Ιστορική ημέρα είναι η σημερινή για την Ελλάδα, καθώς στις 11.00 το πρωί ξεκινά η δεύτερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Μηνύματα στην Τουρκία

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο της συνεδρίασης, όπου αναμένεται να στείλει ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία και η ιστορική μέρα θα επισφραγιστεί με την ονομαστική ψηφοφορία που ακολουθήσει. Ενόψει και των διερευνητικών επαφών της Δευτέρας, αναμένεται να καταθέσουν τις θέσεις τους στο νομοσχέδιο και οι αρχηγοί των κομμάτων αντιπολίτευσης. Αν και η ουσία του νομοσχεδίου που αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και τη νέα πραγματικότητα που θα επιφέρει, δεν προσφέρονται για αντιπαράθεση, οι τόνοι ενδέχεται να αλλάξουν… συχνότητα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, της Φώφης Γεννηματά και του Κυριάκου Βελόπουλου, δεδομένου ότι τα εθνικά μας θέματα και η εξωτερική πολιτική έχουν αλλάξει δυναμική και ασκούνται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσεκτικά χαραγμένης διπλωματικής στρατηγικής εδώ και μήνες, στην οποία έχει σκοπό να ξεδιπλώσει μέσα από την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην χθεσινή του ομιλία έκανε λόγο για επικράτηση, κλίματος εθνικής ομοψυχίας, που όπως υπογράμμισε για πρώτη φορά από το 1947, το εθνικό κοινοβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας.

Ν. Δένδιας: Επέκταση χωρικών υδάτων οπουδήποτε και οποτεδήποτε

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει», ανέφερε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής και προσέθεσε ότι είναι κατανοητό πως τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο, «όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνο για την Κρήτη» για να συμπληρώσει πως, «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα οπουδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Θέλω να είμαι σαφής», σημείωσε εμφατικά!

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές πολέμου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απαράδεκτη» την απειλή με casus belli για το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και στο Αιγαίο.

Ντ. Μπακογιάννη: Γιατί έμεινε μουγκός ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας;

Από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ, Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την δυσαρέσκειά της, σχολιάζοντας τη στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών κατά τις δηλώσεις που έκανε με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Τσαβούσογλου. Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως «οι δηλώσεις του κ. Τασαβούσογλου ήταν οι αναμενόμενες, ο Τσαβούσογλου είναι σε πίεση και αρχίζει και λέει ... και λέει… Είπε όμως, κάτι που δεν θα έπρεπε να μείνει αναπάντητο από τον Γερμανό ΥΠΕΞ. Το οποίο είναι εξαιρετικά βαρύ. Και όταν θα γίνει η επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Γερμανό ομόλογό του, θα πρέπει να μας εξηγήσει εάν χάθηκε στην μετάφραση η ευθεία αυτή απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μεταφράστηκε και δεν την κατάλαβε ο Γερμανός ΥΠΕΞ; ή την κατάλαβε και έμεινε μουγκός; Διότι εάν την κατάλαβε και έμεινε μουγκός τότε εμείς έχουμε δικαίωμα σε ολόκληρη την ΕΕ να βγούμε και να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η θέση εταίρου εντός της ΕΕ. Δεν νοείται μια χώρα εκτός της ΕΕ να απειλεί μια χώρα εντός της ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας, να μην απαντά. Θέλω να ελπίζω ότι επειδή τα τούρκικα είναι μια δύσκολη γλώσσα και επειδή η μετάφραση στα γερμανικά ενίοτε μπορεί να έχει κενά... ότι η απάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ θα είναι πως η φράση αυτή δεν μεταφράστηκε», κατέληξε.

Τ. Χατζηβασιλείου : Ο πολιτικός κόσμος στέλνει μήνυμα συναίνεσης

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ιστορικό για έναν επιπλέον λόγο, τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, καθώς όπως είπε, έχει την στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Σήμερα, που η Ελλάδα τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο πολιτικός κόσμος στέλνει μήνυμα ενότητας. Στέλνει μήνυμα συναίνεσης. Και αυτό φάνηκε και στις συνεδριάσεις μας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου είχαμε έναν γόνιμο διάλογο στην βάση ιδεών και επιχειρημάτων. Η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει την υπευθυνότητα με την οποία προσεγγίζουν τα κόμματα αυτό το ιστορικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Το παρόν νομοθέτημα μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για την περαιτέρω καλλιέργεια εθνικής συνεννόησης σε μεγάλα εθνικά ζητήματα», επεσήμανε ο κος Χατζηβασιλείου.

Γ. Κατρούγκαλος: Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ στην επέκταση ανατολικά της Κρήτης

Θετικά εκφράστηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος στην τοποθέτηση του Νίκου Δένδια περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, τόσο προς τα Νότια όσο και προς τα Ανατολικά. Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών επεσήμανε ότι «ακούω για πρώτη φορά και δέχομαι θετικά την αναγνώριση ότι θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατα και ανατολικά της Κρήτης, κάτι που είναι συνεπές με την αφήγηση του Υπουργού Εξωτερικών ότι όπου έχουμε συμφωνία για ΑΟΖ, επεκτείνουμε συνέχεια τα χωρικά ύδατα. Περιμένω να το ακούσω και από τον πρωθυπουργό».

Δ. Κουτσούμπας: Δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί

«Δίνουν και παίρνουν οι μεγάλες κουβέντες, ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, ότι η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει, ότι αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας από το 1947 και άλλα πολλά» ανέφερε ο Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τοποθέτηση του και σημείωσε: «Βέβαια, για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Γι΄ αυτό, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό. Εδώ δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί».



Γ. Βαρουφάκης: Τι θεωρεί η Ελλάδα casus belli;



Γιατί το ΜέΡΑ25 θα ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, εξήγησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας πως η συζήτηση δεν παύει να είναι «εκτός βασικού θέματος, που είναι το Αιγαίο». Σημείωσε ψηφίζει «ναι», για τον ίδιο λόγο «που κανένας σοβαρός άνθρωπος, δεν δικαιούται να έχει αντίρρηση, στη χορήγηση ασπιρίνης σε καρκινοπαθή», και συμπλήρωσε, πως «το ΜέΡΑ25 παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ενόψει των οποίων, σημειώνεται «ύφεση στις εντάσεις εκ μέρους της Άγκυρας» και «αυτό δεν είναι κακό», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ωστόσο ότι το «κακό είναι πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής, θα πρέπει η κυβέρνηση να προσδιορίσει σήμερα κιόλας, μονομερώς και επί χαρτών, ποιες είναι οι μέγιστες διεκδικήσεις της Ελλάδας και ότι θα πρέπει η χώρα να δηλώσει τι θεωρεί «casus belli».