίπρας, για το θέμα των Πρεσπών είχα πει ότι διαφωνούμε με την συμφωνία αλλά άπαξ ψηφιστεί θα την τηρήσουμε.

 

 

 

Είπατε πως όσα έγιναν στο Καπιτώλιο είχε κοινά στοιχεία με το 2018 Εγώ θα σας πως …άλλα. Το 2011 όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν στο διχασμό με κρεμάλες και συνθήματά και ήσασταν στην πρώτη γραμμή ως καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος. Από τον διχασμό της κοινωνίας εσείς καβαλήσατε αυτό το κύμα. Η πάνω η κάτω πλατεία ενώθηκαν το 2015 και ήρθατε στη  εξουσία και κυβερνήσατε μαζί με τον κο Καμμένο, είπε ο κος Μητσοτακης και έκλεισε την ομιλία του.

 


Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

  • Σήμερα στη αυγή του 2021 κάνουμε το 2ο μεγάλο ουσιαστικό βήμα η χώρα μας επεκτείνεται στα 12 ναυτικά μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο.
  • 4 μήνες, μετά οι θάλασσες μας διπλασιάζονται, δικαίωμα που η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και στην κρίση και αλλου όμως σε χρονο και τροπο και υπο συνθηκες που η ιδια θα το επιλεξει.
  • Η συγκεκριμένη αυτή δήλωση συνοδεύει και την σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους επιχειρούν να αφαιρέσουν από την πατρίδα ότι υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο.
  • Σχεδον 40 χρονια απο την κυρωση της συμβασης για την δίκαιο της θαλασας η επεκταση των χωρικων υδατων αποτελουσε μονιμα επιχειρημα κάθε κυνερνησης. Τωρα για πρωτη φορα η εκφραση προθεσης μετατρέπεται σε πραγματικο αποτελεσμα αποτελει πραγματικοτητα.
  • Γνωριζω το πρόεδρο Μπαιντεν που γνωριζει την περιοχή μας και τις ιδιατεροτητες. Ειμαι σιγουρος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γινουν πιο ισχυρες από ποτε .
  • Προσερχομαστε με ελπιδα και αισιοδοξια αλλα και με μηδενικη αφελεια στις διερευνητικες επαφες…στοχος μας να συνεχιστουν από το σημειο που σταματησαν.
  • Να πιασουμε το νημα το διαπραγμετευσεψν απο εκει ποθυ κοπηκαν το 2016
  • Με λίγα λόγια και πολύ δράση, είχαμε καταλήξει σε διαδοχικες συμφωνιες με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των AOZ ζητηματα που χρόνιζαν επι δεκαετίας και ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο. Αυτές οι συμφωνιες ήταν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων υπο τον Ν. Δενδια
  • Πρόκειται για 2 κρίκους ειρήνης και συνεργασίας των δυο χωρών.
  • Θα συζητησουμε το ζητημα που διαφωνουμε εδω και δεκαετιες με την Τουρκια. Οι κυρωσεις αποτελουν μεσω για νε επανελθουν ποι γειτονες στο δρομο του διεθνους δικαιου. προθεση μας μια σοβαρη προσεγγιση οπως το μεταναστευτικό και προσφυγικο.
  • καμια συζτητηση δεν μπορει να αφορα την εθνικη κυριαχια και τα δικαιωματα της χωρας. ουτε να αμβισβητει διεθνεις συνθηκες και κανονες διεθνους δικαιου.
  • αν δεν καταφεουμε να συμφωνησουμε να συμφωνήσουμε για τον τροπο που θα παραπεμψουμε την διαφωνιας μας
  • την ωρα που στη θαλασσα επεκτείνεται η ελληνικη επικράτεια επεκτείνεται και η αντιμετώπιση της πανδημίας. παρουσίασα τα μετρα στήριξης της οικονομίας και το πλήρες πρόγραμμα των εμβολιασμών η χωρα βαδιζει με μικρα βηματα ...στη μερικη κανονικοτητα
  • Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη και όπου άλλου επιθυμεί, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.
  • χθες ξεκινησε η εκδοση του ψηφιακου εμβολιασμου. εχω θεσει το ζητημα ενος ενιαιου πιστοποιτικου επαναλαμβανω πως δεν προκειται για καποιο περιορισμο.
  • αμεση εγκριση εμβολιων που βρισκονται στο τελικο σταδιο της αδειοδοτησης και να πιεσουμε την Φαιζερ να συνεπης με τα χρονοδιαγράμματα
  • επομενη προτεραιότητα της κυβερνησης ειναι το ανοιγμα των γυμνάσιων και των λυκείων
  • Δεν νοειται αποτελεσματικη διπλωματια με γονατισμενη την οικονομια. Όλα αυτά συνδέονται μεταξυ τους.
  • Κλείνω με τα διδαγματα του 2020 που μπορούμε να τα χρησιμοποιουσουμε ως φαρους.
  • Σημερα διευρύνουμε και την εθνική ομοψυχια μας. Με αλλα λογια η Ελλαδα μεγαλωνει σε εκταση αλλα και σε πίστη αναστημα σιγουρια για το μελλον.
  • Ο πυλώνας της εθνικής Άμυνας αποτελεί απαραίτητο στήριγμα της εξωτερικής πολιτικής. Χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη, δεν θα μπορούσαμε να ασκήσουμε ενεργή εξωτερική πολιτική.
  • Η αγορά των 18 rafale ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή και υλοποιείται. Ταυτόχρονα, προχωρά η ενίσχυση και του Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς. Ενα πρόγραμμα ύψους 11 δισ. ευρώ
  • Διπλωματία και Αμυνα συμπλέουν σε μια ενιαία εθνική γραμμή. Ενιαία είναι και η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργαζόμαστε με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ισχυρισμοί περί του αντιθέτου δεν έχουν ίχνος αλήθειας. Και ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την εθνική γραμμή από την μία στον κ. Κοτζιά κι από την άλλη στον κ. Καμμένο. Κρατώ όμως ότι διαμορφώνεται μία θετική σύμπλευση ανάμεσα στα κόμματα.
  • Το νομοσχέδιο αυτό έχει και διεθνή διάσταση. Γιατί αποκαθιστά τη διεθνή νομιμότητα σε όλη την περιοχή και καθιστά ένα τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση εθνικού δικαιώματος είναι και άσκηση διεθνούς συνεργασίας. Δείχνουμε ότι η βία δεν παράγει δίκαιο. Και είναι ένα μήνυμα προς ανατολάς. Με αυτό το πνεύμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία. Αρκεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας να προσέλθει στο διάλογο με αντίστοιχη βούληση. Η θέση μας υπήρξε σαφής από την αρχή: «Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».
  • Προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές με ελπίδα αλλά και με μηδενική αφέλεια. Θα αρχίσουμε από το σημείο όπου σταμάτησαν οι διερευνητικές το 2016.
  • Υπάρχει η προοπτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων αν η Τουρκία δεν ακολουθήσει τη διεθνή νομιμότητα.
    Θα συζητήσουμε το ζήτημα για το οποίο διαφωνούμε. Τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
    Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο. Πρόθεσή μας είναι μια συνολική προσέγγιση που θα μπορέσει να λύσει κι άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό.
  • Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Ούτε να αμφισβητεί διεθνείς κανόνες και συμβάσεις. Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε την κοινή προσφυγή στα διεθνή όργανα.
  • Θα καλούσα και ορισμένα ΜΜΕ να μην πυροδοτούν έναν αχρείαστο πόλεμο δηλώσεων.
  • Στους μαθητές αναφέρθηκε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός και στην επαναφορά στη….μερική κανονικότητα, με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ανακοινώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τα επόμενα βήματα για άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων βάζοντας στην πρώτη θέση τα σχολεία, τόνισε, χαρακτηριστικά ότι «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν».