Άλλο ένα μοιραίο πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει πολιτικά ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκησης που όπως προανήγγειλε σήμερα -κατά την συνάντησή του με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Βλέπετε, με δεδομένο ότι καταργείται η απλή αναλογική και ταυτόχρονα θα πέσει αισθητά ο πήχης του αναγκαίου ποσοστού για την συγκρότηση ισχυρών πλειοψηφιών σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, αφαιρείται η οποιαδήποτε δυνατότητα στους ούτως ή άλλως περιορισμένους αυτοδιοικητικούς πυρήνες του ΣΥΡΙΖΑ να λάβουν σημαντικό μερίδιο στο πεδίο της διοίκησης, είτε μέσω μονίμων συμμαχιών, είτε με την συμμετοχή σε ζυμώσεις για την λήψη κομβικών αποφάσεων.

 Με τον τρόπο αυτό κλείνει ένα μέτωπο που απασχολούσε το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή, τόσο για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιστροφή της ομαλότητας στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και πολιτικούς. Άλλωστε, με δεδομένη την εκ διαμέτρου αντίθετη σε σχέση με την Κουμουνδούρου παράδοση της «γαλάζιας» παράταξης στο συγκεκριμένο κομμάτι, ήταν σαφές ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιθυμούσαν να δοθεί ένα τέλος σ' αυτή την εκκρεμότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανεξαρτήτως του χρόνου των εθνικών εκλογών, καθώς είναι κοινώς τόπος ότι σε κάθε περίπτωση οι αυτοδιοικητικές κάλπες θα συνεχίζουν να παίζουν κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Χώρια που οι τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία θα εξαρτηθούν μοιραία από την πορεία των πραγμάτων και στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

 Κατά τ' άλλα, βέβαια η έλευση Βορίδη, αλλά και Πέτσα σ' ένα δεύτερο επίπεδο στο υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά…