«Όλα αυτά που συνέβησαν δημιουργούν μόνο αρνητικά συναισθήματα σε όλους και την ανάγκη η ελληνική πολιτεία να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που να μη δίνει το χώρο σε τέτοιου είδους ενέργειες, να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πολλές φορές είναι θύματα αλλά ταυτόχρονα και να τους προστατεύει», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Εμείς είχαμε μεγιστοποιήσει με τις αλλαγές του ποινικού κώδικα, την ποινή για το βιασμό ανηλίκων και για τον ομαδικό βιασμό, στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχαν φωνές που είχαν κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση και είχαν υποστηρίξει μια εντελώς διαφορετική νομοθετική ρύθμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επίσης από τη στιγμή που είδαμε να βγαίνει η συγκεκριμένη μαρτυρία απέστειλα μήνυμα στην επιτροπή παρακολούθησης του ποινικού κώδικα να εξετάσει – μαζί με το άλλο περιστατικό που αφορούσε στον ξυλοδαρμό του ανθρώπου που δούλευε στο μετρό – να εξετάσει αν μπορούμε γενικότερα να αναβαθμίσουμε, να αναμορφώσουμε τα συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία και τα οποία ουσιαστικά αποδίδουν τις όποιες ποινές», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε μια γενικότερη κοινωνική πραγματικότητα μέσα από την οποία πρέπει να υπάρξουν μαρτυρίες , πρέπει να σπάσει η σιωπή, τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει ούτε να εκκολάπτονται ούτε να κρύβονται», υπογράμμισε ο υπουργός.

Για τη σεξουαλική παρενόχληση, ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «Είναι υπόψιν μας όλα αυτά. Η υπόθεση αυτή υπήρξε αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο δικαιοσύνης και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να θωρακίσουμε ένα νομικό πλαίσιο τέτοιο, ώστε και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πηγαίνουν και να μαρτυρούν τέτοιου είδους συμπεριφορές αλλά ταυτόχρονα και να τους προστατεύει».

Για την επίθεση στο μετρό, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Νομίζω ότι η κατηγορία η οποία απαγγέλθηκε αφορούσε κακουργηματική δίωξη, άρα νομίζω ότι από την πλευρά της δικαιοσύνης στοιχειοθετήθηκε με μια κατηγορία η οποία προφανώς έχει πολύ μεγάλη συνέπεια.

«Όμως σίγουρα θα το δούμε και θα το δούμε πάρα πολύ προσεκτικά. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα, του έθεσα το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί για μένα είναι θέμα αρχής. Θα φροντίσουμε να υπάρξουν πραγματικά πολύ μεγάλες ποινές για τέτοιους είδους συμπεριφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μας προβληματίζει και η αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων. Βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα το ζήτημα αυτό να είναι σε έξαρση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε επιπρόσθετα.

« Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έρθουμε προκειμένου να συζητήσουμε με την επιτροπή παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα και να δεχθούμε τις προτάσεις της προκειμένου να κάνουμε συνολικά αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ‘ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα, και να μην υπάρχει κανένα περιθώριο τέτοιου είδους παραβατικών συμπεριφορών», πρόσθεσε.

«Η συναίνεση που κατά καιρούς έχω επιδιώξει δεν ήρθε όσες φορές θα ήθελα», κατέληξε.