Ηταν μία από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού: Η βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή επανήλθε έπειτα από επτά χρόνια σε κυβερνητικό πόστο (υφυπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά), διαδεχόμενη τη Σοφία Ζαχαράκη ως υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα υφυπουργός Παιδείας εξηγεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να λειτουργήσουν και πάλι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα.

Κυρία Μακρή, ποιος είναι ο στόχος σας ως υφυπουργού Παιδείας;

Από τη νέα θέση, στόχος είναι να έχω μια πολύ καλή συνεργασία με την υπουργό, κυρία Κεραμέως. Μέχρι τώρα έχουμε πολύ καλή συνεργασία κι επικοινωνία και είμαι πεπεισμένη ότι έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν μπήκα στο υπουργείο ούτε για να αυτενεργήσω ούτε για να χαράξω δική μου πολιτική. Ηρθα για να εφαρμόσω το κυβερνητικό πρόγραμμα, που ήδη υλοποιεί η υπουργός με μεγάλη συνέπεια και αποτελεσματικότητα, και να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια. Ο δικός μου στόχος είναι να είμαι αποτελεσματική στις ενέργειές μου και μετρημένη στη συμπεριφορά μου.

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους γονείς για την ασφάλεια των παιδιών τους από την πανδημία;

Επανεκκινεί τη Δευτέρα η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η Ειδική Αγωγή όλων των βαθμίδων. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο μετά τη θετική γνώμη της επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι έδωσαν το «πράσινο φως». Πάντοτε το υπουργείο κινείται με βάση τις οδηγίες των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων. Οι εντολές είναι σαφείς: όπου υπάρχει περιθώριο, οι μαθητές θα προσέρχονται και θα αποχωρούν σε διαφορετικό ωράριο, για να μην υπάρχει συνωστισμός των γονέων και κηδεμόνων ή των συνοδών τους. Θα έχουν διαφορετικές ώρες διαλείμματος και διαφορετικές εισόδους, όπου επιτρέπει το κτίριο. Θα τηρούνται, βεβαίως, και όλα τα αυστηρά μέτρα προστασίας και καθαριότητας, θα λειτουργούν τα κυλικεία με ειδικές προδιαγραφές, θα φοράνε μάσκες μέσα και έξω και όλα τα άλλα που προβλέπονται.

Εάν σημειωθούν κάποια κρούσματα κορονοϊού σε κάποια σχολική μονάδα, θα αναστέλλεται η λειτουργία της;

Εάν υπάρχουν κρούσματα που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση από το υπουργείο, το υπουργείο θα συμβουλευτεί την επιτροπή και, με βάση τις οδηγίες των ειδικών, θα αποφασίσει.

Οι δάσκαλοι, που επιστρέφουν κι εκείνοι στα σχολεία τη Δευτέρα, θα υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό;

Εχει ήδη δρομολογηθεί και λειτουργεί η σχετική ειδική πλατφόρμα και υπάρχουν 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν στην πλατφόρμα, βάζουν τα στοιχεία τους και παίρνουν απάντηση με SMS για το σημείο, την ημέρα και την ώρα που θα γίνει το τεστ. Είναι μια εθελοντική, προληπτική εξέταση, μόνο για εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στις σχολικές μονάδες. Είναι, δηλαδή, μια πρόσθετη μέριμνα από το υπουργείο.

Πότε και από τι θα κριθεί αν θα ανοίξουν και πάλι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια;

Θα κριθεί από την επιτροπή, η οποία θα δώσει τις σχετικές οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, την πραγματικότητα κι εκείνα τα οποία σταθμίζει κάθε φορά. Η τελική πολιτική απόφαση θα ληφθεί πάντα με γνώμονα το συμφέρον της δημόσιας υγείας και το συμφέρον των μαθητών, την έντονη ανάγκη σε αυτή την ηλικία να ζουν στη μικρή τους κοινωνία, στο σχολείο τους. Πάντα ακούμε τους ειδικούς. Αυτή ήταν και είναι η πολιτική του υπουργείο.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν σε μειωμένη ύλη φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Έχει αποφασιστεί να ρυθμιστεί η ύλη για τους μαθητές οι οποίοι φέτος είχαν την υποχρέωση να έχουν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης και, συνεπώς, το υπουργείο έλαβε τα ανάλογα μέτρα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 09 Ιανουαρίου