Για άλλη μία φορά πολύ μακριά από τις συνήθεις κινδυνολογίες και τις φοβίες, σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας, βρίσκεται ο τέως υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».

Έτσι, με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ο Ανδρέας Ξανθός τοποθετείται ως εξής σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από αύριο, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου:

«Τώρα είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, το οποίο ευτυχώς υποχωρεί σταδιακά, αλλά όχι χωρίς κίνδυνο εστιακών αναζωπυρώσεων. Η πίεση στο ΕΣΥ έχει μειωθεί επίσης και το ζητούμενο είναι πλέον, παράλληλα με την ενδυνάμωση και εγρήγορση των δημόσιων δομών υγείας, η προσεκτική «αποσυμπίεση» της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό που σίγουρα έχει έρθει η ώρα για να γίνει, είναι: α) η σχεδιασμένη επάνοδος της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας για να αντιμετωπιστούν και όλα τα υπόλοιπα (πλην COVID-19) νοσήματα και β) η εφαρμογή εναλλακτικών σεναρίων καραντίνας και περιοριστικών μέτρων στις διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μόνο έτσι θα αμβλυνθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του παρατεταμένου lockdown και θα αποφύγουμε να τεθεί στην κοινωνία το δίλημμα ‘δημόσια υγεία ή επιβίωση’».