Για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας» κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Αλέξης  Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με αφορμή την συζήτηση για την πανδημία.

 Ειδικότερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, που απαιτεί από όλους, «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».

 «Είναι κρίσιμο τις επόμενες ώρες, ημέρες να δουλέψουμε για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας αλλά πρέπει να αφήσετε την αλαζονεία και να δείτε την πραγματικότητα. Έχουμε βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο που κυβερνάτε. Ένα μέρος της τραγωδίας οφείλεται σε ένα μέρος των ιδεολογικών σας εμμονών και ένα μέρος σε λάθη του επιτελικού σας κράτους. Προτάσσουμε όμως την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αν καυτηριάζουμε την στάση σας είναι για να αλλάξετε στρατηγική. Όμως, τα συμπεράσματά μας για ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης για προοδευτική διακυβέρνηση για κοινωνία αλληλεγγύης είναι δεδομένα και θα αγωνιστούμε γι' αυτό» είπε.

  Αναφερόμενος στο θέμα που αποκαλύφθηκε πριν τις γιορτές για τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ επεσήμανε πως «αρνείστε να δώσετε στην δημοσιότητα πρακτικά και τα στοιχεία, αρνείστε να πάμε σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με την επιτροπή λοιμοξιολώγων . Γιατί δεν την συγκαλείτε τι φοβάστε; 

Να ανταλλάξουμε απόψεις και ακόμα να συναποφασίσουμε!"

 Και συμπλήρωσε πως « εσείς τις αποφάσεις τις παίρνετε με ανοιχτές πόρτες. Μιλάτε υποκριτικά για ενότητα. Είναι αλήθεια ότι ακόμα και σήμερα αδιαφορείτε για την γνώμη των ειδικών και των ανθρώπων του εθνικού συστήματος υγείας και για την γνώμη των ανθρώπων της αγοράς. Αποφασίζεται μόνος σας και υλοποιείται με κλειστά μάτια και με κλειστά αυτιά σε πολλές περιπτώσεις.

Απευθυνόμενος στα θέματα της πανδημίας, είπε: «Αν η κυβέρνηση που έχει την κύρια ευθύνη δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές η αλαζονεία που την διακρίνει και η άρνησή της να ακούσει τους ειδικούς και την αντιπολίτευση δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα. Κομβικό σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού είναι το πόσο καλά τα πήγαμε στο 2ο κύμα. Μήπως το είπαμε εκτός κειμένου, σας ξέφυγε; Με αυτή την λογική δεν μπορούμε να βρούμε κοινή βάση» σημείωσε ο ίδιος.

 «Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων μας».

 Όπως τόνισε στη συνέχεια, πρέπει να ετοιμαστούμε και να προετοιμαστούμε για το τρίτο, ίσως και χειρότερο κύμα, της πανδημίας για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας. Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις. Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους».

 Αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών είπε «τον Δεκέμβριο ο κ. Κικίλιας δήλωνε ότι θα εμβολιάζονται περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας. Τελικά εσείς μας είπατε ότι θα εμβολιάζονται περίπου 8 χιλ καθημερινά για να μας πει στην συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ότι θα εμβολιάζονται 17 χιλ ημερησίως. Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι μέχρι τέλος Μάρτιου θα έχουμε 2 εκατ εμβολιασμοί, που σημαίνει περίπου 26 χιλ εμβολιασμοί την ημερα. Τι συμβαίνει σήμερα; Μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα. Οι ηλικιωμένοι ανω των 85 καλούνται στα νοσοκομεία για εμβολιασμό με κίνδυνο να μολυνθούν. Μέχρι 11 Ιανουαρίου είχαν εμβολιαστεί περίπου 50 χιλ πολίτες. Περίπου 5 χιλ την ημέρα. Με απλά μαθηματικά για να πιάσουμε στόχο Ιανουαρίου θα έπρεπε οι ημερήσιοι εμβολιασμοί να διπλασιαστεί και πενταπλασιαστεί για να πιάσουμε στόχους Μαρτίου. Μακάρι να τα καταφέρετε και εμείς εδώ θα είμαστε να βοηθήσουμε. Αυτά όμως είναι εκτός πραγματικότητας. Γι αυτό αντιμετωπίστε την κατάσταση με σοβαρότητα. Είναι πρόκληση να πανηγυρίζετε και να δηλώνετε ότι «όποιος βιάζετε σκοντάφτει» για να δικαιολογήσετε τον πενιχρό αριθμό εμβολιασμού».

 Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη για τη Θεσσαλονίκη: «Φτάσαμε στο σημείο να επέμβει ο εισαγγελέας για δήλωση του κ. Γεωργιάδη που αποκάλυψε για την περίπτωση εορτασμού Αγ Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ότι κάποιοι επιστήμονες εισηγήθηκαν περιορισμό στον εορτασμό και δεν τον ακούσατε προς σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Τι εμφανιστήκατε να μας πείτε 1,5 μηνα μετά; Ότι θα έπρεπε να κλείσετε την Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα πριν αλλά δεν είχατε τέτοια εισήγηση από κανένα. Ποιον κοροϊδεύετε;

 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για συνεννόηση ο πρωθυπουργός επιλέγει τη σύγκρουση. «Εσείς χωρίς αίσθημα ευθύνης λέτε ότι όλα πάνε καλά. Αρνείστε να δώσετε στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής. Αρνηθήκατε να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με συμμετοχή ειδικών. Κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να ανταλλάξουμε απόψεις ακόμα και να συναποφασίσουμε. Είπατε ότι ένα τέτοιο συμβούλιο θα ήταν πίσω από κλειστές πόρτες. Εσείς κ. Μητσοτάκη τις αποφάσεις τις παίρνετε με ανοικτές πόρτες;

 Όταν κάποιος σας καλεί σε συνεννόηση και εσείς απαντάτε με αντιπαράθεση στην Βουλή δείχνει τις προθέσεις σας.