«Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην εθνική θέση πως η διαφορά με την Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε πως δεν υπάρχει περιορισμός στο τι θα θέσουν οι Τούρκοι σημειώνοντας με έμφαση πως το θέμα είναι τι δέχεται να συζητήσει η Ελλάδα.

 Ξεκαθάρισε ωστόσο,  πως για την Ελλάδα δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση η αποστρατικοποίηση των νησιών ή ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας μας.

 Ανέφερε πως στόχος των διερευνητικών είναι κατά πόσο μπορούμε να επιλύσουμε την διαφορά μας μέσω μιας κοινής απόφασης για προσφυγή σε ένα δικαστήριο όπως της Χάγης ή του Αμβούργου.

 Τέλος, εκτίμησε ότι η δικαστική απόφαση θα είναι κάποιος συμβιβασμός.

Αναλυτικά η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη  Βαρβιτσίωτη στα Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο έχει ως εξής:

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Έχουνε γίνει πάρα πολλοί γύροι διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σταμάτησαν το 2016. Ο στόχος αυτών των διερευνητικών επαφών είναι να δούμε τι λεει η μια πλευρά, τι λεει η άλλη πλευρά, ποια είναι τα θέματα που θέτει, πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα, ποια είναι η επίσημη θέση του κράτους σε διάφορα θέματα.  Επειδή είναι διερευνητικές επαφές και δεν είναι διαπραγμάτευση δεν μπορεί να υπάρχει ένας περιορισμός του τι θα τεθεί από την τουρκική πλευρά, μπορούν να θέσουν οτιδήποτε θέλουν οι Τούρκοι  στις διερευνητικές επαφές, το θέμα είναι τι δέχεται η Ελλάδα να συζητήσει στα πλαίσια ενός επίσημου διαλόγου. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή σε μια εθνική θέση η οποία είναι χαραγμένη από προηγούμενες κυβερνήσεις, αν δεν κάνω λάθος είναι από την κυβέρνηση Καραμανλή του 1975 όπου έλεγε ότι μια  διαφορά έχουμε με την  Τουρκία και αυτή είναι η χάραξη υφαλοκρηπίδας τότε, σήμερα λέγεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και γενικά θαλάσσιες ζώνες.  

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες διαπραγματευτές, τους ανθρώπους που θα βρίσκονται στις διερευνητικές επαφές. Είναι έμπειρη ομάδα η οποία υπάρχει, έχει κάνει πολλές διερευνητικές επαφές στο παρελθόν και καλό είναι να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους.

Ερωτηθείς για τα θέματα που θέτει η Τουρκία για αποστρατικοποίηση των νησιών και γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί επίσημη μια διαπραγμάτευση, αποτελεί μια συζήτηση η οποία θέτει θέματα.  Δεν διαπραγματευόμαστε και κανένας δεν διαπραγματεύεται πράγματα αυτονόητα. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται το δικαίωμά της να υπερασπίζεται το εθνικό της έδαφος, δεν μπαίνει σε κανενός τέτοιου είδους διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Το θέμα της αποστρατικοποίησης των νήσων δεν είναι κάτι το οποίο τίθεται σε διαπραγμάτευση. Προχθές ήμασταν με τον Πρωθυπουργό στη Λισσαβώνα, το  θέσαμε και στον Πορτογάλο πρωθυπουργό που προεδρεύει της ΕΕ ότι δεν τίθεται από τη δικιά μας πλευρά θέμα περιορισμού της άσκησης της εθνικής μας κυριαρχίας ή περιορισμού της άσκησης της προστασίας με αμυντικά μέσα των νησιών μας. Δεν τίθεται, δεν συζητείται, δεν πανε να έρχονται οι Τούρκοι και να το θέτουν σε όλους τους τόνους δεν υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να συμβεί.

Για τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Την 25η Μαρτίου δεν πρόκειται να πάμε να συζητήσουμε κυρώσεις, η ατζέντα δεν είναι οι κυρώσεις . Η ατζέντα είναι μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση πάνω σε μια έκθεση που θα περιγράφει ποιο είναι το επίπεδο των σχέσεών μας  μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Σε αυτό το επίπεδο  των σχέσεων πρέπει να περιγραφούν και η θετική ατζέντα και η αρνητική ατζέντα. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ποια είναι η θετική προοπτική στην περίπτωση που οι σχέσεις ομαλοποιηθούν μέσα από μια σειρά από κινήσεις, και ποια θα είναι η αρνητική προοπτική αν οι σχέσεις ξαναγυρίσουν την ένταση ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο επίσης είναι ξεκάθαρο δηλαδή δεν περιμένουμε ότι την 25η Μαρτίου θα υιοθετηθούν κυρώσεις. Οι κυρώσεις υιοθετήθηκαν πέρυσι τον Δεκέμβριο, ήταν η επέκταση των κυρώσεων που αφορούσανε την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ μέσα από τις παράνομες γεωτρήσεις, με την επέκταση των κυρώσεων σε πρόσωπα τα οποία έχουνε σχέση με αυτή την κατάσταση. Σε ότι αφορά το Ορούτς Ρεις εμείς μένουμε σε μια δήλωση του κ. Τσαβούσογλου ο οποίος είπε ότι για μακρό χρονικό διάστημα το Ορούτς Ρέις δεν θα ξαναβγεί στη Μεσόγειο. Το δεχόμαστε ως μια επίσημη δήλωση καλής θέλησης από την πλευρά του. Είναι στα χέρια τους να δείξουν ότι η καλή θέληση παραμένει.  

Ερωτηθείς αν είναι στο τραπέζι η προσφυγή στη Χάγη

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών, κατά πόσο μπορούμε να συμφωνήσουμε να επιλύσουμε τη μεταξύ μας διαφορά μέσα από μια κοινή απόφαση για προσφυγή σε ένα δικαστήριο είτε αυτό είναι της Χάγης ή του Αμβούργου  το οποίο πολύ πιο δύσκολα θα το δεχτεί η Τουρκία αφού δεν αναγνωρίζει το δίκαιο για τη θάλασσα. Αυτός είναι ο ρεαλιστικός στόχος γιατί είναι σαφές ότι αν η κάθε χώρα τοποθετηθεί σε αυτό το τραπέζι συζήτησης με την άλλη χώρα με τις μαξιμαλιστικές της θέσεις είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να βρούμε έναν κοινό τόπο. Άρα το θέμα μας είναι μπορούμε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι αφού δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας θα παραπέμψουμε τη διαφορά μας σε ένα δικαστήριο και ότι αυτή η διαφορά μας είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών.

ΔΗΜ.: Και είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο αυτό θα μας δικαιώσει πλήρως;

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι μια άλλη κουβέντα. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η απόφαση η οποία επίσης ελήφθη πριν από πολλές δεκαετίες και ήταν η απόφαση για την παραπομπή στη Χάγη της διμερούς διαφοράς, και λέμε Χάγη γιατί όταν έγινε αυτή η πρόταση το 1995 δεν υπήρχε το δικαστήριο του Αμβούργου, ήταν μια απόφαση η οποία έλεγε ότι θα πρέπει να λύσουμε τη διαφορά μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με την επικράτηση μιας τρίτης φωνής η οποία θα φέρνει ένα συμβιβασμό ανάμεσα στα δύο μέρη. Καμία απόφαση δεν μπορεί να ικανοποιήσει το μάξιμουμ των δικών μας διεκδικήσεων και να απορρίψει το σύνολο των τουρκικών. Κάποιος συμβιβασμός θα είναι μια δικαστική απόφαση, εφόσον λοιπόν δεν μπορούμε να τα βρούμε και επί πολλές δεκαετίες αυτό αποτελεί ένα θέμα το οποίο ανεβάζει συνεχώς την ένταση, ανεβάζει συνεχώς τον κίνδυνο μιας εμπλοκής  ανάμεσα στην Ελλάδα κα την Τουρκία και συνοδεύεται όλο αυτό από μια υπέρμετρη κατανάλωση και διπλωματικού κεφαλαίου αλλά και ουσιαστικού κεφαλαίου με μια κούρσα εξοπλισμών, νομίζω ότι θα ήταν πολύ σώφρον να προχωρήσουμε σε μια τέτοια παραπομπή της υπόθεσης στη Χάγη μέσα από την οποία ο συμβιβασμός, που θα βασιζόταν στο διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.