«Διευκρινίσεις» έσπευσε να δώσει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικώς με τα όσα είχε πει προχθές για τη δυνατότητα αποκτήσεως από τη χώρα μας μέχρι το 2025 συνολικώς 40 μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία, από τα οποία παίρνουμε τώρα τα 18 Rafale.

«Διευκρινίσεις», οι οποίες ουσιαστικώς όχι μόνο δεν «διαψεύδουν», διευκρινίζοντας πάντα, τα όσα είχε πει ο ίδιος στη Βουλή, αλλά επιπλέον αποκαλύπτουν ότι προβαίνει στην ενέργειά του αυτή περισσότερο για να …καθησυχάσει το Πολεμικό Ναυτικό που ανησύχησε εντόνως ότι έτσι μπορεί να πάνε πίσω τα δικά του επείγοντα προγράμματα της προσκτήσεως των τεσσάρων νέων φρεγατών και της αναβαθμίσεως των τεσσάρων φρεγατών MEKO-200HN της δυνάμεώς του, όπως ο ίδιος είπε χάριν αστεϊσμού βεβαίως. Πολλάκις όμως οι μεγαλύτερες αλήθειες βρίσκονται κρυμμένες πίσω από ένα αστείο! Είναι γνωστό αυτό, αν και καλοπροαίρετοι πάντα θα δεχθούμε τον υπουργικό αυτό αστεϊσμό.

Πιο συγκεκριμένα οι χθεσινοβραδινές διευκρινίσεις του ΥΕΘΑ έχουν ως εξής:

«…Έρχομαι εδώ πέρα να διευκρινίσω ένα θέμα για το οποίο έχει υπάρξει μία παρανόηση, διότι από χθες με πληροφορούν ότι κυκλοφορεί ευρέως στα Μέσα ότι παίρνουμε, λέει, 40 σύγχρονα μαχητικά μέχρι το 2025. Δεν είπα ακριβώς αυτό χθες. Οι συνάδελφοι το γνωρίζετε γιατί παρακολουθήσατε τη συζήτηση και είμαι σίγουρος ότι έχετε διαβάσει και τα πρακτικά. Είπα ότι στο πλαίσιο τόσο της ισχύουσας, όσο και της υπό έγκριση δομής δυνάμεων, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η πρόσκτηση 40 καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών για να καλυφθούν οι ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτής της προβλεπόμενης πρόσκτησης εντάσσεται και αυτή η προμήθεια των δεκαοκτώ “Rafale” (Σημ.Συντ.: Η επισήμανση δική μας). Δεν έχουμε συμφωνήσει όμως ακόμα με καμία χώρα, με καμία εταιρεία να αποκτήσουμε σαράντα καινούργια μαχητικά αεροσκάφη. Θα έλεγα ότι αν αύριο προβούμε σε καμία τέτοια ανακοίνωση για να κάνω πάλι την… απόπειρα ελάφρυνσης της ατμόσφαιρας, θα έχουμε τα βασικά παράπονα από το Πολεμικό Ναυτικό διότι οι μεγάλες αποφάσεις μέχρι τώρα αφορούν ως επί το πλείστον στην Πολεμική Αεροπορία. Όμως και οι μεγάλες αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε μέσα στο τρέχον έτος, θα αφορούν στη βασική προμήθεια των τεσσάρων κυρίων μονάδων επιφάνειας - μονάδων κρούσης, των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Ασφαλώς και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων MEKO και φυσικά έπεται συνέχεια. Ανάγκες υπάρχουν και στο Πολεμικό Ναυτικό κι στην Πολεμική Αεροπορία, ασφαλώς και στο Στρατό Ξηράς, οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας».

Να επαναλάβουμε ότι προχθές ο κ. υπουργός, μιλώντας από του ίδιου βήματος της Βουλής, είχε δηλώσει τα ακόλουθα τα όποια – κατ’ αυτόν – «παρεξηγήθηκαν»:

«Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της διαρκούς και εντατικής προσπάθειας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πρίσμα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, με βάση τις απαιτήσεις της ισχύουσας δομής Δυνάμεων

2015 – 2027 και της υπό έγκριση δομής Δυνάμεων 2020 - 2034 (για την οποία θυμίζω ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά, πριν από δύο μήνες περίπου) και βέβαια με γνώμονα το συνολικό οργανωμένο, προτεραιοποιημένο και κοστολογημένο σχέδιο που εκπονήθηκε και εκτελείται σχετικά με τα εξοπλιστικά της χώρας, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να αποκτηθούν σαράντα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2025. Σαράντα σύγχρονα μαχητικά στο σύνολο! Βάσει λοιπόν αυτών αποφασίσαμε και την προμήθεια των “Rafale” (Σημ. Συντ.: Η επισήμανση δική μας) στην εκδοχή του “F3R” που είναι η πιο προηγμένη αυτού του υπερσύγχρονου αεροσκάφους, τα ειδικά χαρακτηριστικά και η ισχύς των όπλων του οποίου, διαμορφώνουν υπέρ της Πολεμικής Αεροπορίας σαφείς συνθήκες υπεροχής επί του πεδίου, δηλαδή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο συνολικό ισοζύγιο αεροπορικής μαχητικής ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας».

Η ιστοσελίδα μας τουλάχιστον, σε ότι την αφορά, σημείωσε τρία πράγματα: 1)Ότι ο κ.Υπουργός υπενθύμισε δημοσίως και από του βήματος της Βουλής ότι υπάρχει εγκεκριμένη επιχειρησιακή ανάγκη αποκτήσεως 40 μαχητικών συνολικώς. 2)Ότι από το σύνολο αυτό αντλήθηκαν τώρα τα 18 Rafale που αποκτούνται.

3)Ότι αφήνεται έτσι ανοικτό «παράθυρο» για την απόκτηση άλλων 22 μαχητικών, που κακά τα ψέμματα δεν μπορεί να είναι άλλα από τα F-35, αφού γι’ αυτά έχουν μιλήσει επισήμως ο ίδιος ο Έλλην Πρωθυπουργός, ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ και η ΠΑ έχει αποστείλει επισήμως στις ΗΠΑ αίτημα για να πληροφορηθεί τα όσα επιθυμεί να πληροφορηθεί. Και παραθέσαμε αυτούσιο το κείμενο των συγκεκριμένων δηλώσεών του.