Την Τρίτη το πρωί στις 10.00 ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και επεξεργασίας του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την «Κύρωση της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών». Εισηγητής του σχεδίου νόμου από την πλευρά της ΝΔ έχει τοποθετηθεί ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης Σπανάκης.

Τι σημαίνει αυτό το φορο-νομοσχέδιο που περιέχει πλήθος φορολογικών εργασιακών και ασφαλιστικών διατάξεων; Το υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο να ενισχύσει την φορολογική συμμόρφωση, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την φορο-αποφυγή, καθώς να διασφαλίσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και φορολογικής δικαιοσύνης, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες διεθνών συνεργασιών.

Στην ουσία πρόκειται για κύρωση Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών. Η Σύμβαση υιοθετήθηκε στο Παρίσι στις 24 Νοεμβρίου 2016 και υπεγράφη από την Ελλάδα στις 7 Ιουνίου 2017. Παρέχει στα κράτη τα εργαλεία που χρειάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη φορολογούνται εκεί όπου πραγματοποιούνται οι οικονομικές δραστηριότητες που τα παράγουν και εκεί όπου δημιουργείται η αξία τους.

Έτσι, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της απώλειας σημαντικών εταιρικών φορολογικών εσόδων εξαιτίας του επιθετικού διεθνούς φορολογικού σχεδιασμού, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την τεχνητή μετατόπιση κερδών σε εδάφη όπου αυτά δεν υπόκεινται σε φορολογία ή υπόκεινται σε μειωμένη φορολογία.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται η βελτίωση των μηχανισμών επίλυσης διαφορών, προκειμένου η υιοθέτηση των μέτρων για την εξάλειψη των ευκαιριών διασυνοριακής φοροδιαφυγής να μην οδηγεί σε αβεβαιότητα για τους φορολογούμενους και σε ακούσια διπλή φορολόγηση.