Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση στη Βουλή με επίκεντρο το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια προς Ιόνιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την δευτερολογία του επεσήμανε πως «Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, αποτελεί ένα βήμα για την ενίσχυση του εθνικού μας οπλοστασίου, σε κλίμα αδιασάλευτης ομοψυχίας.


Αναφερόμενος στο οπλοστάσιο της χώρας μας τόνισε ένα από τα χαρτιά μας «είναι οι πρόσφατες συμφωνίες μας με τις ΗΠΑ-και θα ήθελα εδώ να κάνω μια αναφορά στον απερχόμενο σήμερα, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο, με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και έτεινε ευήκοον ους, στις δίκαιες τοποθετήσεις της χώρας μας - η συμφωνία με την Ιταλία, η συμφωνία με την Αίγυπτο, η κατανόηση για το πώς θα προχωρήσουμε με την Αλβανία, οι συμφωνίες με τα ΗΑΕ, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, η επέκταση του εθνικού εναέριου χώρου, που πλέον στην περιοχή του Ιονίου πελάγους ταυτίζεται με τα εθνικά μας ύδατα, η πολιτική ευρείων οριζόντων που υπηρετεί τα συμφέροντα της νέας Ελλάδος των 200 ετών», είπε χαρακτηριστικά.


Τοποθετούμενος στο θέμα των διερευνητικών επαφών είπε , «για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση», και υπενθύμισε ότι πάγια, «και όταν η κρίση στις σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα έντονη, η κυβέρνηση επαναλάβαμε την ετοιμότητά της για διάλογο. Έθετε όμως πάντοτε διαχρονικά τις ίδιες σαφείς προϋποθέσεις. Απαιτούσε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα μας, να αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις».


Ο Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν αποκλειστικά στη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και υπενθύμισε ότι οι διερευνητικές είναι προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση.


Απαντώντας σε αιχμές της αντιπολίτευσης, για το ρόλο τρίτων, και της Γερμανίας και του Αλβανού πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πράγματι, σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας της, η Γερμανία είχε σε διάφορα επίπεδα επικοινωνήσει με τις δύο πλευρές, προωθώντας την επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.


Ο Νίκος Δένδιας στηλίτευσε την πρακτική της Τουρκίας να απειλεί τη χώρα μας με casus belli, λέγοντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική απέναντι σε μια χώρα που ασκεί τα δικαιώματά της.


Όσον αφορά τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τα κόμματα για το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που επικράτησε, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά από το 1947, το εθνικό κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας.