Στις εποχές του κραταιού ΠΑΣΟΚ ένα από τα εμβληματικά συνθήματα του Κώστα Λαλιώτη ήταν «το μέλλον ξεκίνησε». Παραφράζοντάς το θα λέγαμε ότι η μάχη για την επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε μετά και την-όχι και τόσο αιφνιδιαστική-απόφαση της Φώφης Γεννηματά να καθαιρέσει τον Ανδρέα Λοβέρδο από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Η επιλογή αυτή σε συνδυασμό με τη μεγάλη κινητικότητα που καταγράφει ο κ. Λοβέρδος λειτουργούν ως επιταχυντές των διαδικασιών, που, ούτως ή άλλως, είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο, όπως επαναλαμβάνει με συνέπεια και η ίδια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι δυνάμει υποψήφιοι θα περιμένουν ως τότε για να ξεκινήσουν την εκστρατεία τους. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες είναι θέμα εβδομάδων ή και ημερών προκειμένου ο Ανδρέας Λοβέρδος να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του. Δηλώνει, άλλωστε, απελευθερωμένος μετά και την απόφαση της αντικατάστασής του.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του (thecaller.gr) προανήγγειλε την υποψηφιότητά του δηλώνοντας ότι «έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια να μαζέψουμε τις ιδέες, που υπάρχουν εκεί έξω, έτσι ώστε η ατζέντα του προοδευτικού χώρου να είναι μια δυναμική ατζέντα που να μπορέσει να χτυπήσει την εξουσία».

Διάθεση αναμονής αλλά και μεγάλης κομματικότητας επιδεικνύει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει πλέον την εμπειρία αλλά και τον εκλογικό μηχανισμό από τις αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογές του 2017.

Οι τρεις προαναφερθέντες είναι οι δεδομένες υποψηφιότητες. Μια τέταρτη υποψηφιότητα που συζητήθηκε είναι αυτή του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος με συνέντευξή του (ieidiseis.gr) άφησε ανοιχτό να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Η κίνηση, ωστόσο, της καθαίρεσης Λοβέρδου σύμφωνα με γνώστες του παιχνιδιού «ακυρώνει» κάθε υποψηφιότητα (σχηματικά) από τα αριστερά της Φώφης Γεννηματά. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ «χαιρέτισε» την σχετική επιλογή.

Ο γρίφος της Φώφης

Και αν για τους παραπάνω τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα και αναμενόμενα, το μεγάλο ερώτημα για το σύνολο του στελεχικού του κόμματος είναι η απόφαση που θα λάβει η Φώφη Γεννηματά. Με βάση όλες τις εκτιμήσεις και τις ακριτομυθίες από το περιβάλλον της, η πρόεδρος του κόμματος θα εξαρτήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη στάση της από τις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος. Ως τώρα, οι αρνητικές δημοσκοπήσεις είναι αυτές που τροφοδοτούν περαιτέρω την εσωστρέφεια, καθώς δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής καθηλωμένο πέριξ του 6% και χωρίς να εισπράττει τίποτα από την αισθητή μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη φθορά της κυβέρνησης. Για αυτό και στους παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη ακούγεται ολοένα και περισσότερο το όνομα του νεαρού γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος θα είναι και η επιλογή της Φώφης Γεννηματά στην περίπτωση που αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Στην αντίθετη περίπτωση, η κυρία Γεννηματά θα έχει την ισχυρή υποστήριξη μιας σειράς ιστορικών στελεχών, βουλευτών, πολλών μεσαίων στελεχών, αλλά και πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων και συνδικαλιστών. Γύρω από την κυρία Γεννηματά υπάρχει πάντα ένα «τείχος ασφαλείας αποτελούμενο από τους Κώστα Λαλιώτη, Κώστα Γείτονα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Χρήστο Πρωτόπαπα, Μανώλη Όθωνα, Θανάση Τσούρα. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας απολύτως στο πλευρό της κυρίας Γεννηματά είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Μιχάλης Κατρίνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι βουλευτές όπως ο Χρήστος Γκόγκας, ο Ανδρέας Πουλάς, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Γιώργος Μουλκιώτης, ο Δημήτρης Μπιαγκής, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Μπαράν Μπουρχάν ή ο Ιλχάν Αχμέτ, θα είναι απέναντί της. Όπως ισχύει πάντα με τους βουλευτές, ιδίως αυτούς που δεν παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο, θα εξαρτήσουν την τελική στάση τος από τις προοπτικές επανεκλογής τους.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είναι ίσως ο μόνος βουλευτής που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το κόμμα. Ο πολύπειρος πρώην γραμματέας του κόμματος σπανίως ανοίγει τα χαρτιά του σε αυτά τα θέματα και συνήθως λειτουργεί με γνώμονα την ενότητα του κόμματος. Πέραν της καλής σχέσης που διατηρεί με την κυρία Γεννηματά, ο κ. Σκανδαλίδης είναι σταθερός συνομιλητής του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ σχέση εμπιστοσύνης έχει με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η ομάδα Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτει αυτή την ώρα το πιο ισχυρό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, όπως είχε δείξει και η δυναμική παρουσία του στις εσωκομματικές εκλογές του 2017. Σε επίπεδο βουλευτών η πιο ισχυρή συμμαχία του είναι με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος λειτουργεί ως η δική του φωνή στη βουλή. Στο πλευρό του ευρωβουλευτή είναι ανοιχτά ο βουλευτής Γιώργος Φραγκίδης, ενώ σταθερή είναι η επικοινωνία του με την Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Απόστολο Πάνα. Σε κεντρικό επίπεδο την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη «τρέχουν» οι Στέφανος Ξεκαλάκης, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Γρηγόρης Φελώνης. Ισχυρός είναι ο ρόλος του πρώην βουλευτή Πάρι Κουκουλόπουλου, καθώς και η επαφή με πρώην βουλευτές όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ο Βαγγέλης Αργύρης κ.α.

Ο επιταχυντής Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει οργανώσει εδώ και αρκετές ημέρες το «εκλογικό του γραφείο» και το μόνο που απομένει είναι η τυπική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Οι αντιδράσεις στην καρατόμησή του τον βοήθησαν να μετρήσει εχθρούς και φίλους. Ως πολύ σημαντική αξιολόγησε την επικοινωνία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που του τηλεφώνησαν. Το ρεύμα αυτό, άλλωστε, θα επιδιώξει να εκπροσωπήσει στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές, εμφανιζόμενος ως ο κύριος εκφραστής του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Συμμαχία φαίνεται πως έχει συνάψει με τη βουλευτή Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η στήριξη που δέχτηκε τόσο από την Νάντια Γιαννακοπούλου, όσο και από την δημοφιλή ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Στο πλευρό του κ. Λοβέρδου είναι επίσης ο εκπρόσωπος τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Σπύρος Καρανικόλας.

Ο Χάρης, ο Παύλος και ο ΓΑΠ

Ο κ. Καστανίδης θέλει να λειτουργεί ως η αντιδεξιά συνείδηση του κόμματος στη βουλή. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις του έχουν το πράσινο φως του πρώην πρωθυπουργού. Στην ίδια πολιτική λογική κινούνται και άλλοι πρώην υπουργοί, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Δημήτρης Ρέππας, που υποστηρίζουν την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης.
Δυναμικά μπαίνει στο παιχνίδι ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος φιλοδοξεί με μια πιο νεοτερική ατζέντα να εκφράσει τις νεότερες γενιές που έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής. Ισχυρό χαρτί του κ. Γερουλάνου είναι το δίκτυο αυτοδιοικητικών στελεχών που χτίζει σε όλη την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου μετά και την πρόσφατη παρέμβασή του έχει επιλέξει να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω τη σχετική παραφιλολογία για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε οι συνεργάτες του «Γιώργος μιλάει πάντα πολιτικά και δεν ασχολείται με την κομματική κουζίνα».

Οι αριστεροί μεταρρυθμιστές

Το δικό τους ρόλο στα κομματικά δρώμενα θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν και όσοι δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Καμίνης εκ της θέσεώς του ως βουλευτής Επικρατείας δεν εμπλέκεται στα κομματικά, ωστόσο είναι κοντά με τις θέσεις που εκφράζει η κίνηση “Ανανεωτική Αριστερά” του Θόδωρου Μαργαρίτη, οι κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία( Ιωακειμίδης, Xάλαρης, Καρούνος, Καλογήρου κ.α), η κίνηση “Μεταρρύθμιση” του Γιάννη Μεϊμάρογλου, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης από το Ποτάμι κ.α. Στο χώρο αυτό υπάρχει μια κινητικότητα με γνώμονα τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά και χωρίς επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Ο «πατριάρχης»

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει αποφασίσει να δημοσιοποιεί μέσω της αρθρογραφίας του τις απόψεις του, επιλέγοντας, όμως, να παρεμβαίνει για κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Είναι προφανές πως μετά τις παρεμβάσεις τους] για την “Έκθεση Πισσαρίδη” και τα ζητήματα της αντιπολιτευτικής τακτικής, βρίσκεται σε μια φάση τόσο πολιτικής όσο και ψυχικής απόστασης από την Φώφη Γεννηματα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει εδώ και δεκαετίες προσωπική φιλία με την οικογένεια του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ καλή είναι η σχέση του και με τον Ανδρέα Λοβέρδο.