«Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία είναι και μια καλή ευκαιρία για να αποκαλυφθούν προς όλους οι πραγματικές της προθέσεις», τονίζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η Ελλάδα, προσερχόμενη στις συνομιλίες, αποδεικνύει έμπρακτα και για μία ακόμη φορά ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις έως τώρα καθυστερήσεις, αλλά και ότι η δική μας στάση είχε και έχει πάντα ως βασική αρχή, το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Τώρα, είναι η σειρά της Τουρκίας», προσθέτει.

Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζει ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να αναδειχτούν σε στρατηγικό πυλώνα για την ΕΕ», καθώς αντιπροσωπεύουν το 99% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά μόνο το 25% αυτών εξάγει σε άλλη χώρα. Μάλιστα, η ΕΕ για να τις διευκολύνει, ώστε να κάνουν χρήση των πάνω από 40 εμπορικών συμφωνιών, που έχει υπογράψει (η ΕΕ) με σχεδόν 80 τρίτες χώρες. δημιούργησε μια νέα διαδικτυακή πύλη («Access2Market»). Για τις εξαγωγές ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, που βρίσκονται, συχνά πυκνά, στο επίκεντρο του «εμπορικού πολέμου», όπως αυτός μεταξύ ΕΕ- ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι «φέτος το καλοκαίρι καταφέραμε να εξαιρεθούν τα ελληνικά τυριά από δασμούς στις ΗΠΑ» και ότι «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και για τα υπόλοιπα ελληνικά προϊόντα». Η ίδια, πάντως, επικεντρώνει στις προσπάθειές της στο στόχο «όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα να εντάσσονται στη λίστα της εκάστοτε εμπορικής συμφωνίας και να προστατεύονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Όσον αφορά τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή, της οποίας είναι μέλος, τονίζει ότι «η διάχυση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ, κατά περίπου 200 δισ. ευρώ σε μόλις 15 χρόνια», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να "χάσει το τρένο" της ραγδαίας εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης». Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «η ψηφιακή τεχνολογία δεν πρέπει να διαμορφώνει τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι πρέπει να τη διαμορφώνουν».

Σχετικά με τον έτερο μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα της αυτονομίας των πρώτων υλών εντός της ΕΕ, ένα όχι και τόσο γνωστό θέμα, αλλά που έχει «σαφείς γεωπολιτικές διαστάσεις», καθώς «η εξάρτηση της Ευρώπης, ως προς τις εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών από τρίτες χώρες και πρωτίστως από την Κίνα, την καθιστά ευάλωτη απέναντι στους προμηθευτές της». Σημειώνει, δε, ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ανθεκτικές και βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς αποτελούν τις σύγχρονες ατμομηχανές μας για την ανάκαμψη και την ευημερία στη μετά COVID-19 εποχή». Κάτι, το οποίο έχει και «εξαιρετική σημασία και για την ελληνική οικονομία», καθώς, για παράδειγμα, «η Ελλάδα, η οποία προμηθεύει, ήδη, με 12% του βωξίτη την ΕΕ, με τις απαραίτητες επενδύσεις και την κατάλληλη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρώτων Υλών, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανεξαρτησία της Ευρώπης σε προμήθεια βωξίτη».

Επιπλέον, η κ. Ασημακοπούλου σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, θεωρεί ως «επιτακτική» την ανάγκη δημιουργίας μιας συμμαχίας μεταξύ της Ευρώπης και των Η.Π.Α, που «να εδράζεται στην προσπάθεια της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της καταπολέμησης του αυταρχισμού». ενώ σχετικά με την πανδημία COVID-19 και, γενικότερα, τις προκλήσεις του 2021, κρίνει ότι απαιτείται η «λήψη τολμηρών μέτρων στήριξης και κυρίως δίκαια κατανεμημένων, ώστε να μη μείνει κανένας πίσω». Και όπως χαρακτηριστικά λέει: «Μετά από 200 χρόνια εμείς οι Έλληνες καλούμαστε να κάνουμε ακόμη μια επανάσταση, ειρηνική αυτή τη φορά, με σκοπό -όπως σηματοδοτεί και το όνομα του προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία»- να κερδίσουμε ξανά την Ελευθερία μας. Σηκώνουμε, λοιπόν, τα μανίκια και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί».